Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: tis 09 maj 2017, 09:23 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 07 apr 2017, 13:07
Inlägg: 372
Om vi råkar ut för en Carringtonevent, och därefter får försöka klara oss utan ett elnät, internet, fungerande industri och annan infrastruktur, hur blir det då med matproduktionen?

År 1850 hade vi ungefär 1/3 av vår nuvarande befolkningsstorlek, och maten räckte inte till alla(därav massutvandringen till USA). Vid detta tillfället bodde de flesta människor på landet och var vana vid att arbeta inom jordbruk. Idag bor nästan alla i tätorter, och saknar helt erfarenhet eller kunskap om traditionellt jordbruk med hästar/oxar istället för traktorer.

Är det rimligt att tänka sig Sverige skulle kunna ordna fram mat till kanske 1 miljon människor i händelse av en TEOTWAWKI-CME? Och att resten, 9 miljoner människor helt enkelt svälter ihjäl inom dom första 6 månaderna? En komplikation är alla som omkommer dom första 6 månaderna i dom bråk/krig som uppstår om dom få resurser som finns kvar.

Om alla levde som infödingsfolken, så skulle jorden klara av att försörja 100 miljoner människor, Sverige är ett litet land, så här kanske 100.000 människor skulle kunna leva på jakt och fiske/bärplockning.

http://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/earth-carrying-capacity1.htm

_________________
- "AURIBUS TENEO LUPUM"


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: tis 09 maj 2017, 10:57 
Intressant länk, tack för den, fastnar lite för inledningen.
Citera:
Basically, if everyone on Earth lived like a middle-class American, consuming roughly 3.3 times the subsistence level of food and about 250 times the subsistence level of clean water, the Earth could only support about 2 billion people [source: McConeghy]. On the other hand, if everyone on the planet consumed only what he or she needed, 40 billion would be a feasible number [source: McConeghy]. As it is, the people living in developed countries are consuming so much that the other approximate 75 percent of the population is left with barely what they need to get by [source: McConeghy].


Jag har inte mycket tankar kring siffrorna, dvs hur många vi kan hålla med mat efter ett Carringtonevent. Det beror på massor av saker som jag har för dålig koll på. Skulle en sådan händelse drabba hela jorden? Om inte kan en del förnödenheter skeppas in vilket förändrar saker. Sker det på våren, sommaren eller i november? Påverkar också antar jag.

Men om vi tänker oss att Sverige ska klara sig helt självt, att händelsen hindrar i princip all hjälp utifrån och att all elektronik i Sverige (och resten av världen) är borta så tror jag det blir riktigt otrevligt.

Dag 0 - 22 november, 15:00 svensk tid (09:00 i Kina)
Poff! Panik utbryter när hela landet slocknar.

Alla mobiler, alla radioapparater, alla kollektiva kommunikationsmedel, alla bilar nyare än ca 1980, all belysning, alla frysar, alla kontotransaktioner, all vårdutrustning, allt.... Bara försvinner. Folk blir fast i tunnelbanan där allt slocknat. Har nån mobil kvar så mycket elektronik, där i underjorden, så det går att lysa sig fram? Annars famlar skräckslagna människor instängda i tunnelbanevagnar för att ta sig ut och sedan våga sig ned på spåret och vidare. Med tiden kommer en stor del av dem att komma upp ur tunnelbaneingångarna. Men till vad. En mörk tyst stad utan bilar, utan vatten, utan avlopp, utan värme och utan möjlighet att meddela sig med sina anhöriga.

Under tiden har massor av människor fastnat på vägar, stora som små, med sina bilar och kommer ingenstans. Vart ska de för övrigt ta vägen?

Nånstans på den svenska landsbygden sitter Arne och Birgitta, pensionärer, och dricker sitt eftermiddagsfika när lamporna slocknar och radion tystnar. De suckar lite, häller på lite mer vatten och en skopa kaffepulver i kannan som står och puttrar på vedspisen. Tänker sig att ringa elverket men noterar med mild förvåning att mobilerna inte fungerar. De fikar vidare.

Dag 1 - morgon
Ett stort antal människor har dött av nedkylning. Ytterligare ett stort antal människor vaknar på ovana platser som är märkbart svalar än igår. Nästan alla är rädda och ingen vet vad som hänt. Folk försöker ta sig hem, oavsett var de bor. De som lyckas möts av ickefunktionella hem där varken vatten, avlopp, värme eller belysning fungerar, dessutom är luften dålig.

Inom industrin vet man lika lite men försöker reparera saker. Man ger snart upp försöken eftersom det inte går att beställa reservdelar och eftersom man inte vet vad som är fel. Svårt att analysera problemet när det inte finns ström nog för att få saker att funka även om de är ok. Elen är och förblir borta. Det går inte att tanka fordon. Ett av undantagen är Arne som gått ut och fyllt på sin gamla MF165 från dieseltanken på gårdsplan, hängt på sitt gamla traktordrivna elverk och fått igång ström på gården. Även om de inte har några djur längre så är det skönt med el...

Oj, nu började jag mardrömma, blev OT detta. Åter till ämnet...

Väldigt många skulle snart gå åt efter en så plötslig händelse. Vätskebrist och sjukdomar från orent vatten tar massor den första veckan. Av de som blir kvar skulle många gå åt den första månaden av matbrist. De som därefter blir kvar har hittat mat i grossistlager, hamnar eller undanskymda butiker. Bristen på hästar, utsäde och förutsättningar som fanns under förelektrisk tid (utsäde, lager med allt möjligt, handredskap, mental inställning, arbetsförmåga, enkel sjukvård) skulle ställa till ett helvete för dem som blir kvar efter den första månaden.

Trots det skulle något antal klara sig och då är frågan hur många Sverige kan bära, om jag fattar OP rätt.

Utan hästar och hästfolk, utan konstgödning, traktorer, bekämpningsmedel, internet, jordkällare utan bara med vad vi kan odla, föda upp och jaga med självhushållarmetoder utan kunskaper i ett glesbefolkat land... Jag gissar att efter en djupare dipp så skulle några år senare, som du tror, en befolkning på kanske en miljon kunna funka.

Det blir vilda spekulationer men bortfall av import, insatsvaror och teknik tror jag skulle ha ihjäl klart över 90% av befolkningen det första året, speciellt om det sker på hösten efter odlingssäsongen. Förresten kanske det inte spelar så stor roll. Det är nog en liten andel som klarar att ens skörda och tillvarata det som finns. Intressant tanke i alla fall. Matlagret ser rätt klent ut med ett Carringtonevent i tankarna.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: tis 09 maj 2017, 12:05 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15
Inlägg: 423
Först: Har MulenDag funderat på att skriva böcker? Lät spännande.

Efter 1859 så byggdes samhället infrastrukturen sakta upp igen, kablar hade smält och elsystem hade gått sönder, men de var reparerbara. Det mest troliga var att energi överladdade exponerad elekronik (infrastruktur) så det var inte en EMP, då hade tekniken inte fortsatt fungera medans händelsen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859

Citera:
Telegraph systems all over Europe and North America failed, in some cases giving telegraph operators electric shocks.[13] Telegraph pylons threw sparks.[14] Some telegraph operators could continue to send and receive messages despite having disconnected their power supplies.[15]


Teknik som är bortkopplad från energi "antenner" har stor chans att fortsätta att fungera.

Det skulle ändå bli tillräckligt med skador för att en kris skulle uppstå och delar samhället skulle gå på knäna medans andra delar föll ihop helt. I flera månader skulle folk bli tvungna att klara sig själva medan elnätets funktion återställs. Men med tiden skulle det återställas.

Hur det skulle gå med traktorer och annat är oklart, men de fordon som fungerar skulle få köra bränsle och mat, allt annat nedprioriteras. Livet skulle i alla fall inte bli som förut efter en sån händelse, över de närmaste decennierna skulle mänskligheten klättra upp till samma levnadsstandard som vi har idag, kanske med lite mer vishet och mindre naivitet.

En solstorm kan variera i längd och tid beroende på massa och hastighet. Stormen som skedde i början av 2016 var över på 6 timmar, Carrington händelsen gick över minst 2 dygn och det fanns inget sätt att mäta det på den tiden så jag gissar att det kan ta åtminstone 12 timmar, under händelsen så observerades solstormar över stora delar av världen (från Queensland till Afrika) så att åtminstone halva planeten blev exponerad är en god teori.

_________________
Preparation is the difference between survival and statistics.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: tis 09 maj 2017, 12:14 
Detta scenario är inte en shtf, utan en teotwawki.

Och ja, de flesta dör ganska omgående då. Staten kan inte ens producera dricksvatten utan el och importerade kemikalier.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: tis 09 maj 2017, 12:21 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8740
I mitten av 1800-talet så hade vi missväxtår i sverige och det snöade även under vår och försommar . Det såddes inte förrän i slutet av sommaren . Vilket gjorde att det inte hann mogna eller att skörden blev mycket mindre än vad en normal skörd skulle ha blivit . https://www.oppetarkiv.se/video/1008322 ... -satans-ar

Och idag så är det fler som odlar i städerna än på landsbygden . Få bönder odlar egna grönsaker eller ens egen potatis numera .
Det är städerna som blommar och där det är lättare att kunna sälja sina produkter på marknader eller genom föreningar .
Även fler och fler biodlare flyttar in till städerna .

Men det största problemet inför framtidens självförsörjning ligger inte i att vi inte kan odla utan snarare att vi inte har åkrarna kvar . På åkermarken står det köpcentrum och bostäder . Den marken vi har kvar att odla är den som är sämre både att odla och att bygga på .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: tis 09 maj 2017, 13:25 
Kalorispelet skrev:
Har MulenDag funderat på att skriva böcker?


Funderat, ja, gjort, nej. Skrivit några korta fantasier. Några hittas här på forumet.
den-hemska-sommaren-2013-t5077.html
viewtopic.php?p=93806#p93806
viewtopic.php?p=103539#p103539

(De är inte fullständigt irrelevanta för tråden så jag ber om överseende.)

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 02:34 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Mja, 1850-talet var nödåren. Då gick det inte att producera normalt, och det vildväxande och viltet for också illa. Gissningsvis fisket också, åtminstone försökte säkert alla som kunde fiska, ifall det fanns något att ta. Efter flera nödår är det ont om utsäde och de flesta av djuren är redan slaktade eftersom man inte kan föda dem. Däremot fanns givetvis infrastrukturen, redskapen och jordbrukskunskaperna på ett helt annat sätt än idag.

Med tanke på det tryck människorna redan har utsatt landet och naturen för så tar det säkert bra många år innan jakt, fiske och bärtillgång har hämtat sig efter en svältkatastrof när kanske 9 millioner människor desperat försöker få tag i mat. Vissa punkter kanske har gått fram och klarar sig fint tack vare civilisationen, sjöfåglar och en del övergödda områden eller så, men balansen är känslig och det kan lätt gå överstyr och braka ihop på många områden.

Fyrop skrev:
Om vi råkar ut för en Carringtonevent, och därefter får försöka klara oss utan ett elnät, internet, fungerande industri och annan infrastruktur, hur blir det då med matproduktionen?
klipp

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 03:15 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Nja. Få fryser ihjäl första natten. Även om det är kallt så behåller husen värme ett bra tag. Och fryser man så att man skakar kan man gå upp och göra åkarbrasor om man inte har tillräckligt med kläder. (Fast hur uteliggare klarar sig kalla vintrar vet jag inte. Många är väl dessutom missbrukare så de kan gladeligen sälja vinterrocken och sedan lägga sig i en snödriva.)

Orent vatten tar nog väldigt många i städerna. Kanske inte första veckan, men litet senare, när de hunnit få slut på vad som är drickbart och vatten i näraliggande sjöar har hunnit bli hälsovådligt. Jag antar att man kan dricka mindre mängder direkt ur de flesta sjöar dag ett, om man är frisk och stark. Och många har väl litet mjölk, juice, läskedrycker, mineralvatten, energidrycker eller överbliven julmust hemma. Men när det blir ordentliga epidemier är man nog inte säker för att man har vattenlager och vattenreningsutrustning, utan man kan bli smittad ändå.

Sjukvården skulle nog inte bli sämre än förr i tiden. Man har inte kunnat göra svåra och komplicerade operationer så värst länge, åtminstone inte där patienten har överlevt. De fina apparaterna skulle inte fungera, men kunskaper om hygien och mycket annat användbart skulle finnas kvar. Visserligen skulle engångsprutor och annat ta slut, men man skulle ju inte börja slå åder på folk för den skull. Fast förlusten av internet med alla dess släktingar skulle nog ha större genomslag än man inser. Jag kommer ihåg pojkvalpen i TV-serien Jerico (efter kärnvapenanfall i USA) som hade lösningen på allt. "Bara man får upp nätet så kan vi köpa mat där." :-D.

MulenDag skrev:

Dag 1 - morgon
Ett stort antal människor har dött av nedkylning. Ytterligare ett stort antal människor vaknar på ovana platser som är märkbart svalar än igår. Nästan alla är rädda och ingen vet vad som hänt. Folk försöker ta sig hem, oavsett var de bor. De som lyckas möts av ickefunktionella hem där varken vatten, avlopp, värme eller belysning fungerar, dessutom är luften dålig.
klipp

Väldigt många skulle snart gå åt efter en så plötslig händelse. Vätskebrist och sjukdomar från orent vatten tar massor den första veckan. Av de som blir kvar skulle många gå åt den första månaden av matbrist. De som därefter blir kvar har hittat mat i grossistlager, hamnar eller undanskymda butiker. Bristen på hästar, utsäde och förutsättningar som fanns under förelektrisk tid (utsäde, lager med allt möjligt, handredskap, mental inställning, arbetsförmåga, enkel sjukvård) skulle ställa till ett helvete för dem som blir kvar efter den första månaden.

klipp
/MD

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 07:24 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 07 apr 2017, 13:07
Inlägg: 372
Det är svårt att preppa för ett CME TEOTWAWKI, möjligen kan man göra övergången lite mer behaglig, eller bara dra ut på det oundvikliga. Men kunskap om hur man renar vatten tex är ju guld värda, en släng med kolera kan förstöra ens dag.

Vi hade en väldigt tur 2012 när en CME precis missade oss. NASA beräknar sannolikheten för att vi ska råka ut för en sådan till 12% för de närmsta decenniet.

https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/23jul_superstorm

Själv bor jag i en miljö där självförsörjning är omöjlig, förmodligen får jag leva som någon form av "scavenger" eller plundrare. Sova och Gömma sig för gängen/skurkarna på dagarna för att själv ge sig ut på nätterna i jakt på mat.

_________________
- "AURIBUS TENEO LUPUM"


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 08:05 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 25 feb 2013, 23:45
Inlägg: 716
Ort: Östra kolonierna
Zombie skrev:
Sjukvården skulle nog inte bli sämre än förr i tiden. Man har inte kunnat göra svåra och komplicerade operationer så värst länge, åtminstone inte där patienten har överlevt. De fina apparaterna skulle inte fungera, men kunskaper om hygien och mycket annat användbart skulle finnas kvar. Visserligen skulle engångsprutor och annat ta slut, men man skulle ju inte börja slå åder på folk för den skull.


Jag bedömer att tillgången på autoklaver, och instrument som kan köras i autoklav, som central för förmågan att bedriva sjukvård under "less than ideal" omständigheter. En gång i tiden jobbade jag en sommar på lantbrukskemiska stationen i närmsta större stad och fick bland annat köra autoklaven. En äldre man där pratade redan då om att autoklaverna var på väg bort ur sjukvården till förmån för engångsartiklar och det är alltså mer än 30 år sedan. Kunskapen kommer säkert att finnas kvar men prylarna för att göra jobbet kommer till stor del att saknas.

Sorry för OT, åter till ämnet!

Swedala

_________________
“You can't run away forever, but there's nothing wrong with getting a good head start.” - Meat Loaf


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 08:41 
Offline
My mommy always said there were no monsters - no real ones - but there are.
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 05 okt 2016, 15:22
Inlägg: 622
Ort: Urban sprawl
MulenDag skrev:
Funderat, ja, gjort, nej. Skrivit några korta fantasier. Några hittas här på forumet.
den-hemska-sommaren-2013-t5077.html
viewtopic.php?p=93806#p93806
viewtopic.php?p=103539#p103539

/MD


Har läst allt. Tyckte om.
Fundera vidare. Om du kommer fram till att bokprojektet är något du vill ta itu med så kör via Kickstarter. Jag slantar upp.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 09:47 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15
Inlägg: 423
Swedala skrev:
Zombie skrev:
Sjukvården skulle nog inte bli sämre än förr i tiden. Man har inte kunnat göra svåra och komplicerade operationer så värst länge, åtminstone inte där patienten har överlevt. De fina apparaterna skulle inte fungera, men kunskaper om hygien och mycket annat användbart skulle finnas kvar. Visserligen skulle engångsprutor och annat ta slut, men man skulle ju inte börja slå åder på folk för den skull.


Jag bedömer att tillgången på autoklaver, och instrument som kan köras i autoklav, som central för förmågan att bedriva sjukvård under "less than ideal" omständigheter. En gång i tiden jobbade jag en sommar på lantbrukskemiska stationen i närmsta större stad och fick bland annat köra autoklaven. En äldre man där pratade redan då om att autoklaverna var på väg bort ur sjukvården till förmån för engångsartiklar och det är alltså mer än 30 år sedan. Kunskapen kommer säkert att finnas kvar men prylarna för att göra jobbet kommer till stor del att saknas.

Sorry för OT, åter till ämnet!

Swedala


Men de säljs fortfarande:
https://www.medistore.se/category/autoklav

_________________
Preparation is the difference between survival and statistics.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 12:34 
Zombie skrev:
Nja. Få fryser ihjäl första natten. Även om det är kallt så behåller husen värme ett bra tag. Och fryser man så att man skakar kan man gå upp och göra åkarbrasor om man inte har tillräckligt med kläder.

Sjukvården skulle nog inte bli sämre än förr i tiden. Man har inte kunnat göra svåra och komplicerade operationer så värst länge, åtminstone inte där patienten har överlevt. De fina apparaterna skulle inte fungera, men kunskaper om hygien och mycket annat användbart skulle finnas kvar. Visserligen skulle engångsprutor och annat ta slut,


Delar inte dina åsikter. :-)

Första natten, det finns ingen el, folk kommer kanske inte in genom låsta dörrar, för många envisas med att gå vidare hemåt fast de fryser. Ett par plusgrader och regn från sidan, kontorkläder, ovana och fel beteende tror jag skulle ta ett gäng personer. Inte 90% eller så men tillräckligt många för att det skulle vara uppseendeväckande. Men jag kanske tror för lite om folk. :hm:

Jag kanske övertolkar hur illa händelsen skulle bli men ifall att det blev strömlöst utan fungerande reserver över typ halva klotet en längre tid säger det väl sig själv att vi skulle få massor av problem med att få fram läkemedel och allt annat som behövs. Vi har i så fall inte heller tillgång till analysutrustning som används dagligen även på en vårdcentral och vi kan inte förskriva recept. Visst, mycket av det går att komma runt men jag tror, tror alltså, att du underskattar hur illa det skulle bli om bara EU blir strömlöst i en månad.

Kika lite på länken som Aftersearch postade tidigare: http://www.blt.se/blekinge/slar-larm-om ... mediciner/

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 13:01 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 07 apr 2017, 13:07
Inlägg: 372
Jag tror att när en katastrof har passerat en viss allvarlighetsgrad, så trillar man över en tröskel där det i princip inte finns någon direkt återvändo. En stor CME i stil med Carrington Event är en sådan. Människorna som jobbar med eldistribution går inte till jobbet när deras familj svälter och törstar efter 3-4dagar när maten i skafferiet tagit slut. Killen som kör lastbil kommer inte till sitt åkeri, samma sak gäller för nästan alla nyckelpositioner i vårt samhälle. Poliser och brandmän måste förmodligen också se efter sina egna familjer först, innan dom kan hjälpa andra.

Personen som ska ringa och beställa diesel till reservkraften på kommunkontoret är inte på jobbet eftersom hans familj saknar mat, vatten och värme. Hans mobiltelefon fungerar ändå inte eftersom nätet ligger nere. Killen som kör oljebilen har inte en fungerande telefon, och är själv troligen inte på jobbet osv...

Lyckligtvis är sannolikheten för en CME i denna storlek ganska låg, men för den som är ung idag och lever till 80 är sannolikheten faktiskt ganska stor att personen kommer att uppleva åtminstone en CME i denna storleken. Det är inte garanterat att det blir TEOTWAWKI, men förmodligen inte långt därifrån.

Angående bristen på läkemedelslager är detta ett jätteproblem, särskilt med tanke på att mer än var tionde svensk är beroende av "lyckopiller" för att klara av sin vardag.

_________________
- "AURIBUS TENEO LUPUM"


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Matproduktion efter SHTF
InläggPostat: ons 10 maj 2017, 13:30 
Exakt så tänker även jag. Hela samhället, kanske till och med hela civlisationen, består av massor av processer och materiel som är sammanflätade och beroende av varandra. I det systemet finns ett mått av redundans, annars skulle det braka ihop omedelbart. Men den redundansen är, i min tro, begränsad och när vi går utanför det som täcks av alternativa system i någon väsentlig del av detta tror jag hela skiten brister. Om det händer tror jag vidare att det inte bara är att starta om allt igen eftersom det är så många korsvisa beroenden.

Här är en bild jag gillar, från ourfiniteworld.com
Bild
Tar man bort rätt, eller fel, pinne så ramlar hela skiten och det räcker inte att sätta tillbaka pinnen man tog bort. Jag tror det finns massor av såna pinnar i vår civilisation.

/MD


Top
  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet