Tack för receptet, skall absolut prova det vid nästa baktillfälle.
Jag använder själv ett surdegsrecept som inte kräver knådning, maskiner eller specialmjöl. Däremot krävs en surdegskultur som skall hållas levande, nu bakar jag en gång i veckan så det är inget problem att pytsa i lite mjöl när man ändå är där. Jag startade surdegen med rårivet äpple enligt Saltå Kvarns recept:
http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/SurdegsstartavRag.htm. Det är ett rågrecept men jag har använt 2/3 vetemjöl i brödet med gott resultat. Det är uppdelat på tre moment varav det sista tar mest tid. Är själv heltidsarbetande småbarnsförälder men det går bra om man använder larmklocka på sista kvällens moment så man inte glömmer bort tiden.
Receptet:
Första kvällenBlanda 1/2 till 1 dl surdeg med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl. Jäs över natten under handduk eller lock på ganska varm plats
Morgonen därpå:Fyll på med ytterligare 3 dl ljummet vatten och 3 dl råg
Kvällen:Blanda i 2 tsk salt, 3 dl ljummet vatten, 6 dl rågmjöl och 3 dl vetemjöl. Degen skall nu vara som en trög gröt. Jäs en timme. OBS larmklockan, degen är jobbig att torka bort om den jäst ut över diskbänken 2 timmar senare
Smörj två avlånga formar med smör eller olja och häll sedan i degen i dessa. Jäs under duk ytterligare en timme. Just det, larmklockan! Sätt redan nu ugnen på 250 grader.
Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sänker tempen till 200 grader, grädda ca en timme.
Ta ut bröden ur ugn och formar, linda in i duk och låt svalna. Ät inte förrän nästa dag.
ErfarenheterSom sagt har jag använt 6 dl vetemjöl och 3 dl rågmjöl istället och det funkar jättebra, jag brukar då använde 2 dl råg och 1 dl vete första kvällen och morgonen därpå. Med rågmjöl menar jag just det och inte rågsikt med inblandat vetemjöl, det går ju också bra men då får man räkna om proportionerna. Man kan blanda i frön, nötter, överbliven gröt och vad man vill i degen efter tycke och smak. Degen är lös i början och den skummar när den jäser så men behöver en tillräckligt stor bunke från början. Om det är vinter och man tänker sig att på pannan kan den stå över natten så den står varmt och bunken är för liten får man börja dagen med att sanera pannan från surdeg.
Swedala