Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Fråga om kallrökning och torkning.
InläggPostat: ons 19 dec 2018, 13:37 
Online
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: fre 21 jul 2017, 23:24
Inlägg: 103
Jag ska kallröka några getter och nu har jag några funderingar.

När man har kallrökt, kan man torka köttet efter? Eller är det en onödig eller obra procedur?

Jag vet att man helst ska göra det utomhus men om man skulle vilja göra det inne funkar det? Jag har två alternativ isf. En oupvärmd kattvind på övervåningen. Jag skulle tippa på att tempen är kring nollan ganska konstant med ett visst drag.

Sen har jag ett skafferi i köket som håller sig mellan 6-12 grader. Det är tätt och där jag förvarar min övriga mat.

Anledningen till att jag helst inte vill torka utomhus beror på att jag dels har katter samt att det finns mycket mård och fåglar i området. Samt att jag hört att det ska helst vara vår pga luftfuktigheten. Jag måste göra iordning köttet relativt snart.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fråga om kallrökning och torkning.
InläggPostat: ons 19 dec 2018, 14:02 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8676
Röklukten brukar sätta smak på allt som finns i närheten så skafferiet är nog mindre bra.

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fråga om kallrökning och torkning.
InläggPostat: ons 19 dec 2018, 15:13 
Online
Börjar få trångt i skafferiet

Blev medlem: fre 21 jul 2017, 23:24
Inlägg: 103
Dweomer skrev:
Röklukten brukar sätta smak på allt som finns i närheten så skafferiet är nog mindre bra.


Aha tackar. Då får det bli i ett uthus ändå. Tänker att man kanske får sätta köttet väldigt otillgängligt för djur ute istället.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fråga om kallrökning och torkning.
InläggPostat: ons 19 dec 2018, 18:12 
Offline
I vilken hand håller man sporken?

Blev medlem: lör 30 jan 2016, 11:57
Inlägg: 183
Ort: Sundsvall
kallrökning gör ju ingen tillagning och den konserverande verkan på den kommer sig av att det dels blir ett "lager" med diverse kolväten utanpå köttet som hindrar diverse bakterier från att ta sig in och förökas.
Torkning är en konserveringsmetod som bygger på att bakterier kräver en viss fuktighetsnivå för att kunna föröka sig. Så dessa är väldigt bra att kombinera.

Så på fråga 1, kan man torka rökt kött, så Ja, det blir bara bättre.
på fråga 2, om du vill torka så vill du ha luftgenomströmning, så ett tätt skafferi är inte så bra, hellre då vinden du pratade om. runt nollan och visst drag låter som ett utmärkt ställe.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fråga om kallrökning och torkning.
InläggPostat: fre 21 dec 2018, 05:29 
Offline
Inte utan min morakniv...

Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31
Inlägg: 944
Finns massor på nätet
https://svenskjakt.se/viltsmak/tillvara ... -viltkott/

Sen är det många som torkar i en större plastback med datorfläktar. Billigt, snabbt och skadedjurs säkert.
https://docs.google.com/document/d/1kiB ... obilebasic


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet