Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Saker som GICK att lagra jättelänge!
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/saker-som-gick-att-lagra-jattelange-t6708-120.html
Sida 9 av 12

Författare:  Betraktaren [ lör 25 feb 2017, 15:57 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Tja, detta vet vi ju iofs redan men har missat lite i rotationen och hittat en påse "jasminris och långkornigt ris" som gick ut 2011 (coop x-tra). Smakar bra, beter sig som det ska vid kokning. Skulle inte märka någon skillnad i jämförelse med nyköpt. Det har legat i originalpåse i hink med vik-kant-lock sedan 2010.

Författare:  Berra [ ons 01 mar 2017, 02:34 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

GP har en artikel om mat som håller länge. Inget nytt kanske men en trevlig sammanställning.
http://www.gp.se/livsstil/h%C3%A4r-%C3%A4r-maten-som-h%C3%A5ller-l%C3%A5ngt-efter-b%C3%A4st-f%C3%B6re-datum-1.4176226

mvh
Berra
:)

Författare:  FCR2 [ ons 22 mar 2017, 17:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Lidel UHT mjölk med bäst före 8 okt -16. Absolut inget fel på denna.

Författare:  Tant Prepp [ fre 24 mar 2017, 13:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Krakus surkål utan konseveringsmedel.
På burken står det att en öppnad burk håller sig i 7 dagar i kylskåp. Min burk har stått i kylskåp öppnad och halvtom sedan i somras. luktade och smakade surkål, men hade fått en lite mörkare färg. Jag använde den i en paj och den smakade som den skulle.

Författare:  reboot [ ons 12 apr 2017, 15:46 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Nestle kondenserad sötningsmjölk, burk 397gr med ring-riv-lock.
Fetthalt 8%

Tillverkad i december 2010, utgångsdatum juni 2012.

Den har stått längst in i skafferiet i rumstemperatur i c:a 6 år. Har nu haft den i mitt lunchte i ett par veckor. Kanske lite mörkare i färgen än ej utgången, men smaken är helt OK.

//reboot

Författare:  pre [ ons 12 apr 2017, 18:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Miss P skrev:
Jag har ätit ägg som legat i kylen i ett halvår. De flöt när jag lade dem i vatten (brukar ses som ett tecken på att de är för gamla) men jag knäckte dem ett och ett och luktade på dem. Luktade helt ok. Tillagade dem och de smakade som om de vore nyvärpta. Nu vet jag att de var nyvärpta när de stoppades in i kylen här hemma, det vet man kanske inte alltid om man köper i butik?

Jag har också knäckt och ätit en påse blandade julenötter som legat i två år minst. Bortsett från ett par hasselnötter som smakade bittert (och spottades ut) var alla övriga nötter i nyskick. Hur näringsinnehåll påverkats och vad som hänt med fetterna i dem vet jag inte, men det var ingen smakbar skillnad mot nyköpta. De har i alla fall förvarats i sin orginalförpackning (sitt eget skal) så man kan ju hoppas att inte bara smaken utan även näringen var bevarad också.

Härsknat fett är bara motbjudande, inte giftigt. Mykotoxiner däremot smakar inte vad jag vet, men är ändå giftiga.

Författare:  Kalorispelet [ fre 14 apr 2017, 19:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Vissa saker av 60 år gammal MRE från 1957 gick visst att äta.

Författare:  reboot [ lör 15 apr 2017, 21:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

En liten burk ABBA inlagd sill som stått längst in i kylen i över ett år.
Bäst före februari 2016 smakade helt OK och hade perfekt konsistens, nu på påskbordet!

//reboot

Författare:  Vargavinter [ tis 23 maj 2017, 15:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

8 år gammal pasta.

Blev tvungen att öppna en av mylarpåsarna på grund av att den tappat sitt vakuum. Påsen förseglades -09 och har legat utan vakuum "ett tag".
Pastan var utan förändring, vare sig i smak eller utseende. Bara att äta upp.

Författare:  paratus [ tis 23 maj 2017, 17:50 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Jag skaffade en vacuumförpackare för några månader sedan, och bland det första jag gjorde var att packa in lite rester av en tacomiddag (några tortillabröd), de har legat framme i påsen sedan dess, ingen synbar förändring öht, tänkte prova att ha dem där något år och se om bröden är ätbara fortfarande, kan ju isåfall vara ett bra substitut för normalt mjukbröd om man kan spara tortillabröd urlänge i vacuumförpackning :)

Författare:  Betraktaren [ tis 23 maj 2017, 20:40 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

paratus skrev:
Jag skaffade en vacuumförpackare för några månader sedan, och bland det första jag gjorde var att packa in lite rester av en tacomiddag (några tortillabröd), de har legat framme i påsen sedan dess, ingen synbar förändring öht, tänkte prova att ha dem där något år och se om bröden är ätbara fortfarande, kan ju isåfall vara ett bra substitut för normalt mjukbröd om man kan spara tortillabröd urlänge i vacuumförpackning :)


Botulism?

Författare:  Palle500 [ tis 23 maj 2017, 23:04 ]
Inläggsrubrik:  Saker som GICK att lagra jättelänge!

Botulism verkar ovanligt 12 fall på 50 år.
Citat från Wikipedia. Vore bra med en liten flaska av detta gift :-(
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Botulism

Förr var det vanligt att botulism orsakades av dåligt upphettade hemgjorda konserver, men den smittvägen har nästan försvunnit. Smittvägen är numera ofta mat som har förvarats för varmt. Giftet är värmekänsligt och förstörs av tillagning, varför förgiftningsfall ofta orsakas av känslig mat som är avsedd att ätas kall. Under perioden 1969-2013 har minst 12 fall registrerats i Sverige. Smittkällan var i fyra fall kryddsill, i tre fall gravad fisk, i fyra fall rökt lax och vid ett tillfälle varmrökt sik.[6]

Sjukdomen är numera sällsynt i Sverige. Konserveringsmedel såsom natriumnitrit (E 250) tillsätts bl.a. till köttprodukter för att förhindra tillväxten av Clostridium botulinum, och därmed undviks att maten förgiftas.

Botulinumtoxin är det giftigaste toxin som man känner till, några nanogram är dödande för människan. Ett enda snapsglas med rent botulinumtoxin är nog för att döda hela Sveriges befolkning.[7] Förgiftningen blockerar nervimpulser och ger förlamning i bland annat andningsmuskulaturen. Motgift finns, men behandling med respirator kan vara nödvändigt. Sjukdomsfall som kommer under behandling i tid har en god prognos.

Författare:  James Bonde [ ons 12 jul 2017, 15:15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Fann ett öppnat paket bryggkaffe med utgångsdatum 23.11.2015. Bryggde ett par koppar och kan inte klaga på smaken. Kanske inte något bjudkaffe, men helt ok. Nytt smaktest om något år kanske.

Författare:  Draupner [ mån 31 jul 2017, 20:26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Har vandrat i Helags med familjen i en vecka. Hade med mig "growing cup" . Såg att bäst före var satt till september 2013. Öppnade förpackningen och slog på hett vatten och lät det dra. Kaffet smakade kanon!

Författare:  FCR2 [ tis 01 aug 2017, 09:43 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Kör med smör som gick ut mars -16. Märker igen skillnad. Visserligen extra saltat. Vanliga arla.

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Sida 9 av 12 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/