Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Roterat i veckan
InläggPostat: tor 05 mar 2020, 16:39 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Tanken med denna tråd är att dela recept på god mat som också roterar matförrådet.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: re: Roterat i veckan
InläggPostat: tor 05 mar 2020, 17:01 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Rårissallad med bönor.

Gör ett bönkok. Förbered dagen innan med blötläggning och koka sedan tills bönorna blir bra. Lite olika för olika bönor. Kolla förpackningen. Gamla bönor kan behöva lite extra blötläggning/koktid.

Det blir extra gott med ett par delade gula lökar och en buljongtärning.

Koka gärna en större omgång och frys in färdigkokta bönor i mindre förpackningar.

Koka upp råris. Gärna också med en buljongtärning och en delad gul lök.

Låt riset och bönorna svalna. Blanda sedan 50/50 i en skål. Tillsätt lite finhackad vitlök, sojasås, vinäger, ketchup, chilipulver, matolja, salt och peppar efter smak. Kan gärna få ligga ett dygn i en plastpåse i kylskåpet.

Exempel på saker att blanda ner strax före servering, om man vill variera eller lyxa till det:

Strimlad purjolök eller vårlök.
Fryst blandning ärtor, majs och paprika.
Konserverade oliver, urkärnade.
Fetaost. Tärnad.
Finhackad knaperstekt bacon och fettet från stekningen.
Persilja.
Strimlad sallad.

Vitlökssås på yoghurt och mosad rå vitlök. Salt och peppar.

Servera som det är eller som tillbehör till grillat på sommaren eller till pitabröd med pulled pork eller annat kött. Ännu godare dagen efter.

Byt ut råris till någon kokt helsäd, om du har på lager. Spelt blir väldigt gott. Variera med olika bönor och tillbehör och olika kryddningar.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Roterat i veckan
InläggPostat: ons 18 mar 2020, 11:20 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Fusklasagne: Ostgratinerade makaroner i tomatsås

Jag har alltid gjort detta utan att mäta. Så receptet är lite på ett ungefär...

Gör en sats tomatsås gärna typ soffritto med en bas på uppfräst selleri, lök, vitlök, morot och örter samt konserverade krossade tomater. Buljongtärning. Tillsätt gärna kokta linser, bönor eller stekt köttfärs. Salt och peppar och gärna basilika och andra örter.

Gör en beachamel ostsås. Eventuellt baserad på matolja, mjöl och torrmjölk. Eller smör, mjöl och gräddmjölk. Gärna muskotnöt.

Koka makaroner, men bara halva tiden. Undvik snabbmakaroner, gammaldags blir bättre. De blir klara i ugnen.

Blanda makaroner och tomatsåsen. Häll ner i en ugnsfast form. Makaronerna kommer att fortsätta svälla och ta upp vätska. Så såsen kan gärna vara lite lös.

Häll över ostsåsen och toppa med extra ost.

Gratinera i ugn ca 225 grader 30 minuter eller tills fin färg.

Gör man mycket går det fint att frysa in.

Tex-mex variant: Tillsätt kokta bönor i tomatsåsen och krydda upp med tex-mex kryddblandning. Eller typ chili, vitlök, spiskummin, peppar, paprika. Tillsätt gärna kokt majs. I övrigt samma.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Roterat i veckan
InläggPostat: mån 23 mar 2020, 23:25 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Stekt ris med ägg och vitlök.

Givet recept om det blir ris över. Men detta är så gott att jag kokar ris bara för detta. En stor stekpanna med höga kanter blir bäst om du lagar för mer än en person.

Koka vanligt vitt ris.

Det blir godast om man steker i en rejält het panna, men det gäller att man rör om intensivt hela tiden och tillsätter nya ingredienser innan det bränns vid. Det går snabbt med en het stekpanna. Egentligen skulle det vara en wok på gaslåga...

Finhacka och fräs snabbt upp diverse grönsaker i olja. Gärna ganska mycket olja. Jag föredrar rapsolja eller solrosolja. Gärna lite sesamolja också. Morot, lök, purjo, ärtor, broccoli, paprika eller diverse vegetabiliska rester. Fryst grönsaksblandning eller wokmix funkar fint. Behövs inte så mycket. Skall vara mest ris. Gärna sesamfrö. Chili och/eller chiliflingor efter smak.

Tillsätt rejält med hackad vitlök och fräs också upp.

Ta bort grönsakerna och vitlöken tillfälligt.

Knäck ner några ägg. Rör om så det börjar bli en äggröra. Nästan med en gång, innan äggröran är helt stekt, häll i riset och rör om ordentligt så att riset blir finfördelat och ägget nerblandat, gärna lite ojämnt. Tillsätt det tidigare stekta och fortsätt röra om. En klick smör blir gott.

Låt riset steka en liten stund mellan varje gång du rör, så att det får lite färg och blir varmt. Men inte så det bränns. Salt och svartpeppar.

Efter några minuter, när riset är varmt, tillsätt en blandning av ljus soja, mörk soja och lite asiatisk fisksås samt ett par skedar socker. Gärna en skvätt vinäger. Rör om så det hela blir lite ljusbrunt och lätt fuktigt. Lös upp eventuellt fastbränt i pannan med lite vatten. Blanda ner finskuren purjo eller vårlök. Servera.

Det går utmärkt att fräsa upp strimlad kyckling eller annat kött tillsammans med grönsakerna och blanda i. Eller bara tillsätta lite kokta bönor eller linser.

Eller servera som tillbehör till vårrullar eller stekt kyckling.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Roterat i veckan
InläggPostat: fre 10 apr 2020, 19:02 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Stekt kikärt med vitlök och pasta.

Utgå från kokta kalla kikärtor. Kan vara från ett större kok eller konserv.

Koka någon grov pasta. Penne eller gärna ändå grövre.

Stek kikärt i olja. Generöst med olja. Låt kikärten bli lite krispig. Tillsätt hackad/krossad vitlök. Gärna mycket vitlök. Stek kikärt med vitlöken tills vitlöken precis börjar få färg.

Tillsätt pastan strax innan den är färdig. Vänd runt i oljan, vitlöken och kikärten. Tillsätt även lite pastavatten för att lösa eventuellt vidbränt och ge vätska till en sås.

Salt och svartpeppar. Rosmarin (gott till kikärt) och andra örter. Gärna en smörklick för fin konsistens på såsen.

Rör om. När det blir en blank sås så är det klart. Skrapa av den grova pastan först ner på tallriken eller fatet. Därefter kikärtorna, vitlöken och såsen ovanpå på pastan. Riven ost överst.

Gillar du inte vitlök, ta vanlig gul lök istället. Strimlad stekt vitkål är också gott till.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Roterat i veckan
InläggPostat: lör 11 apr 2020, 15:00 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Karamelliserad gul lök med råris.

Koka råris med en gul lök och en buljongtärning i vattnet.

Strimla några gula lökar genom att "klyfta" dem i ca 8-12 longitudella klyftor. Vid stekning krymper löken mycket, så strimla mycket lök. 1-2 stora lökar per person.

Stek löken i sparsamt med matolja. Salta mycket lätt. Stek först i hög till medelhög temperatur tills löken börjar få färg. Sänk sedan temperaturen och rör då och då. 5-10 minuter emellan. Löken skall inte bränna vid, bara få lite brun färg och svettas ut vatten. Sänk temperaturen successivt efterhand som vattnet drivs ut. Låt steka sakta på lägsta värme länge. Vänd då och då. Volymen på löken minskar rejält. Ca 1/10 av den ursprungliga volymen. Och smaken växer och växer.

Eftersom volymen på löken minskar så mycket måste man vara försiktig med saltet i början. Annars blir det för salt i slutet. Samma sak med matoljan. Lite matolja i början blir mycket mot slutet.

Mot slutet, tillsätt svartpeppar och en matsked ljus soja. Eventuellt även lite vatten för att lösa upp vidbränt. Låt vattnet koka bort.

När riset är klart, tillsätt en skvätt ljus soja och gärna en klick smör. Rör om lätt. Låt stå varmt tills löken är mjuk och brun.

Det tar ungefär lika lång tid att karamellisera löken som att koka riset. Ca en timme. Det gör inget om en del av löken fortfarande är lite spänstig och gul.

Blanda råris och den stekta löken. Strimla gärna lite purjolök eller andra örter över.

Ät som det är eller servera med en tomatsås och något kryddstarkt uppstekt. Stekt ägg. Kryddkorv. Bönbiffar. Syltade rödbetor eller gurka.

Variera med karamelliserad vitkål istället för lök. Eller tillsammans med lök.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Roterat i veckan
InläggPostat: sön 19 apr 2020, 18:36 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Pulled pork och pulvermos.

Bättre än vad man tror först...

Jag brukar köpa några pulled pork när de är på rea. Hållbarheten brukar vara bra. Månad(er).

Går fint att laga till PP i micron. Helst en djup skål med lock. Kör 4-5 minuter i två omgångar och vänd emellan.

Lite mjölk, smör och muskotnöt i potatismoset sätter piff.

Gärna fryst grönsaksblandning till, ärtor, majs och paprika. Också värmd i mikron.
Strimlad purjolök och persilja.
Ketchup och lingon.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Currygryta på falukorv och kokosmjölk med ris
InläggPostat: lör 09 maj 2020, 11:04 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1084
Currygryta på falukorv och kokosmjölk med ris.

Går snabbt att laga till och kan enkelt drygas ut genom att ha i mer vätska och kryddor i grytan och servera mer ris.

Sätt på riset. Vitt ris går bra. Jasmin eller basmati exempelvis. Lägg gärna med en grovt klyftad gul lök. Salta! Ge riset ett uppkok på max värme. Sänk sedan till lägsta och låt koka färdigt under lock, medan du fixar currygrytan.

Skär ner korven i strimlor. Stek i stor het stekpanna med matolja. Rör om så det inte bränner och fastnar för mycket.

När korven börjar få färg, sänk temperaturen till medel. Krydda med mycket currypulver och rör om så korven täcks. Tillsätt eventuellt mer olja. Vänd och stek vidare. Tillsätt gärna hackad lök och eller hackad vitlök och strimlad purjo.

Tillsätt chiliflingor efter smak. Låt flingorna steka i oljan en kort stund så att smaken frigörs. Ta inte för mycket. En del chiliflingor är väldigt starka. Jag tar oftast bara en knivsudd.

När korven är väl stekt och börjar bli lite knaprig i kanterna, tillsätt en burk kokosmjölk eller kokosgrädde.

Gärna en halv buljongtärning och en skvätt soja och lite ketchup. En matsked socker eller en skvätt outspädd apelsinsaft.

Om maten skall räcka till många, tillsätt mer curry, buljong och vatten eller mjölk. Red med vetemjöl.

Salt och peppar efter smak.

Sänk värmen när allt börjar koka.

Rör om och låt puttra några minuter. Skrapa i botten på pannan så att eventuellt fastbränt i stekpannan löses upp.

Det hela tar ca 15-20 minuter, lika lång tid som det tar att koka riset.

Servera rykande varmt. Djup tallrik passar bra. Gärna med persilja och lingon...

Blir det något över blir det gott kallt som nattamat med en öl.

_________________


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet