Swedish Survivalist https://swedishsurvivalist.egetforum.se/ |
|
Hur tillagas ...... https://swedishsurvivalist.egetforum.se/hur-tillagas-t2374.html |
Sida 1 av 1 |
Författare: | Dweomer [ tor 11 aug 2011, 14:41 ] |
Inläggsrubrik: | Hur tillagas ...... |
Tänkte det här kunde bli en tråd där man hjälps åt att samla recept och tips på hur det som finns i i "vilda" naturen kan anrättas för att smaka lite bättre , Nackdelen med många vilda växter är ju att de innehåller bittra eller beska smakämnen eller tom kan vara svagt giftiga , tex oxalsyra och garvämnen . Så ni som har fått bra recept lägg ut dem här . |
Författare: | Dweomer [ tor 11 aug 2011, 14:48 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Hur tillagas ...... |
Kärleksört , Fetblad : Man äter bladen , men de innehåller ett bitterämne som gör att de inte är goda färska utan de ska läggas i vatten minst ett par timmar innan tillagning för att dra ur . Plocka inte heller av skadade eller gamla blad de är odugliga . Sedan kan de förvällas i lättsaltat vatten och serveras med skirat smör eller som grönsoppa eller stuvas som spenat . God . Vanlig i köken i södra europa . |
Författare: | Dweomer [ tor 11 aug 2011, 15:05 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Hur tillagas ...... |
Maskrosor : På våren innan blomknopparna visar sig skär man av plantan med en bit av roten kvar . Skölj av ordentligt och kan sedan användas som vanlig sallad . Växten kann även användas resten av året men då smakar den väldigt beskt ( finns sorter från Frankrike som odlats fram för att inte vara lika beska ) Man kan då antingen ställa en hink över och bleka bladen eller hälla sand över bladen av samma anledning . Ett äldre recept ur veckotidningen Triumf från 1898 . De späda bladen skjöljas och förvällas , sedan upptagas de , och får avrinna . Sedan klubbas / bultas de och passeras genom en grov sil . Smör och mjöl sammanfräses , det gröna läggas i och allt kryddas med salt och vitpeppar och några droppar citronsaft , sammankokas i 15 minuter . |
Författare: | Dweomer [ tor 11 aug 2011, 16:53 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Hur tillagas ...... |
Nypon : För att göra torkade nypon till nyponsoppan så behöver man inte plocka bort fröna ur nyponet . Bara halvera dem och torkar i sval ugn eller i ett luftigt rum . För soppan så kokas antingen färska eller torkade tills de börjar bli mosiga och spricka sönder . Då silas soppan genom en duk för att bli fri alla småhår som finns inuti . Sedan värms soppan igen och lite potatismjöl tillsätts så att soppan får lagom konsistens och den sötas med socker eller sirap . |
Författare: | Ulv i fårakläder [ fre 12 aug 2011, 02:12 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Hur tillagas ...... |
Kaveldunsrötter, fungerar fint i Wok och smakar mycket snarlikt vattenkastanjer. Kan lakas ur i färskvatten två gånger ifall de är äldre rötter. Passar både stekta och kokade. Kan mosas för att tas ut stärkelse som kan användas som ett mjöl. |
Författare: | Dweomer [ fre 12 aug 2011, 12:03 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Hur tillagas ...... |
Kornfibbla : Ta vara på roten . Den kan kokas eller stuvas och är både god och har gott näringsinnehåll . Rötterna kan förvaras i sand i källare , som man gör med tex morötter . |
Författare: | Dweomer [ fre 12 aug 2011, 12:06 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Hur tillagas ...... |
Mjölktistel : Färska unga blad är goda som sallad eller så kan de tillredas som grönkål eller stuvas . |
Författare: | Dweomer [ fre 12 aug 2011, 12:10 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Hur tillagas ...... |
Ängssyra : Unga plantor tas tillvara och bladen tillreds som spenat . I norr så äts den under namnet av "schurk" |
Sida 1 av 1 | Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |