Swedish Survivalist
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Hållbarhet på olja - till matlagning
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/hallbarhet-pa-olja-till-matlagning-t8971.html
Sida 1 av 2

Författare:  Hängtyr [ sön 12 jul 2015, 09:14 ]
Inläggsrubrik:  Hållbarhet på olja - till matlagning

Vilken av alla matoljor har längst hållbarhet ?

Författare:  Marulk [ sön 12 jul 2015, 09:22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Skulle tippa på majs eller rapsolja, osäker dock...

Författare:  MulenDag [ sön 12 jul 2015, 10:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Jag vet inte men lagrar rapsolja i plast- och glasflaskor samt olivolja i glasflaskor. Båda står mörkt och svalt och har stått så markant över ett år och förbi bäst-före-datum och uppvisar inga problem. Inte ett svar på din fråga men kanske nån hjälp?

Allmänt tror jag att det är bättre med olja lagrad i glas än i plastflaska eftersom syre inte tar sig igenom glas men igenom (vanlig) plast. Mörkt och framförallt kallt gör väldigt mycket. Så om det egentligen handlar om att lagra olja länge så skulle jag tappa upp den på glas och sen ställa mörkt och svalt.

Sen kan man spekulera lite... I rumstemperatur har jag fått både raps- och olivolja att härskna. Jag har en känsla av att olivoljan härsknar snabbare.

/MD

Författare:  Dweomer [ sön 12 jul 2015, 10:13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Så länge förpackningen är obruten så är hållbarheten lång , om oljan förvaras svalt och mörkt .
Solljus och syre förstör oljan så att en öppnad förpackning är hållbar i 3-4 månader .
Men den kan hålla längre eller kortare beroende på hur den förvaras efter att den öppnats med .

Författare:  drbengt [ sön 12 jul 2015, 14:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Skall oljan hålla länge så skall den inte vara kallpressad ivf, om raps solros eller oliv håller längst vete tusan troligtvis ingen store skillnad då de kemiskt är lika.

Författare:  Arnulv [ tis 14 jul 2015, 00:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

jag har haft en öppnad rapsolja i plastförpackning öppen i ett år ungefär. stående på köksbänken. Har inte känt något konstigt i alla fall

Författare:  DirtyPrepper [ tis 14 jul 2015, 01:07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

kokos är bra och håller extremt länge.

Författare:  Hängtyr [ tis 14 jul 2015, 22:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Aha kokos! Bra att preppa med då, men i långa loppet efter teotwawki inte helt lätt att få tag på kokos..

Författare:  Självhushållerskan [ lör 18 jul 2015, 23:21 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Olja håller som bäst i sin naturliga form, dvs som frö. Med en handvevad oljepress får man förvisso en del motion, men samtidigt väldigt god olja.

Författare:  Hängtyr [ mån 27 jul 2015, 02:50 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Efter lite efterforskning i lokala Coop-butiken så finner jag att Urtekrams ekologiska olivolja har längst utsatt hållbarhetsdatum, nästan två år framöver i tiden från och med nu. Man kan väl anta att hållbarheten i praktiken är längre än det datumet ?
Näst efter det kommer kokosoljan som har drygt ett år och några månaders hållbarhet.
Bild

Författare:  MulenDag [ mån 27 jul 2015, 21:44 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Hängtyr skrev:
Man kan väl anta att hållbarheten i praktiken är längre än det datumet ?


Ja, mycket längre. Lagra den dock mörkt och helst svalt.

/MD

Författare:  Hängtyr [ tis 28 jul 2015, 21:29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Undrar hur mycket längre, kan det finnas en tumregel i procent hur mycket längre olja håller ?

Och om man nu oljan råkat bli härsken eller smaka/dofta dåligt, är den då otjänlig som föda eller har den fortfarande positiva egenskaper som föda, eller rent av hälsovådlig.

Tänker att i fall man har som föda otjänlig olja så borde man kunna använda den som bränsle för matlagning, uppvärmning eller rent av motorbränsle, sistnämnda är nog överkurs om man inte är ingenjör i ämnet..

Författare:  pre [ tor 08 mar 2018, 03:07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

MulenDag skrev:
Jag vet inte men lagrar rapsolja i plast- och glasflaskor samt olivolja i glasflaskor. Båda står mörkt och svalt och har stått så markant över ett år och förbi bäst-före-datum och uppvisar inga problem. Inte ett svar på din fråga men kanske nån hjälp?

Allmänt tror jag att det är bättre med olja lagrad i glas än i plastflaska eftersom syre inte tar sig igenom glas men igenom (vanlig) plast. Mörkt och framförallt kallt gör väldigt mycket. Så om det egentligen handlar om att lagra olja länge så skulle jag tappa upp den på glas och sen ställa mörkt och svalt.

Sen kan man spekulera lite... I rumstemperatur har jag fått både raps- och olivolja att härskna. Jag har en känsla av att olivoljan härsknar snabbare.

/MD

Omättat fett håller sämre än mättat. Jag får för mig att olivolja innehåller mer omättat fett än rapsolja gör. För linfröolja är det ju så pass att den skall förvaras i kylskåp för att inte bli dålig orimligt snabbt.

Författare:  Lodjuret [ lör 10 mar 2018, 23:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

Man bör ju ha i tanken att inte förvara den in kylskåp eller i en sommarstuga utan värme då blir det inte bra.

Författare:  EssBe [ tis 13 mar 2018, 09:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hållbarhet på olja - till matlagning

När man jämför bäst före på olika oljor i butik bör man nog även ta hänsyn till produktionsdatum.

Jag gissar att stora delar av skillnaderna man kan se i butik beror inte på olika hållbarhet utan på att varorna har stått på hyllan olika länge.

Det innebär att man kanske i första hand skall handla olja som nyss kommit in. Den KAN vara färskare än annars. Om den inte stått länge i ett lager...

Ett knep kan vara att kolla när någon hylla med olja är på väg att tömmas. Och då uppmärksamma när den fylls på. Under en period kan det då finnas både gammal och ny olja tillsammans. Då kan det vara extra intressant att jämföra bäst före.

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/