Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Setup PrepperNet
InläggPostat: tor 16 feb 2017, 22:41 
Offline
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: tis 17 maj 2011, 20:31
Inlägg: 108
hardvara-preppernet-27mhz-t11750.html

Tänkte försöka göra en grundläggande manual för dom som köpt radio för ovan anledning. Jag är ingalunda någon expert och min plan är att fler postar bilder på sina inkopplingar, för/nackdelar med dem så att vi får en bra diskussion och kan hjälpa varandra med installation, lödning, felsökning m.m.

http://i.imgur.com/hf3aQFx.jpg
I grunden behöver man en dator, radio och tillhörande antenn. Det behöver inte heller vara just 27MHz som är frekvensen man kör på, huvudsaken att man kommit överens med några i ens närhet vilken frekvens noderna ska kommunicera på. Det fungerar ex. att koppla in en handhållen jaktradioapparat eller en walkie talkie som en basstation.

http://i.imgur.com/NqFzrw0.jpg
Huvudsaken är att radion har en mikrofon och högtalare samt en PPT-knapp som styr sändning/mottagning.

http://i.imgur.com/kPCoWPy.jpg
Nästa steg blir att lokalisera mikrofoningång (rosa) och högtalarutgång (grön) på din dator. Varje dator med ett funktionellt ljudkort ska ha dessa. Hittar du inget så köp ett billigt USB-ljudkort från Kjell eller liknande. På vissa datorer är dock dessa ej färgmarkerade, se exempelvis nedan bild. Ikonen med en mikrofon är det rosa uttaget medan ikonen med hörlurarna är det gröna uttaget.
http://i.imgur.com/iLvmtYF.jpg

http://i.imgur.com/k3USwDh.jpg
Därefter blir det att lista ut hur du ska koppla ihop din radio med det rosa och gröna uttaget på din dator. Den kabeltyp som passar i dessa uttag är en vanlig 3,5mm ljudkabel.

http://i.imgur.com/biOed8f.jpg
Har din radio en gemensam ingång/utgång för mikrofon/högtalare så kan det räcka med en ovan kabel. OBS. Har du en stor radio med en kraftig högtalare så kan mikrofoningången på din dator ta skada om du kör volymen på full effekt (högnivå/lågnivå). En liten högtalare på några få watt borde dock vara lugnt. Skulle det vara för hög watt ut så kan du behöva löda emellan ett motstånd för att sänka belastningen på ljudkortet.

http://i.imgur.com/eoFmVT5.jpg
Även om ens radio saknar extern mikrofoningång så har många radioapparater en extern ljudutgång (external speaker) likt denna.

http://i.imgur.com/fPazMtS.jpg
Koppla således en 3,5mm ljudkabel (hane till hane) från högtalarutgången på radion...

http://i.imgur.com/5GvjcOz.jpg
till mikrofoningången (rosa) på din dator. Skulle nu din radio även ha en extern mikrofoningång på 3,5mm så gör du bara samma sak här. Kopplar en kabel från det gröna uttaget till mikrofoningången på din radio.

http://i.imgur.com/1nLJzMn.jpg
Skulle nu radion inte ha detta så kan du antingen löda ihop en egen inkoppling från radions mikrofoningång eller använda ett headset. Jag vill dock säga att en fast kabelanslutning i alla lägen kommer att vara bättre och stabilare. Du kommer att få mindre störningar och kommer kunna använda de "snabbare" trafiksätten i Fldigi. Går det alltså ej att löda så fortsätt följ denna guide.

http://i.imgur.com/Y2d3nCS.jpg
Koppla in headsetet (eller hörlurarna i detta fall) i det gröna uttaget på datorn.

http://i.imgur.com/HAEhd93.jpg
Tejpa ihop radions mikrofon med hörluren. Viktigt att ha en stor hörlur så att själva monofonen sjunker in i hörluren. Placera den stadigt, gärna mellan två böcker, i ett tyst rum. Om möjligt så kan man försöka ljudisolera enheten genom att linda runt en strumpa eller liknande.

http://i.imgur.com/UpwMsfp.jpg
Skulle nu ens radio sakna både extern mikrofoningång samt extern högtalarutgång så får man försöka bygga ihop det så bra man kan med silvertejp och ett vanligt headset. Headsetet pluggar du in i datorn som vanligt och tejpar sedan ihop det enligt bilden ovan.

Nu är all hårdvara inkopplad. Nästa post handlar om hur man ställer in mjukvaran på datorn (Fldigi).


Senast redigerad av Einh fre 17 feb 2017, 17:59, redigerad totalt 3 gånger.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: tor 16 feb 2017, 22:43 
Offline
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: tis 17 maj 2011, 20:31
Inlägg: 108
Nedan är en väldigt förenklad guide på hur man kommer igång med Fldigi, det program som krävs för att datorn ska kunna tolka radions signaler och vice versa.

Ladda ner Fldigi härifrån:

https://sourceforge.net/projects/fldigi/

Packa upp filen, installera det och starta därefter programmet.

Fldigi är ett väldigt avancerat program, tänkt för radioamatörer och vid första anblicken ser allt väldigt komplicerat ut. Denna bild visar dock de mest grundläggande funktionerna.
http://i.imgur.com/wVLas0D.png

Den gula rutan visar vad mikrofonen i datorn snappat upp för signaler. Eftersom den inte tagit emot någon sändning så visas antingen ingenting eller slumpmässiga tecken (bakgrundsbrus).

I den blåa rutan kan man skriva eller klistra in text som man vill ska sändas. Därefter trycker man på PTT-knappen på sin radio och sedan trycker man på TX-knappen i Fldigi. När meddelandet sänts så släpper man PTT-knappen igen.

Fldigi lägger automatiskt till ett radbrott och frasen ""de GUEST k" i slutet av varje meddelande för att informera lyssnaren att sändningen upphört.

http://i.imgur.com/Kz9B5OT.png
I ovan bild kan man se att mitt korta meddelande har skickats och snappats upp från bakgrundsbruset. Man ser också själva sändningen tydligt i spektrogramfönstret längst ner. För att lyckas få in sändningen så ska man navigera det röda området i spektrogramfönstret så att det överensstämmer med området där signalerna kommer in. Du navigerarar genom att justera frekvens-pilarna längst ner i mitten. Observera också att frekvensen ändras när du för detta.

Frekvensen ändrar du genom att klicka i den stora rutan bredvid frekvensen och sedan använder du nummerknapparna på tangentbordet. Ställ in den på samma som din motpart. Vilken du väljer har inte så stor betydelse för den verkliga frekvensen som du sänder och tar emot med ställer du ju in i din radio.

Däremot är det viktigt att du väljer rätt protokoll (språk) som den andra du kommunicerar med har. Detta gör du genom att trycka på knappen "Op Mode" högst upp och sedan välja ett trafiksätt som passar. Det är även viktigt att ni kör på samma modulering. I mitt fall kör jag på FM för paketradio (PKTFM).

Jag rekomenderar att du kopplar in ett vanligt headset i datorn och kollar så att allt fungerar med det innan du kopplar in din radio. På så sätt vet du att ljudkortet är ok och att du kan sända och ta emot signaler genom Fldigi utan problem. Klicka på knappen "Configure" högst upp. Välj sedan Audio-fliken och sedan Devices-fliken. Se nedan bild.
http://i.imgur.com/YeCWXGY.png

Här visas de aktuella ljudenheterna du har inkopplade till datorn. Du väljer här att "Capture" ska vara mikrofonenheten och "Playback" ska vara dess högtalare. OBS Ha ej hörlurarna direkt på öronen, då protokollen alstrar hemska oljud (likt pip från gamla uppringningsmodem). Sedan skriver du vad du vill sända och lyssnar att allt låter bra. Du kan även spela in pipljuden och sedan spela upp dem på nytt och kontrollera så att Fldigi kan avkoda signalen. Sedan gör du bara samma sak fast med din radio inkopplad. Kontrollerar att du kan sända och ta emot data via Fldigi. Jag rekomenderar att använda protokollen MT63-2000L och Olivia MFSK då dessa är otroligt robusta mot störningar.

Går allt som det ska så borde man kunna skicka och ta emot enklare telegramliknande meddelanden och mail. Detta då vi nu möjliggjort för datorer att kommunicera med varandra över radiolänk.


Senast redigerad av Einh fre 17 feb 2017, 21:05, redigerad totalt 5 gånger.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: tor 16 feb 2017, 22:56 
:up: Får jag bara loss (:) så kan jag nog vara med på ett hörn.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: fre 17 feb 2017, 20:48 
Offline
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: tis 17 maj 2011, 20:31
Inlägg: 108
Tänkte även passa på att besvara en kanske vanlig fundering:

Varför köra digitalt? Varför inte bara "prata" som vanligt i sin komradio?

Kort sagt så kan man förlänga räckvidden på sin komradio. Digitala trafiksätt har fördelen att du kan överföra information även om du inte kan anropa någon. Själva signalen kan tack vare datorns snabba processor plockas upp ur brusgolvet och sedan skalas på sin information (tack vare kraftigt felkorrigerande trafiksätt/protokoll såsom Olivia). Skulle du lyssna på den frekvensen som vanligt så skulle du bara höra brus. Skulle du skanna efter signalen på din komradio så skulle du inte hitta något.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: ons 28 jun 2017, 10:32 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 15 jan 2017, 01:56
Inlägg: 119
Kanske läge att titta på denna som alternativ till separat preppernet? finns redan :) http://amprnet.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: ons 28 jun 2017, 14:17 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13
Inlägg: 1734
paratus skrev:
Kanske läge att titta på denna som alternativ till separat preppernet? finns redan :) http://amprnet.se/

Passar ju inte för 27MHz då amprnet är för sändareamatörer (A i Amprnet står för Amateur). Inte en chans att de skulle dela ut 44-adresser åt 27MHz-folket.

För 27MHz måste man fixa grejer själv. IP-nätverk går att fixa, men bara då den första biten är avklarad: Att fixa digital kommunikation. Då digital kommunikation över radio fungerar kan man börja fundera på vad och hur man ska göra med den.

_________________
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: tor 13 jul 2017, 10:45 
Offline
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: ons 01 feb 2017, 06:25
Inlägg: 103
Ort: Södertörn
Det här ser spännande ut: http://www.w1hkj.com/flamp2.1-help/index.html

En multicast protokol för att skicka ett meddelande / en fil till flera mottagere samtidigt - med felkorrektion och omsänding.

Hur många har lyckats komma i luften med FLDigi hittils? Har ni haft nån kontakt med varann?

_________________
Winter is coming


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: tor 13 jul 2017, 13:52 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13
Inlägg: 1734
kullamannen skrev:
Hur många har lyckats komma i luften med FLDigi hittils? Har ni haft nån kontakt med varann?

Jag är igång. Enda kontakterna gick till Tyskland vid skip-konditioner, annars är det tyst som i graven.

_________________
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: tor 13 jul 2017, 19:54 
Offline
Var i hela friden är stormköket?

Blev medlem: fre 09 jun 2017, 11:11
Inlägg: 54
Efter att ha hållt på med HF ett tag, så har jag konstaterat att det är svårt att använda det till något vettigt. Just på grund av HFs opålitliga natur, vågutbredning på HF är svårberäknad och att etablera kontakt mellan 2st punkter är inte alltid så lätt att göra. Särskilt inte på 27MHz, kollar man på vågutbredningskartorna så upptäcker man snabbt att 11m inte är lämpat för kommunikation inom Sverige, undantaget möjligen sporadisk E mellan skåne och norrland.

Som HF entusiast/Radioamatör är HF superroligt, lite som ett lotteri var man hamnar, om man har tur så kan man prata med någon riktigt långt bort, men för att få en pålitlig förbindelse med någon annan i Sverige är det mindre väl lämpat för. 40/80m funkar ibland, men då oftast på specifika tider på dygnet och året, med höga effekter.

Har någon inte funderat på att köra ett prepperNet med 155/2m/69Mhz? Slutsteg är billiga på Ebay, och man kan lätt bygga en repeter station av "Papegoj modell" med prylar från Ebay(inga dyra kaviteter och sådant behövs), Det är även möjligt att köra crossband repeter från UHF till VHF och tvärt om. Rätt placerade, på en höjd(och ännu bättre i en radiomast) skulle dessa få mycket god täckning, flera "papegojor" kan länkas och skicka meddellanden vidare över stora avstånd.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Setup PrepperNet
InläggPostat: lör 22 jul 2017, 07:18 
den som tror att man ens kommer i närheten av kommunikation som mobiltelefon är väldigt fel ute
mobilsaker har en enorm teknikplattform som folk inte ser

om frekvenserna , ju högre upp i frekvens ju mera beter sig radiovågorna som ljus och kräver till slut direkt synbarhet mellan antennerna
vilket i sin tur kräver täta och bra placeringar av stationer för att få lite täckning

med 27Mhz som är det lägsta licensfria frekvensområde , och som det finns gott om utrusting med för den delen, så har man en faktisk chans att komma långt för att lyssna och prata med folk nära och ibland långt bort

69 Mhz finns det dåligt med prylar till , och 155 börjar komma så högt upp i frekvens att man har dålig genomträngning i skog

det finns inget som säger att man inte borde ha mer än 27Mhz, ex 155
men som en gnutta början så finns det inget som är bättre och licensfritt
om mobiltelefoni av idag är 100% så skulle jag säga att 27Mhz är 1%, men ändå bättre än allternativen

och folk kan ju skaffa amatörradiolicens och utrusting och kanske komma upp till 2 eller kanske 5 % av funktion av mobiltelefonin av idag

ha inte för stora förväntningar, men allt är bättre än inget


Top
  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet