MulenDag skrev:
Jag vet inte men lagrar rapsolja i plast- och glasflaskor samt olivolja i glasflaskor. Båda står mörkt och svalt och har stått så markant över ett år och förbi bäst-före-datum och uppvisar inga problem. Inte ett svar på din fråga men kanske nån hjälp?
Allmänt tror jag att det är bättre med olja lagrad i glas än i plastflaska eftersom syre inte tar sig igenom glas men igenom (vanlig) plast. Mörkt och framförallt kallt gör väldigt mycket. Så om det egentligen handlar om att lagra olja länge så skulle jag tappa upp den på glas och sen ställa mörkt och svalt.
Sen kan man spekulera lite... I rumstemperatur har jag fått både raps- och olivolja att härskna. Jag har en känsla av att olivoljan härsknar snabbare.
/MD
Omättat fett håller sämre än mättat. Jag får för mig att olivolja innehåller mer omättat fett än rapsolja gör. För linfröolja är det ju så pass att den skall förvaras i kylskåp för att inte bli dålig orimligt snabbt.