In order to login you must be registered. Please be aware that to use most of the functions of this site you will need to register your details. The board administrator may also grant additional permissions to registered users. Please ensure you read any forum rules as you navigate around the board.
För att logga in så måste du vara registrerad. Registreringen tar bara någon minut men ger dig nya och utökade funktioner och möjligheter. Forumadministratören kan också ge extra behörigheter till registrerade användare. Försäkra dig om att du har läst och accepterat våra användarvillkor och vår integritetspolicy innan du registrerar dig. Försäkra dig om att du läst eventuella forumregler innan du skriver något.
Inläggsrubrik: Fäviken/Magnus Nilsson, världsklass ifrån jordkällaren
Postat: ons 20 sep 2017, 20:20
Går i perioder då jag tittar mycket på matlagningsprogram för att inte "köra fast" i samma gamla maträtter. Såg avsnitten om Magnus Nilsson i programmet "Head of a chef". Såg även programmet om honom i serien "Chef's Table" på netflix, men där var det mer fokus på karaktären, naturen och filosofin, inte så mycket recept.
Magnus lagar gourmet-mat i världsklass på Fäviken Magasinet i Jämtland. Bara med lokalt producerad mat med stor inspiration av recept/mattraditioner från hundratals år sedan. Han lagar t.ex kött ifrån 6 år gamla mjölkkor som fått hänga i 5 månader, kokar potatis i gamla halvruttna björklöv, mjölksyrar omogna krusbär, pilgrimsmusslor grillade över enris etc. Mycket "vikinga-mat" blandat med inspiration och tekniker från det franska köket. Allting lokalproducerat av bästa möjliga kvalitet.
Det var inspirerande när han visade jordkällaren till restaurangen och pratade om att "mat efter säsong" inte riktigt fungerar uppe i Jämtland eftersom inget växer 6 månader om året. Att använda inläggning och jordkällaren som förhöjning av smaken, inte bara som förvaring i väntan på våren. Att använda inläggning, örter och mossor är väl kanske inte något nytt, men jag fann det inspirerande. Speciellt för att sätta igång att rusta upp den egna jordkällaren och ta vara på mer av allt som växer vilt häromkring. Inlagd ormbunke...
Skall definitivt laga gröten i videoklippet (minus löven kanske) och prova korn-te/barley tea jag såg han göra i ett annat klipp nätet. Rostade hela korngryn som fått sjuda i varmt vatten i 5min. Gröt gjord på hela korn av vete, korn och råg kokt i nötbuljong (med massa smör och ost) borde vara en riktig preppermåltid att njuta av i den kommande kalla atomvintern.
Inläggsrubrik: Re: Fäviken/Magnus Nilsson, världsklass ifrån jordkällaren
Postat: ons 20 sep 2017, 22:15
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
Blev medlem: fre 11 nov 2016, 17:30 Inlägg: 342
Boken om Fäviken är riktigt bra också. Skulle gärna åka dit och äta, om jag hade haft råd, bara för upplevelsens skull (som så många andra). Ligger avsides men har typ ett halvår kö för att få plats. Säger ju lite om hur populärt det är.
Senast redigerad av Miss P tor 21 sep 2017, 07:29, redigerad totalt 1 gång.
Inläggsrubrik: Re: Fäviken/Magnus Nilsson, världsklass ifrån jordkällaren
Postat: tor 21 sep 2017, 07:36
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
Blev medlem: fre 11 nov 2016, 17:30 Inlägg: 342
Det är en del recept men jag minns inte om ormbunken var med. Har passerat boken vidare till en jägare i grannskapet. Att äta där är säkert en upplevelse utöver det vanliga, men 3000...hade jag haft det över skulle jag hellre lagt de pengarna på en fjällvandring eller en excalibur.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster
Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori Du kan inte svara på trådar i denna kategori Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori