Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Road kill ?
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/road-kill-t1547-15.html
Sida 2 av 2

Författare:  EssBe [ ons 07 mar 2018, 08:32 ]
Inläggsrubrik:  Re: Road kill ?

Det är bara du som kan tala om ifall det spelar någon roll, genom hur du ställer frågan.

Om det inte spelar någon roll kanske...

"Är det någon som vet om..."

...är bättre än...

"Menar du att..."

Ingen annan än C kan veta vad han faktiskt menade och därför blir det svårt för andra att svara på "mena" biten, även om de kan svara på sakfrågan.

Denna OT diskussion kommer att raderas...

Författare:  Charlie** [ fre 09 mar 2018, 14:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Road kill ?

Zombie skrev:
Menar du att maginnehållet förstör köttet på en älg ända ner till klövarna (nåja knäna/armbågarna då) på ett dygn? Och hur lång tid skulle det isf ta om det är minusgrader?

Cornucopia skrev:
klipp
Att bryta ner ett dött djur gör maginnehållet med ena handen bakbunden. Vi pratar om timmar innan man kan kassera hela djuret. Inom 24h går det t ex inte att utföra en obduktion på en idisslare.
klipp


Mycket beror på hur djuret ligger eller hänger. Magsyrorna bryter ner magsäck och tarmar och börjar då bryta ner övrig vävnad och denna process sprider sig efter hand. De växtätande djurens (djur som vi oftast äter) magsyror är betydligt aggressivare mot kroppsvävnad än köttätarnas. Syrornas nedbrytning av påverkas inte nämnvärt av kall temperatur. Det är inte bara magsyror i mag/tarmkanalen utan även bakterier som förökar sig fort framför allt då det är varmt. Fåglar har däremot relativt "svaga" syror. (Det är därför de äter smågrus för att mala sönder maginnehållet) Det innebär att fågeln kan hänga ganska länge utan att man tar ur den.

Författare:  Zombie [ lör 10 mar 2018, 07:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: Road kill ?

Generellt sett äter man växtätare men inte rovdjur. Allätare som björnar är väl litet tveksamt men svin är helt ok. (Såvida det inte är tabu av religiösa skäl, men grundorsaken till det är antagligen trikiner. Guds straffdom hade en tendens att drabba de som åt svin där de hade varmt klimat och mer primitiva matlagningsmetoder pga vedbrist.) Somliga vägrar även aktivt äta häst. Jag antar att den europeiska motviljan mot att äta hundar, katter och hästar beror på att de ses som älskade husdjur som man helt enkelt inte ska äta, men finns det något mer praktiskt skäl till att inte äta rovdjur?

Charlie** skrev:
Mycket beror på hur djuret ligger eller hänger. Magsyrorna bryter ner magsäck och tarmar och börjar då bryta ner övrig vävnad och denna process sprider sig efter hand. De växtätande djurens (djur som vi oftast äter) magsyror är betydligt aggressivare mot kroppsvävnad än köttätarnas. Syrornas nedbrytning av påverkas inte nämnvärt av kall temperatur. Det är inte bara magsyror i mag/tarmkanalen utan även bakterier som förökar sig fort framför allt då det är varmt. Fåglar har däremot relativt "svaga" syror. (Det är därför de äter smågrus för att mala sönder maginnehållet) Det innebär att fågeln kan hänga ganska länge utan att man tar ur den.

Sida 2 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/