Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: mån 29 aug 2016, 17:02 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: mån 29 aug 2016, 11:11
Inlägg: 44
Ort: Någonstans i Sverige
Hej,

Har skummat igenom lite av materialet på forumet och många verkar gilla märket Baofeng när det gäller pris jämfört prestanda. Min tidigare erfarenhet av radioapparater är från lumpen med Ra145/146 samt Ra180 för länge, länge sedan. Jag skulle behöva hjälp med att reda ut vad dessa egentligen klarar av och om jag kan få den funktionaliteten jag söker. Några av mina funderingar är:
- Kan man lyssna på vanliga radiokanaler (rundradio?),för informationsinhämtning, både i Sverige och från utlandet på någon av de modeller från Baofeng som jag nämner nedan? Har inte stenkoll på vilka frekvensband som kan vara aktuella men om man tänker sig funktionaliteten från en "gammaldags" multibands radiomottagare?
- Tri band jämfört med dual band?
- I enbart läget då man lyssnar, vad kan man ungefär räkna med för drifttid?
- För nedanstående modeller vad kör ni med för extern antenn, om någon, och varför?
- Använder ni extra batterier, liknande de som följer med radion, eller "batteripack" som använder AA/AAA laddningsbara batterier?
- Vad är livslängden för batteriet och hur "smart" är den medföljande laddaren? Om man råkar lämna kvar batteriet går den över till underhållsladdning?
- Ur tillbehörs synpunkt, antenner, headsets osv, finns det någon modell där det finns för eller nackdelar?
- Vilka tillbehör bör man direkt köpa till samtidigt som radion? Misstänker att någon form av ytterligare batteri kan vara smart?
- Är det möjligt att använda radion, direkt kopplad till spänningsadapter eller annan extern strömkälla, utan att ha ett batteri inkopplat?
- Kan man, i jakt radio sammanhang, använda dess?
- Är det någon modell som ni hört varit mer drabbad av "måndags exemplar" problem?

Kollade på Baofengs hemsida och de hade i stort, idag 2016-08-29, fyra modeller BTECH UV-5X3 Tri-band ($64,89), BaoFeng BF-F8HP ($62.89), BaoFeng UV-82HP ($62.89) samt BaoFeng UV-82C ($54.99). Priserna på de tre första är i princip samma och jag antar att det är företagets toppmodeller. Kan någon bryta ner fördelar/nackdelar vilken modell jag bör köpa?

Tack på förhand!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: mån 29 aug 2016, 17:35 
triband ser jag inte som dirket jättefördel

extern antenn kan placeras högre, vilket gör mycket på räckvidden

programeringskabel är väl värt så man kan programera kanalerna via datorn

jag gillar monofon, vilket gör att man kan ha radion under jackan på ex älgjakten

ett svar från min sida till att börja med, välkommen till forumet med


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: mån 29 aug 2016, 18:17 
Jag skullle rekommendera 82C av de du listat. Nyare och bättre än UV-5R. Jag har ett antal UV-5R. F8HP kan vara intressant på grund av att den har samma formfaktor som UV-5R. Med andra ord kan man använda tillbehör, batteripackar främst, som är avsedda för UV-5R. Det finns ett större (och billigare) utbud av sådana tillbehör för UV-5R än för de flesta andra apparater. En hel del av tillbehören, exempelvis antenner och mickar kan användas av alla modeller du listat.

En del apparater har tre effektlägen varav det högsta är 7-8W. Jag tror inte att det är så nödvändigt. Det äter batterier. Två effektlägen, med 5W som max, räcker nog fint för de flesta. Ju lägre sändningseffekt man använder desto längre räcker batteriet, dessutom riskerar man inte att sändningarna snappas upp av så många. Vill man nå långt kan man ställa sig högt. Exempelvis om man har kommit överens om att ha samband kl 09.00, 12.00, 15.00 och 18.00 så kan då bägge parter ställa sig högt, kanske fönster på 2:a våningen, och nå varandra på mycket längre avstånd än om man stod på gräsmattan.

Rundradio: Ja. Du kan lyssna på vanliga FM-bandet. Andra (mycket dyrare) fabrikat av radio kan vara utrustade med wideband-reciever så att du kan lyssna på allt möjligt, med rätt antenn. Det är en trevlig funktion, särskilt när det är kombinerat med en hyfsad scanner-funktion. Jag har en separat handhållen wideband-mottagare. Den kan även fungera som scanner så att man kan lyssna på sändningar i grannskapet på exempelvis VHF och UHF.

Triband: Vad jag förestår ointressant. Vi här i Sverige har begränsad nytta av 1,25M bandet. Det är främst på andra sidan Atlanten de frekvenserna används för amatörradio. Här hos oss är det egentligen bara VHF (bland annat jaktkanaler, kanaler för sjöfart och amatörradio) som kan användas lagligt. Men det kan vara bra att i en nödsituation kunna sända på UHF, främst PMR.

Enbart lyssning: Jag har ingen av de apparater du listar, men jag skulle gissa på tyst passning några dagar. Lyssna på FM-radio kanske 12 timmar? Sedan beror det också på hög volym du lyssnar med och om du har scannerfunktionen igång. Det torde minska passningstiden en del.

Extra antenn: Jag har två trådantenner som jag kan hissa upp i ett träd för samband på längre håll. Annars använder jag standardantennerna mest. Jag tycker att de fungerar mycket bra i de situationer som jag använder mina apparater. Att kliva upp ur diket eller ställa sig på en sten gör väldigt mycket för att förbättra funktionen på dessa apparater. En lite bättre/längre antenn kan ha en liknande effekt. Kolla andra trådar för tips om antenner.

Extra batteripack: Jag har extra batteripackar till mina apparater. Dels en extra standard-pack. Dels en extra stor pack. Eftersom detta handlar om li-ion-batterier så bör man långtidslagra batterierna uppladdade till ca 60%. Typiskt kommer de så när de är nya. Det innebär att batterierna kan lagras längre utan att försämras så mycket över tid. Om man lagrar li-ion-batterier urladdade eller fullt laddade så åldras de snabbare. Jag har en batteripack för användning, de övriga ligger svalt och torrt med ca 60% laddning i källaren. Dessutom har jag ett par batteripackar för laddningsbara AA och för 12 volts ciggtändaruttag.

Livslängd batteri: Flera år. Lagrade med 60% laddning förmodligen decennier. Den medföljande laddaren är INTE smart. Skall man vara lite strikt så skall man ALDRIG ladda li-ion utan att ha det under uppsikt. När batteriet är fullt, ta bort radion. Detta för att begränsa hur snabbt batteriet åldras. För yrkesmässigt hårt bruk kan man ha apparaterna stående i laddarna när de inte används och köpa nya batteri varje år, för bra driftstid. Helst på plats där det inte uppstår eldsvåda så lätt. Batterierna är BILLIGA, så man skall inte vara överdrivet försiktiga med dem om man kan skicka efter nya eller ha några i reserv.

Tillbehör: Främst när det gäller batteripackar så är UV-5R (och därmed F8HP) svårslagen. Övriga tillbehör (tror jag) passar till alla modeller du listat.

Köpa direkt: Kabel för programmering. 12 volts batteripack för ciggtändare. Kanske extra batterier för långlagring torrt och svalt.

Spänningsadapter: Med 12-volts batteripack för ciggtändaruttag kan du köra kontinuerlig drift från spänningsadapter med just ciggtändaruttag. Det finns också stationära apparater som fungerar ihop med de apparater du listat.

Om jaktlaget använder VHF jaktradio på 155 MHz så fungerar dessa apparater utmärkt vid jakt. Det finns även jaktradio för 31 MHz. Dessa apparater fungerar inte där.

Du bör köpa mer än en apparat och se till att använda dem i olika sammanhang. Bärplockning, cykelutflykter, bilutflykt med flera bilar, på skoj med barn etc. Kanske ge bort till personer som du skulle vilja ha radiosamband med om mobiltelefon-nätet lägger av. Det är då bra om apparaterna inte är för dyra.

Den främsta svagheten med dessa apparater är att de inte är vattentäta. Annars är det nog väldigt trevliga apparater.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: tor 01 sep 2016, 21:52 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: mån 29 aug 2016, 11:11
Inlägg: 44
Ort: Någonstans i Sverige
Tack för svaren. Verkar som jag får tänka om lite då jag ville ha mycket funktionalitet men att det nog tyvärr inte går att kombinera, till en för min budget acceptabel peng, i samma enhet. Lutar nu åt att i ett första steg leta efter en bra världsradio mottagare och senare köpa en transceiver med lite tillbehör.

@Skogsbonde Bra konkret info i ditt svar. Du nämner att du delat upp din utrustning så att rundradion hanteras av en separat mottagare, törs man fråga vad du valde?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: fre 02 sep 2016, 12:35 
Jag har en gammal Yaesu VR-120 mottagare. Den är nog rätt omodern nu. Liten, robust och smidig och drivs med 2 AA. Koax antennuttag så man kan koppla in alla möjliga antenner. Har kabel så jag kan programmera den från datorn.

Numera är det inte så mycket att lyssna på ute på radiovågorna. Det har flyttat till websites och webradio.

Skall du köpa ny wideband-mottagare så skall du se till att den även klarar SSB och inte bara FM och AM. Min Yaesu VR-120 klarar inte SSB...


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: lör 03 sep 2016, 14:43 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 26 aug 2016, 16:48
Inlägg: 364
KristalKlart skrev:
Hej,

Har skummat igenom lite av materialet på forumet och många verkar gilla märket Baofeng när det gäller pris jämfört prestanda.
...........................

Kollade på Baofengs hemsida och de hade i stort, idag 2016-08-29, fyra modeller BTECH UV-5X3 Tri-band ($64,89), BaoFeng BF-F8HP ($62.89), BaoFeng UV-82HP ($62.89) samt BaoFeng UV-82C ($54.99). Priserna på de tre första är i princip samma och jag antar att det är företagets toppmodeller. Kan någon bryta ner fördelar/nackdelar vilken modell jag bör köpa?

Tack på förhand!


Hej, jag är också ny här och intresserad av några baofeng tranceiver/radio.

Vilken "hemsida" kollade du? Köper du från USA-representanten är det mycket högre priser och du åker troligen på en dyr frakt och sen tull och moms på totalen. Blir orimligt dyrt i slutändan :?

Baofeng är en kinesisk tillverkare och deras hemsida på engelska är härnedan:

http://www.baofengradio.com/en/about.asp

Där finns naturligtvis inga priser utskrivna.

Bästa är att köpa från någon pålitlig kinesisk försäljare på E-Bay och då slipper du mestadels frakt, tull & moms och det kommer direkt i brevlådan.

Jag har inga erfarenheter från denne säljare nedan, men lägger in länken som ett exempel på prisläget.

http://www.ebay.com/itm/Baofeng-UV-5R-D ... Sw6n5Xreow

Det finns extra batterier och tillbehör mm på E-Bay också.

reboot

_________________
//reboot


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: lör 03 sep 2016, 15:58 
Offline
Om jag kan bugga? Ut eller in?

Blev medlem: tor 26 mar 2015, 12:10
Inlägg: 502
Har någon kollat på denna? Baofeng-UV-5RTP
http://www.ebay.com/itm/Baofeng-UV-5RTP-Dual-Band-136-174-400-520MHz-Tri-Power-1-4-8W-Talkie-Walkie-2016-/181627882280?hash=item2a49dd8b28:g:1ZUAAOSwZ1BXcOja

Samma format som Baofeng-UV-5 men med 8/4/1 W sändningseffekt. Blev lite sugen på en sådan.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: lör 03 sep 2016, 16:45 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13
Inlägg: 1734
mrlowrisk skrev:
Har någon kollat på denna? Baofeng-UV-5RTP
http://www.ebay.com/itm/Baofeng-UV-5RTP-Dual-Band-136-174-400-520MHz-Tri-Power-1-4-8W-Talkie-Walkie-2016-/181627882280?hash=item2a49dd8b28:g:1ZUAAOSwZ1BXcOja

Samma format som Baofeng-UV-5 men med 8/4/1 W sändningseffekt. Blev lite sugen på en sådan.

5W vs. 8W i sändareffekt har så marginellt liten skillnad i räckvidd att det inte är värt pengarna.
En bättre antenn har större inverkan på räckvidden.

_________________
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: lör 03 sep 2016, 18:36 
Offline
Om jag kan bugga? Ut eller in?

Blev medlem: tor 26 mar 2015, 12:10
Inlägg: 502
Jo bättre antenn är alltid bättre men de blir så långa så det blir jobbigt på andra sätt.
Mer fjong i apparaten kan ändå kompensera en del.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: fre 09 sep 2016, 12:21 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: mån 29 aug 2016, 11:11
Inlägg: 44
Ort: Någonstans i Sverige
reboot skrev:
KristalKlart skrev:
Hej,

Har skummat igenom lite av materialet på forumet och många verkar gilla märket Baofeng när det gäller pris jämfört prestanda.
...........................

Kollade på Baofengs hemsida och de hade i stort, idag 2016-08-29, fyra modeller BTECH UV-5X3 Tri-band ($64,89), BaoFeng BF-F8HP ($62.89), BaoFeng UV-82HP ($62.89) samt BaoFeng UV-82C ($54.99). Priserna på de tre första är i princip samma och jag antar att det är företagets toppmodeller. Kan någon bryta ner fördelar/nackdelar vilken modell jag bör köpa?

Tack på förhand!


Hej, jag är också ny här och intresserad av några baofeng tranceiver/radio.

Vilken "hemsida" kollade du? Köper du från USA-representanten är det mycket högre priser och du åker troligen på en dyr frakt och sen tull och moms på totalen. Blir orimligt dyrt i slutändan :?

Baofeng är en kinesisk tillverkare och deras hemsida på engelska är härnedan:

http://www.baofengradio.com/en/about.asp

Där finns naturligtvis inga priser utskrivna.

Bästa är att köpa från någon pålitlig kinesisk försäljare på E-Bay och då slipper du mestadels frakt, tull & moms och det kommer direkt i brevlådan.

Jag har inga erfarenheter från denne säljare nedan, men lägger in länken som ett exempel på prisläget.

http://www.ebay.com/itm/Baofeng-UV-5R-D ... Sw6n5Xreow

Det finns extra batterier och tillbehör mm på E-Bay också.

reboot


Ja, det stämmer att jag tittade på den amerikanska distributören av Baofeng/Pofung. Tycker det är lite märkligt att flera av modellerna där inte finns på företagets kinesiska sida. Möjligt att de ligger efter med att uppdatera den engelska versionen av hemsidan?

Vill också undvika onödiga ytterligare kostnader men när jag försökte hitta t.e.x. UV-82C modellen på Ebay förutom från USA verkade inte det finnas. Att sedan samtidigt få en nätadapter som fungerar i Sverige verkar lite knepigt.

Som det är nu lutar det åt en "vanlig" Baofeng UV-82, extra batteri, extra batterikassett för AA batterier, programmeringskabel samt någon form av bättre antenn till att börja med.

/KristallKlart


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: fre 09 sep 2016, 15:21 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 26 aug 2016, 16:48
Inlägg: 364
UV82C är en av den amerikanska distributören specialbeställd variant med begränsade och låsta kanaler för att anpassa till amerikanska FCC.
Vad du ska ha är den vanliga UV82 !

"FCC PART 90 CERTIFIED
The UV-82C is a UV-82 that has initial limitations applied in order to make it FCC approved. The radio will have a Part 90 label manufacturer applied. Requires programming via a PC for initial use.

**** RADIOS ARE FACTORY-SET WITH THE RADIO LOCKED OUT OF VFO MODE TO BE COMPLIANT WITH FCC PART 90 REQUIREMENTS"


Om eliminatorn till laddaren har 2 platta stift (som amerikansk kontakt) så behöver du bara en adapter som har EU till US. finns för en spottstyver på tradera och ebay.
Själva eliminatorn är gjord för att klara 100 - 240V nätspänning oavsett kontakt.

En 12V sladd för att koppla mellan cigg-uttag och laddstället, i bilen och BOL behöver du nog också.
Eventuellt ett batterieliminator-bakstycke 12V för att ha den konstant kopplad direkt till bilbatteriet och spara på strömmen i originalbatteriet.

reboot

_________________
//reboot


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: fre 09 sep 2016, 16:06 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3196
Ort: Mälardalen
Jaakko skrev:
mrlowrisk skrev:
Har någon kollat på denna? Baofeng-UV-5RTP
http://www.ebay.com/itm/Baofeng-UV-5RTP-Dual-Band-136-174-400-520MHz-Tri-Power-1-4-8W-Talkie-Walkie-2016-/181627882280?hash=item2a49dd8b28:g:1ZUAAOSwZ1BXcOja

Samma format som Baofeng-UV-5 men med 8/4/1 W sändningseffekt. Blev lite sugen på en sådan.

5W vs. 8W i sändareffekt har så marginellt liten skillnad i räckvidd att det inte är värt pengarna.
En bättre antenn har större inverkan på räckvidden.


Det där är en skröna flera av er nöter vidare på om, helt säkert utan att själv ha testat.

Jag har som jag skrivit på forumet ett flertal gången stått lite dåligt till och fått klagomål på hörbarheten, att då vrida upp från 5W till 7W på min 82HP, +40% i uteffekt gör en klart märkbar skillnad. För att inte tala om skillnaden mellan 3W och 7W i hörbarhet.

Den tankegrop jag tror ni klivit ned i är huruvida radions teoretiska maxräckvidd blir längre eller ej. Det är inte saken, horisonten är fortfarande horisonten, den kan man inte göra så mycket åt men är det lite skit ivägen så gör ökad effekt susen. Och det är ofta lite skit i vägen, det är hela anledningen till att en standard PMR sällan eller aldrig når horisonten trots att den kan det under idealiska omständigheter.

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: fre 09 sep 2016, 16:45 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...

Blev medlem: ons 03 dec 2014, 20:16
Inlägg: 121
Ja, sänder man på fm och ligger på gränsen till ohörbarhet så gör en liten effektskillnad ganska mycket bättre signal. Men så hög effekt är en batteridödare..


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: mån 07 nov 2016, 12:18 
Offline
Luktar inte fotogenkök illa?

Blev medlem: sön 23 aug 2015, 18:22
Inlägg: 75
Är det här nåt att ha för en novis?

http://www.strikerairsoft.se/radio-till ... radio.html

Förstår att det går att hitta till lägre pris direkt från kina, men någon hundralapp hit eller dit spelar inte så stor roll om man nu kan köpa över disk, med garantier, strul osv.

_________________
Man kan aldrig ha för för mycket av god litteratur, rött vin och ammunition


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Novis ska köpa radio...
InläggPostat: mån 07 nov 2016, 12:36 
Offline
When your mind say impossible, possible still has a lot left
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Inlägg: 3196
Ort: Mälardalen
mango skrev:
Är det här nåt att ha för en novis?

http://www.strikerairsoft.se/radio-till ... radio.html

Förstår att det går att hitta till lägre pris direkt från kina, men någon hundralapp hit eller dit spelar inte så stor roll om man nu kan köpa över disk, med garantier, strul osv.


Radion är en vanlig UV-82 = bra. Så det är bara att köpa om du är överens med priset.

_________________
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet