Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

mjöl, bakpulver,socker laga vad?
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/mjol-bakpulver-socker-laga-vad-t13274-15.html
Sida 2 av 2

Författare:  Aarnevaktis [ mån 17 sep 2018, 23:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

Asså, man kan mjölksyra saker o ting, för att det ska hålla längre. Så att använda mjöl utan jäst blir ju som att mjölksyra, populärt kallat surdeg, tar tid etc, men man förädlar vad du nu gör och ändrar protein/mineral innehållet. ALLA naturliga växter innehåler en viss del jäst svampar, så mer eller mindre ALLT som är grönt går att mjölksyra, utan tillägg. Men saltlag etc etc gör det lättare.

Författare:  Bokmalen [ tis 18 sep 2018, 10:40 ]
Inläggsrubrik:  Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

Mördeg är ju ett tämligen enkelt recept som du sedan kan smaksätta med vad som helst för att göra småkakor.

200 g Smör(eller annat fett)
1 tsk vaniljsocker (om du har)
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl

Oavsett vad du gör sedan så är det 175 graders ugn ca 10 minuter att grädda.

Har du sylt kan du göra syltgrottor, får du tag på ett ägg kan du pensla dem, rulla i pärlsocker och göra finska pinnar.
Får du tar på bär eller russin? Blanda i degen, får du tag på vaniljextrakt/citron-arom eller liknande blanda i... Kryddor, kanel, kakao stora möjligheter att omväxla.

Men det kan ju vara en ide att inte bara lagra strösocker, men kanske även florsocker för en glasyr med lite bär, eller pärlsocker..

Författare:  Lodjuret [ lör 22 sep 2018, 19:18 ]
Inläggsrubrik:  Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

Påminner mig om mormors kaffekalas... nostalgifeeling.

Författare:  matz_karlzzon [ mån 23 dec 2019, 00:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

År 2 skrev:
Lodjuret skrev:
Min mor säger att torrgäst är passé när det passerat bfd? Är så icke fallet?


Det har rapporterts lite olika erfarenheter om detta i tråden om mat som hållit efter bäst föredatum.

I somras testade jag flera gånger torrgäst som var över 1 år gammalt och det gick bra. Jag bakar vanligtvis inte själv och har ingen känsla för om det var sämre än vanligt. Bröd blev det i vart fall, och det smakade som vanligt. Det var i en bakmaskin.


Jag har en god erfarenhet med gammal torrjäst.
Det blev lite ofrivilligt hade lovat bakat men upptäckte att jag inte hade jäst hemma.
Men hade ett minne om att jag sparat torrjäst för ett test. Mycket riktigt märkt att det skulle användas 2016 och 2017 och hade gått ur sig 2015. Detta använde jag 2019 utan problem jag lätt den ligga i den varma havremjölken lite extra länge. märkte inge direkt skillnad på gästningen på rågsiktsbrödet där även mjölet var ett halv år gammalt.
Så nu hyser jag gott hopp om att kunna baka med torrjäst långt in i katastrofen det blir nog mycke annat som blir problemet. tex att få den kontrollerat att räcka till mycket bröd dvs att hålla den i liv vilket jag inte har någon egen egen erfarenhet av. Dock låter det på ölbryggarna att det inte är så svårt i ett kylskåp iallafall .

Författare:  EssBe [ ons 25 dec 2019, 12:40 ]
Inläggsrubrik:  Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

Man kan ganska enkelt vildjäsa. Det liknar surdeg lite, men går mycket snabbare. Man blandar helt enkelt lite ljummet vatten med socker med något som kan tänkas innehålla jästsporer.

En bra kandidat är honung. Iaf om honungen inte har steriliserats med värmebehandling. Nektarn fångar upp friflygande jästsporer och bina samlar in nektarn. Bina tillsätter grejer som håller tillbaka jästsporerna inledningsvis. Senare blir sockerhalten så hög och vattenhalten så låg att jästsporerna inte kan aktiveras. Men om man späder ut honungen så går det lättare.

Man kan ta en matsked honung i en deciliter ljummet vatten, gärna i en glasburk med lock. Ställ på varm plats någon timme. Se till att locket inte är helt tätt...

Man kan sedan göra en "startdeg" av ett par deciliter ljummet vatten och en deciliter mjöl och lite socker, sirap eller honung. Och använda som jäst.

Jästiden kan variera friskt, typiskt mycket längre än med stora mängder fabriksjäst. Gå efter en fördubbling i volym vid första jäsningen snarare än ett visst antal minuter.

Andra kandidater till jästsporer är blommor, ekologiskt spannmål, mjöl och russin. Eller, om du är lite old-school, sleven som du använde för att röra i degen med förra gången.

Det finns "jästkransar" som man kan doppa i en jäsande förkultur och sedan lägga på tork. Används gärna för öl, men samma jäst fungerar bra både till öl och bröd. Nästa gång man skall baka tar man den torkade jästkransen och sköljer av i degvätska med lite socker i. Och sedan kan man hålla på så i många år.

https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4stkrans

Vildjäst bröd får ofta lite extra smak. Inte fullt som surdeg, men nästan. Jag vildjäser ibland trots att jag har tillgång till vanlig jäst.

Någon gång ibland kan man kanske få in otrevliga sporer. Då jäser det dåligt och degvätskan luktar illa. Jag har aldrig råkat ut för det. Men eftersom man bakar brödet = hettar upp det, är det inte farligt.

Sida 2 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/