Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Cowspiracy
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/cowspiracy-t9887.html
Sida 1 av 2

Författare:  Nikenik [ ons 06 jan 2016, 20:14 ]
Inläggsrubrik:  Cowspiracy

Såg dokumentären Cowspiracy som handlar om hur boskapsindustrin släpper ut mer växthusgaser än all industri, transport och energi kombinerat. Och då syftar det inte på "ko-pruttar" i form av metangas utan allt vatten korna dricker, allt foder dom äter varje dag, all energi som går åt att odla den maten osv.
Bild
Jag visste att köttindustrin, framförallt i syd och nord-amerika släppte ut mycket växthusgaser och inte var bra för miljön men visste inte det var så mycket!
I dokumentären räknar dom ut att du kan helt sluta duscha i 3 månader eller skippa att äta en (1) hamburgare. Du sparar lika mycket färskvatten. :shock:

Dokumentären som film är kanske inget vidare men budskapet gör den sevärd och tänkvärd även om det ibland blir lite väl mycket "vegan-propaganda". Den är riktad till amerikaner och kanske inte är helt applicerbar till svensk köttindustri. Men "allt vanligt folk" köper väl ändå mest kött ifrån Brasilien på grund av priset? Och fodret till svenska kor, grisar och kycklingar kommer väl mycket ifrån majs och soja ej odlat i Sverige ändå?

Som med Michael Moore-dokumentärer där han t.ex säger "80% av alla våldsbrott i landet begås med lagligt köpta vapen" och NRA svarar "Skitsnack! Det är faktiskt bara 76,3% av alla våldsbrott som begås med lagliga vapen. Michael Moore ljuger!" så får man nog ta alla siffror i Cowspiracy mer som en fingervisning än solida fakta. Så när dom säger att vi producerar mat på vår planet för att föda 15 miljarder människor men den mesta av maten, i form av soja och majs, går till köttindustrin verkar det nog stämma. Sedan om det är 14,8 miljarder ...

Själv är jag inte riktigt övertygad att man är tvungen att bli vegan för att rädda planeten, men att drastiskt dra ned på köttkonsumtionen tror jag är nödvändigt för en hållbar framtid. Något alla ganska lätt kunde bidra med. Visst, jag älskar kött, det är gott och jag har inga större problem att döda djur för att äta, älskar speciellt viltkött. Men jag tänker inte äta kött varje dag längre, för miljön skull.
Bild
Så sammanfattningsvis. Se dokumentären och bestäm dig om du verkligen (verkligen?) borde äta kött varje dag.

Författare:  Björngrillarn [ ons 06 jan 2016, 21:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Har sett den och var inte det minsta chockad eller påverkad efteråt.

Jag äter mestadels vilt, och det övriga köttet jag äter är ekologiskt/organiskt till 100% (mestadels kyckling), likaså en majoritet av alla de andra varor jag konsumerar. De bondgårdar jag har varit och inspekterat är svenska i hela cykeln. Raps till grisarna från Sverige. Foder till kycklingarna från Sverige. Brukar plocka upp en halva skogslamm från en fårbonde jag känner. Räcker halva vintern, bara den, och den har bara käkat blåbärsris hela sommaren och mått prima om vi talar etik.

Ändå ses jag fortfarande som den stereotypa köttätande idioten från landet från veggisarnas synvinkel. Jag lever så gott och naturligt man kan i dessa nordliga trakter. Vi kan inte odla soja och tofu här uppe, alltså ska vi äta kött för att klara oss. Så har våra förfäder gjort, så ska vi också göra. Bara för att Gandhi klarade sig som semivegan ska inte vi här uppe anamma det. Ska alla västerlänningar bli veganer och börja importera allehanda produkter från exotiska länder kommer problemet att vara precis det nästa gång uppvärmningen kommer på tal. Då kommer någon att räkna på koldioxidutsläppen från båtjävlarna och flygplanen som ska skeppa hit dessa varor som ska stilla vårt samvete, och då kommer alla att må dåligt över det. Vad ska vi sen göra? Svälta?

Angående vattnet kan jag inte bry mig mindre. Överbefolkningen är det största problemet, och roten till den ondskan är det fossila bränslet i lantbruksindustrin som har gjort befolkningsexplosionen möjlig. Och med allt det sagt tänker jag inte ändra på min livsstil ännu mer för att folk i tredje världen vägrar sluta skaffa ungar.

Författare:  Dweomer [ ons 06 jan 2016, 21:21 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Det som aldrig kommer fram i ljuset i frågan är ju att det av djurens utdunstningar inte "tillverkas" nya växthusgaser utan det är en omvandling av det som redan finns . Dvs de bryter ner växterna de äter . Växterna tog i sin tur upp dessa gaser som näring då de levde . Och växterna dör ju oavsett om det är en naturlig process , många växter är ettåriga-tvååriga ändå , samt att det finns mångåriga som skulle ha fortsatt att leva .

Så hoppar vi över djurens förädling av råvaran så kommer vi människor att få äta större mängder vilket kommer att ge större högar bakom oss istället .

Vattnet kon dricker kommer ut som vattenånga eller piss och kommer förr eller senare genom kretsloppet att bli vatten igen .

Vill man påverka klimatet genom att låsa mer växthusgaser i växterna så är det svårt . Oljan har varit gömd långt under jordskorpan och har nu blivit transporterad upp till ytan och in i det här kretsloppet .
Ska den tas om hand så ska växthusgaserna tas om hand och skickas ner i djupet igen .

Nu kan vi binda olika mycket genom att ha ett kretslopp som binder upp dessa ämnen . Mer betong , utbredande av öknar osv binder inte dessa "avgaser"

Författare:  Nikenik [ ons 06 jan 2016, 21:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Björngrillarn skrev:
Ska alla västerlänningar bli veganer och börja importera allehanda produkter från exotiska länder kommer problemet att vara precis det nästa gång uppvärmningen kommer på tal.


Men folk äter ju redan kött ifrån Brasilien, odlade räkor ifrån kina, svenskt kött skickas utomlands för att göras till svensk korv för svenska marknaden, svensk fisk skickas fryst utomlands för att rensas för att sedan komma tillbaka i frysdisken som svensk fisk. Och alla Svenskar kan väl inte äta svenskt ekologiskt kött till varje måltid? Vi föder ju oss inte själva som nation ändå i dagsläget.

Det jag tog med mig ifrån filmen är att det är en stor del av växthusgaserna man kan minimera med att sluta äta kött.

Men jag förstår din poäng, Gandhi hade säkert haft några renar i sitt ashram om han bott i Norrbotten.

Författare:  klondike [ ons 06 jan 2016, 21:38 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Nu är jag stor novis på detta ämne, men är det inte så att dagens nötkreatur är framtagen för största möjliga avkastning på kortast möjliga tid? dom är väl inte uppfödd på gräs och hö precis, så jag inbillar mig iaf att det kan påverka resultatet en hel del.

Författare:  Swedala [ ons 06 jan 2016, 21:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Nikenik skrev:
Som med Michael Moore-dokumentärer där han t.ex säger "80% av alla våldsbrott i landet begås med lagligt köpta vapen" och NRA svarar "Skitsnack! Det är faktiskt bara 76,3% av alla våldsbrott som begås med lagliga vapen. Michael Moore ljuger!" så får man nog ta alla siffror i Cowspiracy mer som en fingervisning än solida fakta. Så när dom säger att vi producerar mat på vår planet för att föda 15 biljoner människor men den mesta av maten, i form av soja och majs, går till köttindustrin verkar det nog stämma. Sedan om det är 14,8 biljoner...


Sen skall man inte missa att billion blir miljard på svenska...

I all välmening
Swedala

Författare:  Dweomer [ ons 06 jan 2016, 21:50 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Dagens kossor är mer av gräsätare än vad de var på 1970-talet . Nu födes de flesta upp på gräs och ensilage även högmjölkande kossor inte bara nötköttskossor .
Man skördar gräset tidigare idag med högre näringsvärde och mixar olika sorter med tex hela plantor av majs som ensilerats . Det ger var de behöver i näring och sedan ger man halm för att magen ska få fibrer att må bra av .
Det är i alla fall i sverige få mjölkkossor som får 10 kg ren spannmål om dagen med ca 40% soja iblandat .

Så dagens kor är framtagna för att ge samma eller större produkt på mindre andel kraftfoder

Författare:  Jaakko [ ons 06 jan 2016, 21:59 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Dweomer skrev:
Det som aldrig kommer fram i ljuset i frågan är ju att det av djurens utdunstningar inte "tillverkas" nya växthusgaser utan det är en omvandling av det som redan finns . Dvs de bryter ner växterna de äter . Växterna tog i sin tur upp dessa gaser som näring då de levde . Och växterna dör ju oavsett om det är en naturlig process , många växter är ettåriga-tvååriga ändå , samt att det finns mångåriga som skulle ha fortsatt att leva .

Inte riktigt. Om växter bryts ner i naturen blir de mest vatten och koldioxid. Om växter bryts ner i magen på en ko bildas en hel del metangas CH4. 600 liter per dag och ko ungefär.
Metan är en ungefär 23 gånger starkare växthusgas än koldioxid.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=3203049

Författare:  Nikenik [ ons 06 jan 2016, 22:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Dwemoer: Men köttindustrin speciellt i USA har lite att göra med naturlig boskapsskötsel. Och skogarna skövlas för att få plats med korna och odling för deras foder. Och vattnet dom använder som blir ånga och piss bidrar starkt till försurningen av haven. Mängden ko-piss som pumpas ut i havet varje dag världen över är mycket stor. Och metangasproduktionen varje ko produceras per dag blir ändå en stor procent av det kol som skickas upp i atmosfären. När man multiplicerar det med 1,5 miljarder (antal kor i världen enligt "internet") blir det en stor summa kol som kunde hamnat på våra tallrikar och sedan blivit till jord.
Och att istället för att skövla skog för att föda upp kor kunde man istället återplantera skog för att binda kolen ifrån köttindustrin.

Swedala skrev:
Sen skall man inte missa att billion blir miljard på svenska...


Swedala: Ja, jag kom på det precis innan jag såg din kommentar. :smack: Ska se om det går att ändra... My swenglish is not so strong.

Författare:  Dweomer [ ons 06 jan 2016, 22:10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Men det är koloxiden det bråkas mest om .
Och metangas finn i bottnarna på de flesta hav och sjöar samt i myrarna och släpps fritt då och då när förhållandena är de rätta .
De växter och djur som dör och hamnar i vattendragen sjunker till bottnen och bildar metangas .

Det finns studier gjorda på hur mycket växthusgas som släpps ut från vanliga trädgårdskomposter . Och ska vi sluta äta kött så kommer komposterna att växa med .
http://pub.epsilon.slu.se/8615/1/ermola ... 120306.pdf

Titta på tex kolets kretslopp eller vatten eller kvävet det bildas inget nytt det bara byter plats och så tillför vi människor mer genom att bränna olja och stenkol .

Och det går att påverka metan"tillverkningen" i kons mage med hjälp av fodret och man har kommit långt nu med att reducera mängderna .

Författare:  Dweomer [ ons 06 jan 2016, 22:13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

[quote="Nikenik"]Dwemoer: Men köttindustrin speciellt i USA har lite att göra med naturlig boskapsskötsel. Och skogarna skövlas för att få plats med korna och odling för deras foder. Och vattnet dom använder som blir ånga och piss bidrar starkt till försurningen av haven. Mängden ko-piss som pumpas ut i havet varje dag världen över är mycket stor. Och metangasproduktionen varje ko produceras per dag blir ändå en stor procent av det kol som skickas upp i atmosfären. När man multiplicerar det med 1,5 miljarder (antal kor i världen enligt "internet") blir det en stor summa kol som kunde hamnat på våra tallrikar och sedan blivit till jord.
Och att istället för att skövla skog för att föda upp kor kunde man istället återplantera skog för att binda kolen ifrån köttindustrin.

Skogen är inte enbart av godo , nya studier visar att skogen kan var en annan bov den med beroende på vilka trädslag som odlas i skogen .

Vill man göra nåt när det gäller att minska påverkan så är det att sluta äta kött som framställs genom de mer oetiska tillvägagångssätten i USA , Argentina , Brasilien , Australien osv inte fördöma det kött som föds upp på ett bra sätt som det är idag då allt dras över en kam

Författare:  Nikenik [ ons 06 jan 2016, 22:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Dweomer skrev:
Det finns studier gjorda på hur mycket växthusgas som släpps ut från vanliga trädgårdskomposter . Och ska vi sluta äta kött så kommer komposterna att växa med .
http://pub.epsilon.slu.se/8615/1/ermola ... 120306.pdf


Det där låter som argument ifrån "Global warming does not exist"-sidan. Att koldioxid och metan är naturligt förekommande gaser och vulkanutbrott utgör största utsläppen av metan och koldioxid.

Om jag äter 2000kcal per dag, slutar äta kött och äter mina 2000kcal ifrån växtriket med fullvärdigt protein och alla vitaminer etc. Hur blir då min komposthög större?

Om det nu är sant att vi producerar nog med mat till 15miljarder människor, mat som vi i princip skulle kunna äta direkt, men istället matar djuren med och inte tar vara på restprodukterna ifrån köttindustrin utan pumpar ut den i havet istället. Hur blir komposten större om vi slutar äta kött?

Författare:  Dweomer [ ons 06 jan 2016, 22:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Kött är mer energitätt och du äter en mindre mängd mat helt enkelt , du behöver äta en större portion av grönsaker för att få i dig samma mängd av näringen då grönsaker innehåller en större del som är osmältbart för oss

Komposten blir ju större då vi får större mängder med rester från grönsakerna som vi måste äta för att få i oss samma mängd näring .
Kornas rester blir gödsel som går direkt ut på åkern medans våra rester måste komposteras innan de kan återföras till åkern .

Alla rester till kon kommer till nytta i skötseln av kon tex halm som foder eller för att ströa i ladugården med medans vår potatisblast inte är till nån nytta .

Jämför energitätheten i 500 gram kött mot potatis eller kålrot och se hur stor mängd du behöver äta för att få i dig samma mängd energi .

Författare:  mrlowrisk [ ons 06 jan 2016, 22:28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Johan Ehrenberg har kommit med en kommentar kring Cowspiracy.

ArtikelBild

Författare:  Derzu Uzala [ ons 06 jan 2016, 22:39 ]
Inläggsrubrik:  Re: Cowspiracy

Dweomer skrev:
Kött är mer energitätt och du äter en mindre mängd mat helt enkelt , du behöver äta en större portion av grönsaker för att få i dig samma mängd av näringen då grönsaker innehåller en större del som är osmältbart för oss

Komposten blir ju större då vi får större mängder med rester från grönsakerna som vi måste äta för att få i oss samma mängd näring .
Kornas rester blir gödsel som går direkt ut på åkern medans våra rester måste komposteras innan de kan återföras till åkern .

Alla rester till kon kommer till nytta i skötseln av kon tex halm som foder eller för att ströa i ladugården med medans vår potatisblast inte är till nån nytta .

Jämför energitätheten i 500 gram kött mot potatis eller kålrot och se hur stor mängd du behöver äta för att få i dig samma mängd energi .


Kompost kan vi dock röta och göra metangas av som vi sen förbränner som biobränsle.

CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H20 = win :)

Att samla upp kopruttar blir svårare ;)

Bild

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/