Swedish Survivalist
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Tips med torrmjölk
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/tips-med-torrmjolk-t12044.html
Sida 1 av 2

Författare:  Nikenik [ lör 15 apr 2017, 20:46 ]
Inläggsrubrik:  Tips med torrmjölk

Tänkte vi kunde ha en tråd med matlagningstips med torrmjölk.

Brukar köpa torrmjölk till skafferiet men gör inte åt med så mycket. Blir risgrynsgröt några gånger per år bara. Hade en påse som snart gick ut jag experimenterat med lite. Har kommit fram till att det blir väldigt god brioche om man bakar med torrmjölk (och smör).

Jag tar ca. 3dl vatten, lite torrjäst och några matskedar torrmjölk (inte så noga hur mycket, ju mer desto mjölkigare smak) och blandar med vetemjöl i köksassistenten till en slät och klibbig deg, ca 15min, tillsätter salt efter halva tiden. Häller sedan i smält smör (återigen ju mer desto godare men 150g iaf) och knådar tills allt är upptaget i degen.
Jäser till dubbla storleken, häller i en tårtform, jäser lika länge till, gräddar i ca. 30min på 200grader i ugn med baksten.

Gjorde ett gäng smörgåstårtor med detta recept som blev uppskattade. Gjorde en deg med några dl olivolja istället för smör och den blev också god.

Brioche kanske ska ha ägg i sig också för att kallas brioche men för mig är bröd som innehåller mjölk och smör, brioche.

Författare:  Scoo [ lör 15 apr 2017, 20:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Fettfritt mjölkpulver håller nog länge, man behöver inte titta så väldigt noga på "bäst före" i detta fall.

Författare:  Dweomer [ lör 15 apr 2017, 20:55 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Jag gör falsk kalvdans en typ av ostkaka som normalt görs på råmjölk . Råmjölk är den första mjölken man får av kon sedan hon kalvat och den finns bara de 3-4 första dagarna sedan blir mjölken mer och mer utspädd tills den blir helt normal . Så tillgången är väldigt begränsad . Men med torrmjölk kan man göra nåt som i alla fall liknar kalvdans .

Falsk kalvdans:
7 1/2 dl mjölk
100 g mjölkpulver
2 ägg
1 krm salt
1 - 2 msk strösocker
1-2 hela kanelstänger kanel

Vispa samman mjölk, mjölkpulver, ägg, socker och kryddor. Häll smeten i en smord ugnssäker form.
Grädda i ugnen i 175°c tills kalvdansen stannat och fått fin färg, ca 45 minuter - 1timme.
Låt svalna. Ät ljummen eller rumstempererad.

God med sylt eller lite grädde eller sirap

Författare:  Nikenik [ lör 15 apr 2017, 20:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Det här var vanlig semper torrmjöl som finns i mataffären i bakhyllan. Den har 1% fett och håller lite över ett år, men säkert längre oöppnad. Men matlagret behöver ju roteras...

Författare:  Tant Prepp [ lör 15 apr 2017, 21:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Falsk kalvdans

1 ägg
3 dl vatten
2 dl mjölkpulver
1 kryddmått salt
(1/2 tsk kanel eller 1 kryddmått kardemumma)

Sätt ugnen på 150C.
Vispa upp ägget. Rör ner vattnet och mjölkpulvret. Häll smeten i en djup smord form.
Grädda i vattenbad 1-2 timmar. Servera den ljummen med exempelvis sockrade bär och lättvispad grädde.


Edit: Det blev visst två recept på falsk kalvdans.

Författare:  Tant Prepp [ lör 15 apr 2017, 21:09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Man kan syra torrmjölk
Blanda till mjölken och tillsätt lite filmjölk och låt stå i rumstemperatur. Resultatet blir surare än lättfil men torrmjölkssmaken försvinner.

Författare:  Nikenik [ lör 15 apr 2017, 21:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Tant Prepp skrev:
Edit: Det blev visst två recept på falsk kalvdans.


Ditt recept vart ju mer "preppigt" då det inte krävde färsk mjölk, äggpulver istället för ägg hade ju säkert funkat. :)

Hörde ifrån en gammal mjölkbonde att dagsgammal äkta kalvdans som man stekte smakade lite som halluomi. Någon som provat steka den "falska"?

Författare:  Maka [ sön 16 apr 2017, 11:46 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Man kan ta för vana att alltid göra pannkakssmeten på torrmjölk. Och när man bakar bröd kan man slänga i lite torrmjölk. Mjölk i bröd ger ett mjukare mer tätporigt inkråm och en mjukare skorpa. Ofta sånt som barn gillar. Samt mannagrynsgröten (bra för cirkulation av mannagrynen också), kanelbullarna, sockerkakan och allt annat bakat som ska ha mjölk i.

Författare:  Fyrop [ ons 19 apr 2017, 11:14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

I Sverige är vi överlag väldigt förtjusta i livsmedel med kort bästföredatum(tex mjölken, som i dom flesta andra länder är UHT-behandlad och håller 3månader i rumstemp). Men hur kommer det sig att äggpulver är nästan omöjligt att hitta här? Det finns bara i "vildmarksbutiker" och då till kraftigt överpris, men i USA verkar det vara populärt.

Är det någon som provat? Går det att göra äggröra på tex?

Författare:  Nilsanders [ ons 19 apr 2017, 18:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Fyrop skrev:
Men hur kommer det sig att äggpulver är nästan omöjligt att hitta här? Det finns bara i "vildmarksbutiker" och då till kraftigt överpris, men i USA verkar det vara populärt.
Är det någon som provat? Går det att göra äggröra på tex?


Svenskt Kosttillskott hade tidigare heläggspulver för 249:-/kg
men har tyvärr slutat. De har andra äggprotein för över och under
300:-/kg.

Köper heläggspulver/heläggsprotein för 217:-/2kg mot ca 1000:-/kg
i vildmarksbutik. Beställer från England - över 499:- är det portofritt.

108:50/kg mot 1000:-/kg är viss prisskillnad.

Har provat att steka och göra äggröra. Får hem 4 kg i veckan
och ska prova att hitta någon lämplig behållare och även koka.
Ska även prova göra pannkakor och andra anrättningar där det
ingår ägg.

Författare:  Fyrop [ ons 19 apr 2017, 20:15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Hur var äggröran? Gick den att äta?

Författare:  James Bonde [ ons 19 apr 2017, 21:37 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Maka skrev:
Man kan ta för vana att alltid göra pannkakssmeten på torrmjölk..


Tack! Jag har aldrig köpt på mig torrmjölk, men nu har jag en lösning för roterandet.

Författare:  Nilsanders [ ons 19 apr 2017, 22:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Fyrop skrev:
Hur var äggröran? Gick den att äta?


Nu är jag ingen gourmé (eller hur det nu stavas?) men
tycker inte att det är någon märkbar skillnad mer än
färgen - det är ju vanliga ägg där man har tagit bort
vattnet.

Författare:  Crusoe [ ons 19 apr 2017, 22:41 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Denne "oppskriften" krever også "banan mel" og "eggpulver" som ikke er noe annet enn dehydrert banan/egg som er pulverisert i en kjøkkenmaskin. Forøvrig er det en stor favoritt hos gutta som måltid :lol:

"Shit hits the fan cakes"
(utgangspunktet er en vanlig pannekake røre/smet)
1/3 del av hvetemelet byttes med bananmel.
Deretter har man i en god porsjon med tørrmelk og eggpulver og bittelitt salt.
Det blandes med vann og piskes til smeten har rett konsistens til å steke kaker av.

Kakene stekes i panne på svak varme og snus litt før man tror det trengs.

Smaker godt alene, men med litt syltetøy og rømme...

Författare:  Fyrop [ tor 20 apr 2017, 07:28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tips med torrmjölk

Ok, jag får testa att beställa! Har för mig att man i många länder inte ska använda ägg hur som helst(på grund av salmonella), och att man då får köpa pastöriserade ägg i mjölkkartong. Då borde torkade fungera lika bra!

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/