wops skrev:
Gäller detta alla konserver. Även kött, frukt, etc?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gamla ... 572641.svd"Jordbruksverket erkänner att man brustit i kontrollen när 27 år gammalt kött hamnat på polska förskolebarns tallrikar." Köttet ska tydligen ha varit härsket.
Å andra sidan så är 27 år rätt lång tid. Och vid TEOTWAWKI och utan fin-konserver kanske man får ta att maten inte är perfekt.
Feta varor klarar sig sämre då fettet härsknar med tiden. Så länge burken är oskadd, både på ut- och insidan, och innehållet luktar och smakar som det ska så är det säkert att äta. Givetvis förutsatt att maten var bra redan innan den konserverades.
Vissa burkar är numera plastade på insidan för att minska risken att innehållet reagerar med metallen.
Generellt sett så är bäst före-datum rätt snålt tilltagna. Tillverkarnas mål är att så gott som alla förpackningar ska vara lika bra som när de var nya fram till bäst före-datumet. Som privatperson har man råd med lite mera spill, det är ingen katastrof om var tionde syltburk blir dålig efter fem år om tillverkaren garanterar ett års hållbarhet.