Swedish Survivalist
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Frystorkat Fuel your prep
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/frystorkat-fuel-your-prep-t13411-15.html
Sida 2 av 2

Författare:  EssBe [ sön 13 jan 2019, 15:01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frystorkat Fuel your prep

Druid skrev:
Jag har just nu 3 burkar frystorkad nötfärs och två burkar kyckling som inhandlades för 2-3 år sen

Torkade ärtor som exempel lagrar jag just nu 20kg
Jag tänker mig en ungefärlig fördelning att de tre burkarna nötfärs fördelas på dessa 20kg


Det låter som en mycket rimlig mix i lagret.

Författare:  Charlie** [ sön 13 jan 2019, 18:43 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frystorkat Fuel your prep

Druid skrev:
Oavsett vad kommer frystorkat enbart räcka för en begränsad period.
Jag har just nu 3 burkar frystorkad nötfärs och två burkar kyckling som inhandlades för 2-3 år sen


:surprised: Avslöja gärna, nu, genast och omgående, vart du kommer över burkar med frystorkad nötfärs och frystorkad kyckling?

Författare:  Druid [ sön 13 jan 2019, 19:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frystorkat Fuel your prep

Charlie** skrev:
:surprised: Avslöja gärna, nu, genast och omgående, vart du kommer över burkar med frystorkad nötfärs och frystorkad kyckling?


Länkade tidigare i tråden till just det. conserva.de eller generalprepper.se tex. Inte så billigt men det finns
Har sett dom ett antal år
https://shop.conserva.de/en/meat-and-veggies-freeze-dried/690-fyp-minced-beef-cooked-and-freeze-dried-24-portions-800g-5060138531802.html
https://generalprepper.se/frystorkad-mat-mjuka-konserver/frystorkat/fuel-your-preparation-biffkott-24-portioner

Författare:  Guld [ sön 13 jan 2019, 20:02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frystorkat Fuel your prep

Finns även mjukkonserv.

Fördelen är att den ej kräver yttre värme för att tillagas. Och att man kan förflytta sig medan man värmer maten. Sämre hållbarhet än frystorkat. Men allt beror väl på hur länge påsen håller tätt också.

För övriga som läser denna tråd, tycker jag vanliga konserver med väska i funkar bra för hemma bruk. Då just vätska finns i de. Typ vitaböner och korv på plåtburk.

För ute med ryggsäck är det även smidigt med mjukkonserv. Dock lättare att bära frystorkat.

Ätit frystorkat på fjället en vecka så det funkar.

Författare:  greven78 [ sön 13 jan 2019, 23:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frystorkat Fuel your prep

EssBe skrev:
greven78 skrev:
Hej,

Ny här och har tittat lite på detta med prepping för att klara en situation för mig och min familj.

Jag tänkte göra det enklare för mig för att slippa rotera bland konserver och annat så kommer köpa frystorkat för hela familjen.

Denna lådan funderar jag på så klarar vi oss galant i en vecka, troligen 2 om vi skulle behöva om man drar ner till 2 portioner om dagen plus att man har ju alltid något hemma redan.

https://generalprepper.se/beredskapslad ... amiljepack

De flesta verkar köra med konserver, pasta, ris m.m. Är det p.g.a kostnaden då det kostar lite mer med frystorkat? Fördelen jag ser är att det frystorkade hållar i ca 25 år, köper det och placerar det i lämpliga lådor i min mancave.

Är det någon med erfarenhet av just Fuel your prep så får ni gärna dela med er.


Räknade ut gram protein per krona för lådan.

Det blev 0,3 gram protein per krona.


Där ser man, behöver nog komplettera med lite proteinrik föda med bra hållbarhet.

Författare:  FCR2 [ mån 14 jan 2019, 07:34 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frystorkat Fuel your prep

Mjukkonserver har en horribel hållbarhet.

Författare:  EssBe [ mån 14 jan 2019, 12:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frystorkat Fuel your prep

greven78 skrev:
Där ser man, behöver nog komplettera med lite proteinrik föda med bra hållbarhet.


Torra baljväxter, ärtor, bönor och linser, är nog det främsta alternativet. Relativt billigt och enkelt att lagra länga om man har tillgång till en torr, sval och mörk plats att lagra dem. Eventuellt i täta livsmedelsklassade spannar eller vakuumpackade i mylarpåsar.

Eller så plockar man in mer baljväxter i sin vardagsmat och ser till att rotera sitt lager. För en del kan det också vara ett sätt att minska köttätandet. För klimatet, hälsan eller etiska skäl. Eller för att det är gott OCH billigt.

Tyvärr kräver baljväxter typiskt en del arbete och lååång tid att laga till och gör man fel kan det få mer eller mindre allvarliga effekter. Allt från magknip och gaser till skadad ämnesomsättning och död.

Därför kan det vara fullt rimligt att ha en del mat som är snabb och enkel att laga till som komplement till bönor. Exempelvis frystorkat.

Att lära sig att koka ärtsoppa på torkade gula ärtor är dock inte särskilt svårt. Inte heller att koka bönor/kikärtor till en fräsch sallad eller kryddig gryta. Men man bör nog ha gjort det några gånger innan det blir kris.

Sedan innehåller baljväxter typiskt inte en så bra sammansättning av proteiner som kött. Men kombinerar man med spannmål/ris så blir sammansättningen utmärkt!

Sida 2 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/