Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Odla fram en egen SCOBY
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/odla-fram-en-egen-scoby-t13322.html
Sida 1 av 1

Författare:  Miss P [ sön 21 okt 2018, 20:17 ]
Inläggsrubrik:  Odla fram en egen SCOBY

Någon här som lyckats odla fram en egen kombuchamoder?
Jag gör ett första försök nu men har ingen plats i huset som är så varm som 20-25 grader, så om det kommer att lyckas lär det förmodligen ta några veckor extra.
Sen har jag funderat på det där med renligheten av duken som täcker burken. Glasburk och redskap i rostfritt är ju lätt att sterilisera i ugnen men även om duken (ny, rentvättad handduk i bomull) är till synes ren så är den ju inte steril och jag är lite nojig över att få med fel sorts bakterier. Någon som har tips att dela med sig av?

Författare:  Dweomer [ sön 21 okt 2018, 21:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Odla fram en egen SCOBY

Jag vill försöka ta reda på hur de saker jag använder har kommit till så att de kan ersättas i en framtid utan affärer att handla i . har både kombusha och jun hemma samt en gammal trött mjölkkefir . Av någon anledning så trivs inte kefiren här.

Men jag vill försöka ta reda på hur den här svampen kommit till och vitt socker är inte så vanligt i fornhistoria . Men man kanske tillverkade andra socker ? Palmsocker mfl . Honung verkar ju ganska logiskt som början tycker jag . Och av bara honung och vatten kan man framställa jäst som det går att både jäsa mjöd och öl på samt baka bröd .
Opastöriserad vinäger bildar även den en moder om den utsätts för luft .
Kanske början på dessa svampar finns i mjöd och honungsvin som jäst till vinäger och vid en speciell tidpunkt så smakade någon på drycken i tron att det var alkohol . Men fann i stället en annan dryck urmodern till dessa tre ?

Så man kan nog göra en egen moder om man har tid då det tar mycket längre tid än att köpa en färdig .

Har men möjlighet att köpa ofiltrerad opastöriserad äppelcidervinäger och låta den stå kan man få en moder att försöka omställa för att "brygga" kombusha . Problemet är att modern ska läras om från att göra vinäger av alkohol till att istället hoppa en bit bakåt och äta sockret istället .

Här lite om hur man kan omvända vinäger mamman http://www.onetomato-twotomato.com/2014 ... a-mothers/

I vilket fall om du gör en kombusha utan moder med enbart vätska av kombusha så i första satsen så bör du ha äppelcidervinäger enligt ovan för att luckas bra .
Många av bakterierna i dessa svampar är samma eller väldigt nära släkt

Författare:  Miss P [ tis 23 okt 2018, 07:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Odla fram en egen SCOBY

Tack för goda råd Dweomer!
Känner som du att man vill kunna från grunden utifall vi en dag står där och butikerna är stängda. Lyckas jag med Kombucha blir Jun nästa steg sen!

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/