EssBe skrev:
Orsaken till att det är svårt att svara är att det beror på vad det är du lagrar.
Om det är helkonserv är det inga problem.
Om det är spannmål, ris, pasta eller bönor i täta förpackningar (mylar?) så beror det på hur mycket vatten det är tillsammans med det du lagrar och hur mycket luft det är.
Om det är spannmål, ris, pasta eller bönor i otäta förpackningar (papper?)så beror det på hur hög luftfuktighet det är i utrymmet, Är det torrt och musfritt är nog en otät förpackning bättre än en tät med långsamma temperatursvängningar mellan 8-20 grader. Det mesta av mitt ris/pasta/spannmål/bönor är packat i otäta förpackningar. Papper/perforerade plastpåsar i mussäkra träskåp/lådor. Jag har temperatursvängningar på mellan 0-30 grader. (Ett gästrum i en övervåning som jag inte alltid värmer upp. Torrt.)
Täta förpackningar och låga temperaturer kan leda till hög luftfuktighet och rent av kondens. Enda sättet att undvika det är att minska mängden vatten i den täta förpackningen. Långsamma temperaturförändringar kan också hjälpa. Det blir lättare kondens om det är temperaturskillnader inne i förpackningen.
Ett knep kan vara att testa. Packa med en hygrometer som du kan avläsa genom förpackningen och se hur fukthalten i förpackningen varierar vid olika temperaturer.
Återigen, grym info. Hur resonerar du kring näringsnedbrytning i täta syrefria förpackningar jämfört med att lägga påsar på hög i orginalförpackning (tänk torra ris, bönor, ärtor, linser, kikärtor)?