Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Road kill ?
InläggPostat: sön 21 nov 2010, 18:49 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Kom över den här filmen på youtube .
http://www.youtube.com/watch?v=eyUmgJ-rOI4

Så hur långt skulle ni gå ? Är det värt risken ? Bara för lite mat/protein ?
Man kan ju få allt från bakteriella magbesvär till riktigt farliga sjukdomar , rabies , trikiner , bandmask .

Hur farligt är det egentligen ? Ett vägdödat djur har ju för det mesta fått mage , och tarmar punkterade med mycket bakterier ut i bukhålan .

Sedan hur länge har det legat , det vet man ju inte . Det går ju fort i sommar hettan , vintern kanske är lite säkrare .

Så är det värt risken i en överlevnads situation där det kanske är begränsade möjligheter till medicins hjälp och obefintligt med medicin .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: sön 21 nov 2010, 18:56 
Offline
Mina ficklampor lyser starkare än dina!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 25 jan 2009, 00:15
Inlägg: 1321
Ort: Vänersborg
I nuläget helst inte. I ren överlevnad - självklart. Skulle inte tveka en sekund egentligen mer än den tiden det tar att lukta på köttet osv.

_________________
Har inte uppdaterat på länge men...
http://swehanks.wordpress.com/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: sön 21 nov 2010, 19:30 
Offline
Nybyggt utedass!
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 31 okt 2008, 15:18
Inlägg: 1539
Oja, men det är klart man skulle ta alla försiktighetsåtgärder man kan. På en överlevnadskurs jag gick rekommenderades det att man kokar kråka och skata minst 4h för att vara säker på att få död på allt otrevligt.

Men att äta as i en nödsituation skulle jag inte fundera länge på. Omnomnomnom!

_________________
"The only thing harder than preparing ahead of time is having to explain why you didn't"


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: sön 21 nov 2010, 19:55 
Offline
En fullastad bandvagn is the shit
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 01 jul 2009, 19:29
Inlägg: 726
swehank skrev:
I nuläget helst inte. I ren överlevnad - självklart. Skulle inte tveka en sekund egentligen mer än den tiden det tar att lukta på köttet osv.


Grundregel ett. Djur (och människor) är smutsiga på utsidan, rena inuti, undantaget mag- och tarminnehållet.

Ett trafikskadat större djur utan yttre penetrerande skador är alltså intakt, undantaget bukhåla etc vid brusten mage/våm och tarmar. När det gäller våra idisslande vilda (och tama) djur, ex älg, dov, kron, rådjur, mufflonfår (och kor, getter och får bland tamdjur) så bryts de ner extremt fort eftersom maginnehållet är till för att bryta ner växter. Att bryta ner ett dött djur gör maginnehållet med ena handen bakbunden. Vi pratar om timmar innan man kan kassera hela djuret. Inom 24h går det t ex inte att utföra en obduktion på en idisslare.

Men är du med vid viltolyckan, eller om djuret avfångas/nödavlivas när det fortfarande lever så kan man antagligen rädda 80-90% av köttet. Sannolikt mer. Det mesta av köttet ligger nämligen i bakbenen, som ju inte har någon kontakt med maginnehållet. Till det kommer bogar och framben, liksom yttre delen av ryggen. Ytterfiléerna/ryggbiffen bör klara sig, då de är avskiljda från maginnehållet.

Vad man förlorar vid brusten mage och tarmar är innerfiléerna (snyft, "bajsmuskeln" som man också kan kalla den. Att den är så fin beror ju på att den motioneras 24/7 på en idisslare), slaksidorna (som är feta och bara duger till malkött) och möjligen en del av låren/stekarna runt avträdet... Har lungornas hålrum gått sönder kanske man får kassera revbensspjällen och sadlarna också, men bogstekar skall klara sig ändå. Hjärtat är väldigt kompakt och borde om det inte är direkt skadat vara räddnignsbart som kött. Lungorna avskiljs som bekant av diafragman/mellangärdet från maginnehållet.

När slaktkroppen väl hängt färdigt efter sina 20-40 graddagar, så är det uppenbart vad man skall kassera, och vad som är ätbart.

Har en bekant där man under en älgjakt fick in en trafikskadad älg som avfångades. Efter att polisen stämt av det hela, så tillföll köttet markägaren (=jaktlaget). Ingen i jaktlaget ville dock ha den trafikskadade 1-åriga tjuren, men min kompis är inte så knusslig så han fick hela älgen själv. Gick bort minimalt med kött, han fick ut ca 100 kg kött, och ingen i familjen blev någonsin vad jag vet dålig på det köttet.

Är man van vid att avliva, ta ur, flå, hänga och stycka, så är ett större trafikskadat djur inga problem. Om det högst är någon timme gammalt. Små djur som är totalhaverier skulle jag inte röra vid, ex en hare som körts över av ett däck.

Är det en akut nödsituation vad gäller mat, skär upp skinnet på lårets utsida i en lång skåra ("inifrån och ut"), och flå av utåt (utsidan av djuret får aldrig komma i kontakt med köttet). Skinnet på insidan av låret är ofta smutsig av fekalier, men utsidans skinn är bara "pälssmutsig" (illa nog). Därefter har du tillgång till köttet rakt ner i steken, och beroende vad för krav du har på estetiskt kött är det bara att snitta ut så mycket du kommer åt. På en vuxen älg kan vi prata 20-30kg på ett lår. Bör även fungera på ett djur som legat lite för många timmar.

Samtidigt bör ju musklker som inte är avblodat korrekt (ex via lungskott eller formell slakt) hänga desto längre om blodet är kvar i musklerna innan man kan kalla dem kött.

Fotnot: Slaktar X antal lamm/får på egen hand per år, och har även tagit ur älg och rådjur. Älg är dock helst ett lagarbete när det gäller att flå och stycka ett helt djur pga storleken och kräver lite mer utrymme på höjden medan ett rådjur enkelt kan hängas upp i ett träd för att vara lite mer lättarbetat.

_________________
Bloggar på http://cornucopia.cornubot.se. Författare till undergångsromanen Stjärnklart, samt Midvintermörker och Midsommargryning.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: sön 21 nov 2010, 23:32 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...

Blev medlem: mån 11 maj 2009, 11:48
Inlägg: 116
gick på en kurs där en kille hade levt i 9 månader delvis på road kill, har för mig att samtliga i den gruppen åkte på trekiner och fick uppsöka sjukhus någon gång.

i en överlevnadsituation under svenska förhållanden där man räknar att man max är vilse i 3 dagar så skiter man i maten, tar för lång tid att samla bättra att förstärka skydd och sova eller försöka gå ut till civiliserade områden.

_________________
dyslektiker stavar som en kr


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: mån 05 mar 2018, 23:37 
Offline
Bor numera i en bunker

Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15
Inlägg: 874
Cornucopia skrev:
När slaktkroppen väl hängt färdigt efter sina 20-40 graddagar, så är det uppenbart vad man skall kassera, och vad som är ätbart.

Är det en akut nödsituation vad gäller mat, skär upp skinnet på lårets utsida i en lång skåra ("inifrån och ut"), och flå av utåt (utsidan av djuret får aldrig komma i kontakt med köttet). Skinnet på insidan av låret är ofta smutsig av fekalier, men utsidans skinn är bara "pälssmutsig" (illa nog). Därefter har du tillgång till köttet rakt ner i steken, och beroende vad för krav du har på estetiskt kött är det bara att snitta ut så mycket du kommer åt. På en vuxen älg kan vi prata 20-30kg på ett lår. Bör även fungera på ett djur som legat lite för många timmar.

Samtidigt bör ju muskler som inte är avblodat korrekt (ex via lungskott eller formell slakt) hänga desto längre om blodet är kvar i musklerna innan man kan kalla dem kött.

Varför ska det hänga så länge? Finns det någon risk med att hänga mycket kortare eller inte alls?


Senast redigerad av pre ons 07 mar 2018, 16:24, redigerad totalt 1 gång.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: tis 06 mar 2018, 09:20 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Är det de 30-40 dygnsgrader du tänker på ? Det är en term som beskriver hur länge djuret behöver hänga vid en viss temperatur så dagantalet kan skifta stort om man räknar så .

https://krets.jagareforbundet.se/folkar ... grader.pdf
Här finns en röd ruta lite på sidan som visar

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?komiit
InläggPostat: tis 06 mar 2018, 11:43 
Offline
Inte utan mina marshmallows!

Blev medlem: fre 21 jul 2017, 23:24
Inlägg: 169
Jag åt en hare en gång en vän kört på, på väg till jobbet. Vi tog ur den på parkeringen sen fick den hänga i bilen tills vi slutat och kommit hem 12 timmar senare. Detta var förvisso under vintern men det var inga fel på den.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: tis 06 mar 2018, 12:17 
Offline
Bor numera i en bunker

Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15
Inlägg: 874
Dweomer skrev:
Är det de 30-40 dygnsgrader du tänker på ? Det är en term som beskriver hur länge djuret behöver hänga vid en viss temperatur så dagantalet kan skifta stort om man räknar så .

https://krets.jagareforbundet.se/folkar ... grader.pdf
Här finns en röd ruta lite på sidan som visar

Det var det jag menade, ja.

Men om vi dessutom pratar roadkill eller på annat sätt inte helt helt djur så låter det som en säkerhetsrisk att inte ta hand om det omedelbart.

Så, finns det några problem med att låta det hänga mycket kortare eller inte alls? Smak är av ingen vikt här, pratar endast om huruvida det är tjänligt som föda.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: tis 06 mar 2018, 13:22 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Köttet kan bli väldigt segt och svårt att äta om det inte får hänga .
Är man osäker på en del av köttet som kanske har kommit i kontakt med maginnehåll mer så skär bort det . Kolla varje dag under hängningen för att se om det kommer fram delar som ändrar färg och börjar lukta illa osv .
I Alaska har man lastbilar som åker ut direkt på en viltolycka och tar hand om viltet . Polis ska alltid kallas dit först och om djuret fortfarande lever så avlivar polisen det . Lastbilen åker sedan till närmaste lokal där man tar hand om roadkill och där styckas djuret , dåliga delar tas bort och resten körs ut till restaurangen för dagen .

Man kan snabbmöra köttet efter styckningen genom att paketera det i mindre påsar och låta ligga varmt . Då är inte allt kött förstört utan kanske bara en eller ett par påsar där bakterier har fått fäste

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: tis 06 mar 2018, 19:38 
Offline
I vilken hand håller man sporken?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 14 dec 2012, 21:54
Inlägg: 187
Ort: Det ljusa Småland
Denna har jag tipsat om innan, det är rätt mysig faktiskt :-)

Den handlar om en gammal brittisk man som verkar ha koll på läget, och äter roadkills nonstop:

https://www.youtube.com/watch?v=OQvt-gxbq5E

_________________
Bättre att vara förberedd på det som inte händer, än oförberedd på det som sker


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: tis 06 mar 2018, 19:53 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 22 feb 2016, 22:24
Inlägg: 708
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället
marja skrev:
[...har för mig att samtliga i den gruppen åkte på trekiner och fick uppsöka sjukhus någon gång...]


Det berodde nog inte på att det var roadkills utan på vilket djur de åt. Trikiner får man inte generellt av "roadkills" Trikiner finns i allätande djur som t. ex. svin, grävling, räv och björn men inte i t. ex älg, hare och rådjur.

_________________
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: ons 07 mar 2018, 01:18 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Menar du att maginnehållet förstör köttet på en älg ända ner till klövarna (nåja knäna/armbågarna då) på ett dygn? Och hur lång tid skulle det isf ta om det är minusgrader?

Cornucopia skrev:
klipp
Att bryta ner ett dött djur gör maginnehållet med ena handen bakbunden. Vi pratar om timmar innan man kan kassera hela djuret. Inom 24h går det t ex inte att utföra en obduktion på en idisslare.
klipp

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: ons 07 mar 2018, 01:34 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Denna tråd startade 2010. C är inte så aktiv här längre, så direkta frågor av denna typ kanske inte är så meningsfulla.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Road kill ?
InläggPostat: ons 07 mar 2018, 02:56 
Offline
Bor numera i en bunker

Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15
Inlägg: 874
EssBe skrev:
Denna tråd startade 2010. C är inte så aktiv här längre, så direkta frågor av denna typ kanske inte är så meningsfulla.

Spelar det någon roll vem som svarar? För mig gör det inte det, bara den som svarar vet vad den pratar om.


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet