somvanligt skrev:
Jag ugnsvärmde tre påsar havregryn idag på ca 60 grader i 4 timmar. Jag vägde innehållet för 1 påse efteråt och det landade på 1448 gram. Om man litar på att innehållet verkligen vägde 1500 gram från början (vilket jag bedömer sannolikt) så tappades närmare 3,5% av vikten. Sen mylarpckade jag med syreabsorbenter. Tänker låta dom ligga i 15 år nu och sen öppnar jag en påse.
Snyggt jobbat!
Men 15 år låter mycket. Skulle vänta 10år för att kolla att det inte finns någon bismak.
Havre är ju lite speciellt, då fetthalten är högre än andra sädesslag, så ditt val med syreätare är nog extra bra här!
Enligt mina uppgifter från min gamla amerikanska survivalbok ”Crisis Preparedness Handbook” av Jack A. Spigarelli (ISBN 0-936348-00-3) från 1983 säger dom 4-5+ år på just havregryn.
edit: Såg att det kom en 2:a uppdaterad upplaga 2002, som också är billigare och finns även på eBay. ISBN 9780936348070