Tomahawk skrev:
Jag har gjort ett excelblad där jag skriver in det jag har i förrådet, och räknar ner dels energiinnehåll,
dels proteinmängd. Tänker att dessa två är viktigast.
Men så funderar jag... Ingår proteinet i den energi som är uppgiven? Det som väl kan hända då är att om man har
sparsamt tilltagna ransoner, så går proteinerna åt till energin och så får man mycket mindre protein än behovet.
Har man alltså räknat dubbelt? Och på vilket sätt skulle man i så fall ta hänsyn till detta? Ju mer proteinrikt desto
knepigare. Tankar kring detta?
Livsmedelsverket har en bra hemsida med mycket fakta runt mat och näringsvärden. Bland annat kan man hitta detta där
Hur mycket energi ger de olika näringsämnena?
De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer. Tidigare räknade man inte med att kostfibrer gav någon energi, men eftersom de bryts ner delvis i tjocktarmen räknar man numera med att de ger ungefär hälften så mycket energi som andra kolhydrater.
1 gram protein 4 kcal 17 kJ
1 gram kolhydrater* 4 kcal 17 kJ
1 gram kostfibrer 2 kcal 8 kJ
1 gram fett 9 kcal 37 kJ
1 gram alkohol 7 kcal 29 kJ
Och svaret på din undran är att proteinet är med i energiinnehållet som finns angivet på livsmedlet. Kroppen behöver proteinet för att få i sig de essentiella aminosyrorna.
Kolla även
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Protein/. När man slutar äta och går in i svält så sparar kroppen på fettet och förbränner hellre proteinet i musklerna än fettet som finns lagrat (enkelt beskrivet). Kan man få i sig en miniminivå av energi, runt 500 kcal/dygn om jag minns rätt, tar kroppen istället hellre av fettdepåerna istället för av proteinet i musklerna. Finns bl a att läsa i Försvarets "Handbok Överlevnad" (som jag förövrigt skulle vilja ha en riktig bok av istället för en PDF).
En annan bra skrift att läsa för oss preppers är
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/Kris%20och%20beredskap/livsmedelsforsorjning_i_ett_krisperspektiv_Livsmedelsverket_2011.pdf då den behandlar livsmedelsförsörjning ur ett krisperspektiv. Lite tabeller med näringsinnehåll kan ju också vara bra att ha
http://www.bodytech.se/PDF/Livsmedelstabell.pdf