Tänkte på det här med vattendunkar.
EssBe skrev:
Det enklaste är nog att förvara din mat i någon form av slutet och isolerat utrymme uppe på vinden. Det gör att temperaturen inne i det isolerade utrymmet troligen blir nära dygnsgenomsnittet, kanske nära veckogenomsnitt? Det kan göra att du slipper de mest extrema kortvariga temperatursvängningarna. Kanske en låda eller skåp isolerat med frigolit? Eller i ett gammalt kylskåp/frys som inte fungerar längre.
Eventuellt kan detta kombineras med vattendunkar. Vatten har ju en anmärkningsvärt hög värmekapacitivitet, alltså det krävs mycket energi för att ändra temperaturen och det gör att temperaturen i utrymmet ändras sakta. Tröghet. Ändå mycket mer om det handlar om att frysa till is eller tina upp, men då är det kanske risk att dunken spricker...
Bara det att du har ditt lager i ett slutet utrymme, även om det inte är så väldigt väl isolerat, gör att hela den inneslutna massan fungerar som ett kyl/värmemagasin och gör att allt inne i utrymmet ändrar temperaturen lite långsammare. Särskilt om du även har några stora vattendunkar där inne.
Om den varma luften på vinden kan cirkulera mellan dina grejer så värms de upp mycket snabbare. Det vill du undvika.
Nog ingen dum tanke! Om man nu tänker sig att försäkra sig mot ev frostsprängning. Skulle det vara en variant att blanda ut vattnet med salt eller kanske hellre sprit
?
Nackdelen med saltet är ju att det är mer eller mindre odrickbart..... Kanske duger till pastan?