Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

koka pasta utan värme???
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/koka-pasta-utan-varme-t3149.html
Sida 1 av 2

Författare:  Horrorcore [ tis 17 apr 2012, 23:53 ]
Inläggsrubrik:  koka pasta utan värme???

Jag åt just lite nudlar och tanken slog mig. Hur länge skulle dom behöva ligga i blött innan man kan äta dom.

I principen borde dom väl vara ätbara även om man inte kokar dom. Detsamma borde också funka på ris och pasta,. Heller är jag helt ute och cyklar?

Författare:  Tomahawk [ ons 18 apr 2012, 00:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Horrorcore skrev:
Jag åt just lite nudlar och tanken slog mig. Hur länge skulle dom behöva ligga i blött innan man kan äta dom.

I principen borde dom väl vara ätbara även om man inte kokar dom. Detsamma borde också funka på ris och pasta,. Heller är jag helt ute och cyklar?


Det blir något helt annat. Kommer inte bli gott. Men tjänligt som nödföda är det säkert.

Övningarna med att tillaga mat i mattermos har ju liknat detta lite, fast det är då hett vatten från början som det får ligga och dra i. Det brukar ju funka hyggligt.

Menar du från kallvatten då? Och alltså studentnudlar med kryddpåse i?

Jag hakar på ett multiförsök! Någon mer som vill testa? :mrgreen:

(Gissar att det blir en mjölröra men vi får väl se.)

Författare:  Nikenik [ ons 18 apr 2012, 00:49 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Ett trick jag brukar göra om jag ska göra matlåda är att koka pastan halva den rekommenderade tiden. Typ 4 min för penne med 10min koktid. Sen lägger jag den och köttfärsåsen i matlådan och får fin al dente-pasta till lunch.

Har även gjort några små test att "koka i syra". Det vill säga, låta t.ex okokt pasta ligga i en syrlig tomatsås över natten i kylen och äta dagen efter. Syran gör ju sitt för att förändra den kemiska strukturen utöver vattnet som tränger in i maten. Tänk "kemisk brännskada" men ätbar. :rambo:
Gjorde så en gång på sommaren då det var så jävla varmt i min studenlägenhet jag inte kände för att sätta på spisen.
Blandade soltorkade tomater, krossade tomater, basilika, salt, pasta, buljongtärning, en rejäl skvätt citronjuice och oregano i en burk, rörde om och ställde i kylen, åt den kall dagen efter. Vart helt okej.

Författare:  Ragnarök [ ons 18 apr 2012, 02:23 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Jag tror att "tillagningstiden" kommer att bli tråkigt lång, och slutresultatet kommer att likna gröt snarare än makaroner.

Men det är väl inte svårare än att testa med en deciliter eller ett nudelpaket.

Författare:  ohrly [ ons 18 apr 2012, 06:34 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Fungerar inte med ris. Hade 2 dl jasminris i 4 dl uppvärmtvatten (vattenkokare), efter 2 dygn var riset fortfarande stenhårt.

Författare:  Gollum [ ons 18 apr 2012, 08:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

De små asiatiske nudlene fra pose kan spises uten koking. Mange barn spiser dem som snop. Pasta generelt krever jo kokende vann for å bli bra.

Det er jo en del mat som blir bra av å slå over kokende vann og vente. "Dynemat"

Författare:  Farbaute [ ons 18 apr 2012, 09:57 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Jag vet en gång i mina yngre dagar när vi var några som tältade. Tältet läckte in vatten som på nåt sätt kom åt mina makaroner som låg i en plastpåse, och dom vart iaf uppsvällda, såg ut som vanligt kokta. Tiden för "tillagningen" kommer jag inte ihåg dock. Tog mig inte för att smaka dom heller.

Författare:  Ragnarök [ ons 18 apr 2012, 11:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Jag gör ett enkelt test.
Nu kl 11:07 lägger jag en handfull vanliga makaroner i kallt vatten, normal koktid är 3 minuter på dem.

11:14 Makaronerna har ljusnat något i färgen men är fortfarande stenhårda
11:45 Makaronerna verkar nu ha "kokat" klart sisådär 13 x koktiden.

Resultatet är vedervärdigt, dom är inte "al dente" för fem öre utan jättemjuka ytterst och lite hårda innerst och något gryniga i konsistensen därtill.
Smaken är ungefär som mjöl och vatten (vilket inte var helt oväntat efter mina erfarenheter av mjölredningar i såser och grytor som måste koka upp för att få bort mjölsmaken)
Dom bibehöll dock sin form ganska väl istället för att desintegra till mjölgröt som jag trodde skulle ske.

Författare:  Horrorcore [ ons 18 apr 2012, 11:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Tomahawk skrev:
Horrorcore skrev:
Jag åt just lite nudlar och tanken slog mig. Hur länge skulle dom behöva ligga i blött innan man kan äta dom.


Menar du från kallvatten då? Och alltså studentnudlar med kryddpåse i?



jupp kallvatten

Jag äter risnudlar. Vanliga studentnudlar innehåller ägg.

Författare:  Horrorcore [ ons 18 apr 2012, 11:29 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Eftersom jag startade tråden så skall jag också testa senare idag.

Författare:  Tomahawk [ ons 18 apr 2012, 11:34 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Horrorcore skrev:
Tomahawk skrev:
Horrorcore skrev:
Jag åt just lite nudlar och tanken slog mig. Hur länge skulle dom behöva ligga i blött innan man kan äta dom.


Menar du från kallvatten då? Och alltså studentnudlar med kryddpåse i?



jupp kallvatten

Jag äter risnudlar. Vanliga studentnudlar innehåller ägg.


Inte studentnudlar! Det är bara vetemjöl.
11.30 lade jag ett paket Samyang Ramen nudlar i kallt vatten.
Undersöks senare idag.

11 timmar senare:
(Nudlarna lades i kallvatten och ställdes in i ett mörkt skåp, bra påpekande.
De flöt också upp till ytan så jag la ett fat på dem och satte lock på burken.)

Nu har nudel"kokan" expanderat från 10x9 cm till 15x15, till burkens kanter.
Nudlarna är svällda men har behållit formen. Vattnet är rätt så klart.

Och det smakar helt ok! Smaken är neutral och de är lite övermjuknade.
Ska nog vara några timmars kortare blötlättning. Men inga konstigheter som ojämn konstistens
eller mjölighet. Klart ätbart.

Inget urknasigt alternativ vid eld- eller bränslebrist!

Författare:  Nikenik [ ons 18 apr 2012, 12:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Ni som testar, tänk på att inte låta pastan stå i direkt solljus så det inte växer för mycket bakterier i maten.
En icke genomskinlig burk med lock är alltså att rekommendera.

Författare:  Ragnarök [ ons 18 apr 2012, 12:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Hmm tänkte inte på det.
Men å andra sidan har jag ganska rejäl plåtmage och har utan problem ätit pizza och liknande som stått framme åtskilliga timmar i rumstemp och ljus :lol:
Men ja, bra ide att vara försiktig.

Författare:  Horrorcore [ ons 18 apr 2012, 15:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Efter tre timmar så ger jag upp. Dom går säkert att äta, men jag tror inte jag skulle göra det i första taget. Dom är fortfarande ganska hårda.

Författare:  Nikenik [ ons 18 apr 2012, 16:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: koka pasta utan värme???

Horrorcore skrev:
Efter tre timmar så ger jag upp. Dom går säkert att äta, men jag tror inte jag skulle göra det i första taget. Dom är fortfarande ganska hårda.


Gör iordning innan du går och lägger dig. Gissar det tar minst 10 timmar innan den är klar...

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/