Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Hur tillagas ......
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/hur-tillagas-t2374.html
Sida 1 av 1

Författare:  Dweomer [ tor 11 aug 2011, 14:41 ]
Inläggsrubrik:  Hur tillagas ......

Tänkte det här kunde bli en tråd där man hjälps åt att samla recept och tips på hur det som finns i i "vilda" naturen kan anrättas för att smaka lite bättre ,
Nackdelen med många vilda växter är ju att de innehåller bittra eller beska smakämnen eller tom kan vara svagt giftiga , tex oxalsyra och garvämnen .
Så ni som har fått bra recept lägg ut dem här .

Författare:  Dweomer [ tor 11 aug 2011, 14:48 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur tillagas ......

Kärleksört , Fetblad :

Man äter bladen , men de innehåller ett bitterämne som gör att de inte är goda färska utan de ska läggas i vatten minst ett par timmar innan tillagning för att dra ur .
Plocka inte heller av skadade eller gamla blad de är odugliga .
Sedan kan de förvällas i lättsaltat vatten och serveras med skirat smör eller som grönsoppa eller stuvas som spenat .

God .
Vanlig i köken i södra europa .

Författare:  Dweomer [ tor 11 aug 2011, 15:05 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur tillagas ......

Maskrosor :

På våren innan blomknopparna visar sig skär man av plantan med en bit av roten kvar .
Skölj av ordentligt och kan sedan användas som vanlig sallad .
Växten kann även användas resten av året men då smakar den väldigt beskt ( finns sorter från Frankrike som odlats fram för att inte vara lika beska )
Man kan då antingen ställa en hink över och bleka bladen eller hälla sand över bladen av samma anledning .

Ett äldre recept ur veckotidningen Triumf från 1898 .
De späda bladen skjöljas och förvällas , sedan upptagas de , och får avrinna .
Sedan klubbas / bultas de och passeras genom en grov sil . Smör och mjöl sammanfräses , det gröna läggas i och allt kryddas med salt och vitpeppar och några droppar citronsaft , sammankokas i 15 minuter .

Författare:  Dweomer [ tor 11 aug 2011, 16:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur tillagas ......

Nypon :

För att göra torkade nypon till nyponsoppan så behöver man inte plocka bort fröna ur nyponet . Bara halvera dem och torkar i sval ugn eller i ett luftigt rum .
För soppan så kokas antingen färska eller torkade tills de börjar bli mosiga och spricka sönder . Då silas soppan genom en duk för att bli fri alla småhår som finns inuti .
Sedan värms soppan igen och lite potatismjöl tillsätts så att soppan får lagom konsistens och den sötas med socker eller sirap .

Författare:  Ulv i fårakläder [ fre 12 aug 2011, 02:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur tillagas ......

Kaveldunsrötter, fungerar fint i Wok och smakar mycket snarlikt vattenkastanjer.

Kan lakas ur i färskvatten två gånger ifall de är äldre rötter.

Passar både stekta och kokade.

Kan mosas för att tas ut stärkelse som kan användas som ett mjöl.

Författare:  Dweomer [ fre 12 aug 2011, 12:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur tillagas ......

Kornfibbla :

Ta vara på roten .
Den kan kokas eller stuvas och är både god och har gott näringsinnehåll . Rötterna kan förvaras i sand i källare , som man gör med tex morötter .

Författare:  Dweomer [ fre 12 aug 2011, 12:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur tillagas ......

Mjölktistel :

Färska unga blad är goda som sallad eller så kan de tillredas som grönkål eller stuvas .

Författare:  Dweomer [ fre 12 aug 2011, 12:10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur tillagas ......

Ängssyra :

Unga plantor tas tillvara och bladen tillreds som spenat .
I norr så äts den under namnet av "schurk"

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/