Fotogenkök av Primus/Optimus/Radius-modell är ett bra tillskott till beredskapen för matlagning, men även för uppvärmning. Problemet med dem är att i den mån de går att få tag på nya så är de svindyra. Således så får man jaga fynd, och vara beredd att ta hand om kök i okänt skick. Om man aldrig använt ett sådant kök så kan igångkörningen av ett (eventuellt defekt) kök vara ganska otäck. Därför skriver jag denna lilla guide, för att sprida fotogenets evangelium!
Först lite teori:
Fotogenköken fungerar genom att förgasa bränslet och sen förbränna det på samma sätt som ett gaskök. Bränslet finns i en tank som har en påfyllningskork och en pump. Pumpens uppgift är att pumpa in luft i tanken så att ett tryck byggs upp. Det gör att (det fortfarande flytande) bränslet trycks ut ur tanken och till brännaren. I brännaren passerar bränslet förgasaren som värms av lågan. Temperaturen är så hög att bränslet förgasas. Efter förgasaren kommer bränslet till nålventilen. Denna kan regleras steglöst från helt stängd till vidöppen. Dessutom är ventilens axel försedd med ett kugghjul som hissar en rensnål upp och ner när ventilaxeln vrids.
Gasen passerar ett litet munstycke (storleksordning 0.3 mm) och drar med sig luft för förbränningen. Rensnålen passar i munstycket, och sticker upp genom munstycket när ventilen vrids helt moturs.
För att kunna starta köket så behöver värme tillföras utifrån. Vanligast är att man har en liten skål under brännaren där man häller en skvätt sprit och tänder på. När spriten nästan brunnit ut så öppnar man ventilen och köket tänds. Så länge spriten i skålen brinner så brinner inte fotogenen rent, eftersom större delen av syret i luften som brännaren suger med sig förbrukats av den brinnande spriten.
Men om man inte vet om köket funkar alls? I vilken ända börjar man? Jag brukar göra ungefär så här:
* Töm tanken. Filtrera och spara bränslet, det går säkert att använda. Men nu när vi jobbar mot flera okända variabler så vill vi i alla fall ha bra bränsle. Fyll upp halvfullt med lysfotogen. Skaka runt och häll ut. Filtrera bort eventuellt skräp och häll tillbaka i tanken.
* Testa ventilen. Den ska gå att vrida ungefär 180º. I läget längst åt moturs ska en liten rensnål titta upp genom munstycket
* Testa pumpen. Skruva på påfyllningskorken och stäng ventilen (medurs). Pumpa 10 tag och skruva sen av påfyllningskorken. Om allt är OK ska det pysa ut luft. Om det inte gör det, och pumpen inte lät som att den tog så är troligtvis pumplädret uttorkat. Skruva upp pumpen och fukta lädret med fotogen (säkert bättre med någon lämplig olja). Pumpstången med lädret kan vara lite klurig att få tillbaka i pumpröret. Om det börjar spruta/rinna/droppa fotogen någonstans så kolla upp var det kommer ifrån och släpp sen på trycket (genom att öppna påfyllningskorken)
* Testa bränsleflöde. Pumpa upp trycket med 40 tag. Kolla igen att det inte läcker någonstans. Öppna sen ventilen en sekund och kolla att en jämn och fin stråle fotogen sprutar upp ur munstycket. Stäng snabbt, för det blir inte så roligt att tända köket om övre delen på brännaren är full med fotogen. Om möjligt, plocka bort toppen på brännaren (metallskålen med alla hål) och fånga upp fotogenet med en bit papper.
* Dax att tända! Utomhus är definitivt att föredra, och gärna på ett ickebrännbart underlag. Kolla att ventilen är stängd och pumpa upp trycket (om det inte är kvar sen förra testet). Fyll förvärmningsskålen nästan full med sprit. När man fått upp känslan för köket kan man använda mycket mindre, men mer är inte sämre. Tänd på och vänta. Efter förra testet så är utrymmet mellan nålventilen och mynstycket fyllt med fotogen som kommer att koka och brinna med mer eller mindre hög och sotig låga. Det blir mindre otäckt nästa gång köket tänds. När spriten nästan brunnit ut så öppnas ventilen en aning. Ha tändare i beredskap om spriten hinner brinna ut så att fotogenet inte tänds. Nu ska köket förhoppningsvis tändas och brinna med en blå jämn låga. Med tändare i beredskap, vrid ventilen fullt motsols för att rensa munstycket. Ofta fortsätter köket att brinna med liten låga under rensningen, men det kan lika gärna slockna. Tänd det bara med tändaren när ventilen vrids tillbaka.
* Täthetskontroll. Med lång tändsticka eller lång tändare, för lågan till tätningen där ventilaxeln går in i brännaren. Här kan det ofta läcka lite gas, som nu i så fall tänds. I så fall, försök dra åt muttern runt axeln en aning. Om inte det hjälper behövs nog en ny tätning.
* Njut av ditt väl fungerande kök!