Dweomer skrev:
Jag använder hellre gjutjärnsgrytor eller glasformar för att laga mat i ugn . Har haft några lergrytor , man ska ha olika för fisk kött och brödbak då de kan sätta smak annars .
Lika lätt som leran drar i sig vatten så drar det även i sig vätskan från det man lagar och det kan krypa ut på utsidan . Svåra att rengöra då man av samma anledning inte kan använda vilket rengörings medel som helst .
Har tom varit med om att grytan har möglat , men oftare att man fått en dålig smak .
Ett annat sätt är att slå in maten i ett paket av smörpapper som sedan rullas in i en kaka lera och bakar allt . När man ska äta tar man yxan och knackar hål på leran .
Andra liknande sätt är deginbakat eller saltinbakat .
Har som dig läst/hört att man inte skall blanda fisk/kött i samma kärl.
Trots min aktningsvärda ålder har jag missat detta med lergrytor. Enda anknytningen är att Mor min ibland lagar sin paradrätt i en lerstekpanna.... med fläskfilé champinjoner o kronärtskockor! Mums!!