Vi odlade direkt under halm en gång, man tager gammal murken halm och ser till att den ständigt hålles fuktig så får man så småning om om man kommit ihåg att vattna och sköta det hela dvs... fin och jordfri potatis. (det måste dock finnas litet substrat i halmen den kan hämta näring och mineraler ur, jag vet inte exakt vad den hittar där att leva på men det fungerar, jag tror det är nedbrytnings substanser i halmen som ersätter jorden med mineraler och annat under hand som den gamla halmen bryts ned).
Tång och andra havsväxter är ett gammalt knep morfar använde vid deras stuga där jorden bestod av i princip ren sand, varje år brukade han kärra upp tång i skottkärror (och passade samtidigt på att rensa damernas badstrand som han gjort så fin att det inkom önskemål om en sådan "sol låda" som var populära på 50 talet, en a dem finns kvar fortfarande tror jag, man lägger tången i en hög först så att den får rinna av annars väger den fruktansvärt mycket) Dock behöver man upprepa proceduren ofta om det är mark där det lakas ur fort. Han odlade ett par gamla sorter jag inte tror finns längre men de går kanske med litet tur att hitta hos någon lokal entusiast för gamla sorter här uppe i norr. Det var en variant av "krokpärer" (som jag verkligen hoppas att den inte är utdöd men jag tror en avlägsen släkting hade stammen vid liv för några år sedan så jag skall kolla och håller tummarna...) och en typ av mandelpotatis som var anpassade till karga norrländska kustförhållanden (denna sort var vanligare så den borde finnas kvar någonstans hoppas jag, den skånska varianten är inte alls lika fin, not to offend men so ist es... ((just) jag är för att vara helt uppriktig inte heller infödd norrlänning även om man väl uppfyller alla andra kriterier på att vara det, så hoppas jag håller viss opartiskhet i bedömningen, Ha Ha! )
).
Men får jag tag på dessa udda sorter igen så skall jag meddela om fler är intresserade att bevara sorterna, de var vill jag minnas utomordentligt goda till fisk och annat även om de var svårare att odla jämfört med moderna sorter men för privat bruk söker man ju oftast främst god smak och inte så mycket hög produktion menar jag (dessutom tror jag de håller högre energivärde om de inte pumpats med så mycket vatten).