Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Ångkoka med dåligt vatten
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/angkoka-med-daligt-vatten-t9087.html
Sida 1 av 1

Författare:  Phiphler [ mån 17 aug 2015, 23:29 ]
Inläggsrubrik:  Ångkoka med dåligt vatten

Letat runt på nätet men har haft svårt att hitta någon källa som berör vilken kvalité vattnet behöver ha för ångkokning.

Rent logiskt så borde sand och andra partiklar inte bäras med i ångan, och de flesta gifter och mikroorganismer dör av temperaturen som ångan har, så även om de skulle bäras med är de neutraliserade. Dock så bärs inte ens salt med vid förångningen så det känns inte sannolikt att några mängder skulle kunna hänga med.

En ångkokningsinsats för Trangia-kastrullen kanske skulle kunna spara en från att skaffa fram bra vatten för matlagning. Eller kanske bara bra att ha i åtanke vid SHTF?

Författare:  mrlowrisk [ tis 18 aug 2015, 07:54 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

Om man verkligen måste så är min bedömning att det skulle gå. Destillerat vatten är ju bland det renaste vatten man kan få. Det saknar t.om. mineraler.

Men jag skulle satsa på ett portabelt vattenfilter. I ett sådant läge där man är ute i terrängen och allt är smutsigt kommer det vara jätteviktigt att hålla sig frisk så då skulle jag filtrera allt vatten som hade med mat att göra.

Författare:  Björngrillarn [ tis 18 aug 2015, 15:54 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...

Författare:  Phiphler [ tis 18 aug 2015, 19:07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

Björngrillarn skrev:
Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...


Bra poäng, jag tänkte mig naturliga gifter när jag skrev mitt inlägg, men gifter från kemisk industri eller radioaktivtet är definitivt möjliga scenarion...

Filter känns nog säkrast, tanken var att man kunde komplementera för att göra det effektivare.

Författare:  drbengt [ ons 19 aug 2015, 23:13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

Björngrillarn skrev:
Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...


Fast misstänker man gifter och kemikalier i vattnet så finns där ju inget filter i världen som hjälper tillfredsställande. Jag skulle säga att där finns inget bättre filter än att destillera vatten eller som i detta fallet använda ångan innan kondensering.

Författare:  Björngrillarn [ tor 20 aug 2015, 06:09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

drbengt skrev:
Björngrillarn skrev:
Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...


Fast misstänker man gifter och kemikalier i vattnet så finns där ju inget filter i världen som hjälper tillfredsställande. Jag skulle säga att där finns inget bättre filter än att destillera vatten eller som i detta fallet använda ångan innan kondensering.


Nej precis, jag skulle inte förlita mig på ett filter i en sådan situation. Däremot må ju inte vatten vara det enda som förångas om vattnet är kontaminerat vid destillation/ångkokning (om man inte har en riktigt raffinerad destillator som kan uppnå exakta temperaturer), och jag tror inte att jag skulle vilja ångkoka något i ånga som potentiellt har andra otäcka ämnen än vatten i sig.

Har försökt Googla lite kring ämnet kontaminerat vatten och ångkokning, men hittills inte hittat något vettigt...

Författare:  somvanligt [ ons 24 jan 2018, 15:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

Björngrillarn skrev:
Har försökt Googla lite kring ämnet kontaminerat vatten och ångkokning, men hittills inte hittat något vettigt...

Jag undrar också över detta. Om inte andra medel står till buds, fungerar det att ställa en gammal kaffekanna med exempelvis havsvatten i på elden och koppla en slang med ångan till en vattenflaska?

Författare:  pre [ ons 24 jan 2018, 17:35 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

somvanligt skrev:
Björngrillarn skrev:
Har försökt Googla lite kring ämnet kontaminerat vatten och ångkokning, men hittills inte hittat något vettigt...

Jag undrar också över detta. Om inte andra medel står till buds, fungerar det att ställa en gammal kaffekanna med exempelvis havsvatten i på elden och koppla en slang med ångan till en vattenflaska?

Javisst. Så länge det inte är kemiskt kontaminerat.

Författare:  Klaas [ ons 24 jan 2018, 17:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

pre skrev:
Javisst. Så länge det inte är kemiskt kontaminerat.


Nja kanske, har provat att destillera fram sprit från mäsk (länge sedan preskiberat) och dom problemen jag upplevde vara att om det stormkokade så kunde vätska och inte bara ånga komma med vilket gör att renheten minskar. Vidare så har ånga väldigt mycket energi vilket kräver effektiv kylning för att kondensera. Att stoppa en slang i en flaska funkar bara en kort stund sedan har slangen och flaskan värmts upp så mycket att kyleffekten upphört. Det fungerar om flaskan är av metall, aluminium förslagsvis, hyfsat stor (över en liter), och nedsänkt i antingen kallt vatten som omsätts från en kran eller kanske en stor vattentunna. Slangen jag använde var drygt en meter.
Kannan såg ut så här.
Bild

Författare:  pre [ ons 24 jan 2018, 19:11 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

Klaas skrev:
pre skrev:
Javisst. Så länge det inte är kemiskt kontaminerat.


Nja kanske, har provat att destillera fram sprit från mäsk (länge sedan preskiberat) och dom problemen jag upplevde vara att om det stormkokade så kunde vätska och inte bara ånga komma med vilket gör att renheten minskar. Vidare så har ånga väldigt mycket energi vilket kräver effektiv kylning för att kondensera. Att stoppa en slang i en flaska funkar bara en kort stund sedan har slangen och flaskan värmts upp så mycket att kyleffekten upphört. Det fungerar om flaskan är av metall, aluminium förslagsvis, hyfsat stor (över en liter), och nedsänkt i antingen kallt vatten som omsätts från en kran eller kanske en stor vattentunna. Slangen jag använde var drygt en meter.
Kannan såg ut så här.
Bild

Javisst, det ska inte stormkoka utan att du har ett vertikalt rör som tar hand om stänk. Kylning går att lösa med tillräckligt lång slang, eller så får man aktivt kyla med vetten, om man inte har tillgång till bättre utrustning.

Författare:  LottaK [ ons 24 jan 2018, 20:50 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ångkoka med dåligt vatten

Destilering kan göra mycket vatten drickbart, en hel del kemiska föroreningar övergår inte i ångfas och kan enkelt sållas bort genom destilering. Däremot finns det kemikalier som följer med i ångan, vilket gör att det är svårt att få garanterat rent vatten.

Tvärt emot vad man ofta hör är det inte något problem att dricka kemiskt "rent" vatten(utan salter, mineraler och sådant), de enda riskerna som finns är en ihållande stor konsumption tillsammans med en i övrigt väldigt bristfällig kost. Detta kan leda till brister på en del ämnen som kroppen behöver.

https://www.thoughtco.com/can-you-drink-distilled-water-609403

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/