Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Hemlagad/konserverad Corned beef
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/hemlagad-konserverad-corned-beef-t3393.html
Sida 1 av 1

Författare:  Dweomer [ tis 17 jul 2012, 00:23 ]
Inläggsrubrik:  Hemlagad/konserverad Corned beef

Skölj rimmad (saltad) oxbringa väl och skrapa för att avlägsna slemmet som brukar bildas vid saltningen .
Lägg köttet i kastrull och häll över vatten så det precis täcker . Låt koka upp och håll så nära kokpunkten som möjligt under en timme . Ta upp köttet och skär det i mindre bitar direkt , låt det ej kallna utan håll det så varmt som möjligt under tiden .
Nedpacka köttet omväxlande magrare och fetare bitar i konservglaset/burken , och packa det tätt . Observera att glasen och/eller burkarna ska hållas heta i tex hett vattenbad .
Under tiden detta görs så låt spadet från köttkoket koka ihop ytterligare och krydda det med lagerblad , några korn riven muskot , någon nejlika och ett par hela kryddpepparkorn , ev. lite lite socker .
Kryddningen av lagen sätter smaken på köttet . Kryddmängden får anpassas till mängden spad . Som regel är det bäst att pröva sig fram , ingen krydda får ta överhand .

Köttet packas med trästöt så kompakt som möjligt ned i alla burkar , men inte mer än max trekvarts fulla . Burkarna bör hela tiden stå till halva sin höjd i hett vatten . Så påhälles spadet ett par mattskedar per burk/glas . Mer eller mindre beroende på burkend diameter .
Tvätta burkkkanten ren från ev. fett och spillt spad . Het ring och lock lägges på , samt het bygel .
Konservera direkt , 100 grader under 3 timmar .
Låt bygeln sitta till nästa dag innan den tas av .

Författare:  Mr T [ tis 17 jul 2012, 11:38 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hemlagad/konserverad Corned beef

Ursäkta en okunnig, men det är bättre att fråga 10 gånger för mycket en en gång för lite särskilt när det gäller köttkonserver. Är det meningen att konservburken skall fyllas till kanten med lagen?

Författare:  Swing Monk [ tis 17 jul 2012, 17:49 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hemlagad/konserverad Corned beef

Om saltet kjøtt er 99,99% sikkert, hvorfor da konservere det på nytt med en metode som bare er 99% sikker?

Författare:  Dweomer [ tis 17 jul 2012, 18:10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hemlagad/konserverad Corned beef

Mr T skrev:
Ursäkta en okunnig, men det är bättre att fråga 10 gånger för mycket en en gång för lite särskilt när det gäller köttkonserver. Är det meningen att konservburken skall fyllas till kanten med lagen?


Det ska inte fyllas till kanten utan det står i receptet 2 matskedar av lagen , och köttet skulle bara gå upp 3/4 av burken .
Anledningen är att köttet sväller lite till vid konserveringen .

Swing Monk skrev:
Om saltet kjøtt er 99,99% sikkert, hvorfor da konservere det på nytt med en metode som bare er 99% sikker?


Kött som ligger i saltlake kan börja mögla och laken kan börja ruttna . Så vet inte om saltat kött ar säkrare än konserverat i burkar . Sedan blir det ju ett avbrott av det salta köttet med en annan typ av konserv .
Den här konserven om den är förstklassigt gjord bör hålla många år . Det gör inte köttet som ligger i saltlake .

Författare:  pre [ lör 10 mar 2018, 15:17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hemlagad/konserverad Corned beef

Nackdel med att tryckkonservera detta? Jag kör det lite som en catch all, för det vet jag redan hur man gör och jag är då inte alls orolig över eventuella bakterieangrepp.

Författare:  Dweomer [ lör 10 mar 2018, 16:26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hemlagad/konserverad Corned beef

Går bra att tryckkonservera med . Inga nackdelar .

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/