Det är svårt att cirkulera mat för ett år. För om du inte måste kommer du inte äta bara från förrådet. Jag tror man får köpa sig ett lugn. Jag skulle satsa på ett grundförråd för 1 år/person. Sen skulle jag cirkulera det som går, men när förrådet behövs äter man ju mycket mer av ris, pasta och bönor. Efter X antal år skulle jag anse delar av förrådet förlorat och byta ut det. Fördelen är att dessa varor inte är extremt dyra. Det vore värre med fancy inköpta färdiga maträtter för stora summor.
Denna sammanställning gjorde jag i våras tror jag.
Jag har gjort en prisberäkning baserad på denna hemsida.
http://www.provident-living-today.com/B ... orage.html
Så om 1 person ska överleva matmässigt under 1 år (trist mat, endast överlevnad) så behövs dessa mängder till ung denna kostnad:
25kg pasta
25kg ris
100kg helt vete
50kg havregryn
(Denna fördelning av mängderna kan man variera men totalen behöver vara 200kg.)
ca 2500kr
30kg blandade torkade bönor, ärtor och linser
minst 1200kr
8kg mjölkpulver
ca 580kr
10 l olja
(Jag tog rapsolja.)
150kr
20kg socker
10kg honung
(Fördelningen väljer man själv socker är billigare, honung nyttigare.)
ca 800kr
4kg salt
28kr
Total matkostnad för grundläggande överlevnad under 1 år blir drygt 5300kr.
Av dessa varor kan man glömma bort salt, socker, honung, helt vete (och nästan bönor) så länge det förvaras riktigt torrt. Jag skulle oxå lägga till jordnötssmör, grymt proteininnehåll. Men denna uträkning består bara av sådant man äter direkt. Det räcker inte till att salta in kött eller göra sylt, då måste det till betydligt större mängder. Mjölkpulvret hade jag använt i brödbak, pannkakssmet och mjuka kakor för att cirkulera det. En del kommer behöva slängas dock.
Jag hade alltså köpt allt som behövdes för ett år om ekonomin tillät en sådan satsning (eller ett halvår i taget). Sen skulle jag använda det jag kan från förrådet och direkt fyllt på det jag nyttjat. Lite cirkulation iaf.