Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: tor 16 jan 2020, 13:16 
Offline
Jaharru, du köper 6 burkar vita bönor?. Höhöhö

Blev medlem: sön 08 maj 2011, 14:17
Inlägg: 125
Hej allihopa....

Vad har ni för utbildning..?

Jag hittade en oroligt bra text angående meningslösa utbildningar;

https://www.piruett.se/2009/06/06/min-u ... ersion-05/

_________________
Silver i fickan och tryck i nävarna!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: tor 16 jan 2020, 16:14 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 22 feb 2016, 22:24
Inlägg: 706
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället
Det är skillnad på utbildning och utbildning. Sedan tillkommer begrepp som"utbildad" "bildad" "allmänbildad" "kunnig" Därtill har vi begrepp som "kompetens" "kunskap" och "kunnande" Akademiska utbildningar handlar först och främst om forskning och vetenskap dvs skapande av ny kunskap och ökat kunnande. Akademiska utbildningar handlar inte om att man skall få ett jobb utan att du ska får en större förståelse om din omvärld, vad som styr den, hur de fungerar och vad som saknas, hur du kan passa in och vad du kan bidra till.

Personen som skrev texten i länken du hänvisade till, tror jag faktiskt inte han har den utbildning han hävdar. När man har sådan utbildning som beskrivs, så är man väl insatt i vilka yrken den utbildningen frågas efter. Akademiska poäng är ingen garanti för att du är eftertraktad på arbetsmarknaden, även andra meriter och framförallt ens personlighet. Om han nu den examen som han hävdar och inte får någon anställning så beror det snarare på hans personlighet och/eller bristande arbets/yrkeslivserfarenheter. Har man massa akademiska poäng och inte vet hur man ska använda sina slitsamt införskaffade kunskaper till är man rökt!

Själv är jag, i kronologisk ordning utbildad till;

-Barnskötare
-Lärare, svenska/so åk -4-9
-Undersköterska med inriktning mot specialpedagogik.

...men jag jobbar inom kommunal administration, med inriktning på glesbygdsutveckling. Hur det nu gick till???? :hm:

...Guds vägar äro outgrundliga!

_________________
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: fre 17 jan 2020, 11:35 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49
Inlägg: 1050
Jag har en lärarutbildning med NO-inriktning i grunden.

Men har aldrig haft fast anställning på "rätt" nivå. Däremot känner jag att jag haft mycket god nytta av lärarutbildningen i mina andra anställningar, inte minst för att få en anställning. Men även i anställningen. Utöver lärarutbildningen har jag några poäng extra för IT och programmeringsspråk. Typiskt saker som jag ändå hade lärt mig på egen hand. Sedan var det mycket enkelt att gå kursen och tenta av. Också mycket värdefullt senare. Väldigt "billiga" högskolepoäng...

Har jobbat med bland annat:
Försvaret.
Vuxenutbildning.
IT och programmering.

_________________


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: tis 21 jan 2020, 13:48 
Offline
Strömavbrott? Hjälp!

Blev medlem: tor 16 jan 2020, 15:08
Inlägg: 6
Ort: NV Västerbotten
Har faktiskt ingen fullgjord utbildning utöver körkort och militärutbildning med genomsnittligt genomförande :shock: Jag började jobba på ett jobb på nittiotalet och hängde kvar, har bytt jobb ett antal gånger men jag har lyckats utvecklas i mitt arbete och i livet till en genomsnittlig nivå ändå.
Jag säger inte "ungdomar, hoppa av skolan!" nu, bara att det har funkat för mig. Jag flyttade hemifrån som 16-åring och började jobba.
På många sätt så måste jag påstå att jag alltid känt mig fri och har fått utveckla mina intressen som jag själv tyckt passat. Jag har lärt mig det jag har behövt kunna och ställt och ställer väldigt många frågor och har gått väldigt mycket kvällskurser och liknande.

Utbildningsnivå: Grundskola, mest skolk, men morsan lyckades tvinga på mig på skolbussen ibland.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: sön 26 jan 2020, 12:55 
Offline
There's no fate but what we make for ourselves
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06
Inlägg: 624
Jag har två bachelor degrees, i ekonomi och politik. Efter det har jag jobbat med försäljning och jobbat bredvid en hel del nötter och nasare (om än med fina titlar). Så här i efterhand så hade jag styrt mitt arbetsliv annorlunda.

_________________
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: fre 21 feb 2020, 10:31 
Offline
Jaharru, du köper 6 burkar vita bönor?. Höhöhö

Blev medlem: sön 08 maj 2011, 14:17
Inlägg: 125
Jag har en meningslös media utbildning från gymnasiet. En person blev journalist. Några blev soc-fall/pundare. Alla andra blev, liksom jsg själv, vanliga knegare.

Det finns vissa personer från min bakgrund, som inte blev nånting alls. Dom jobbar på Ica idag, sitter i kassan. Och dom har enorma skulder hos csn. Så går det när man läser genusvetenskap eller nånting annat flummigt.

Dom som har bra jobb gick praktiska utbildningar. Och några få personer blev jurister.

Grejen är den att säkert 90% av alla utbildningar inte ledde till ett skit.

_________________
Silver i fickan och tryck i nävarna!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: lör 22 feb 2020, 13:27 
Offline
Nykomling

Blev medlem: lör 08 feb 2020, 23:23
Inlägg: 4
Grundskola (9 bortkastade år) och 2-årig verkstadsmekanisk gymnasieutbildning (vettig grund) samt fullgjord värnplikt som allt-i-allomek. Jobb har aldrig saknats, tvärledsnade på industrin (mobbad och utfryst, var för ung och kunde för mycket) och startade eget istället och jobb har aldrig saknats. Kan mjölka en ko, sköta djurbesättningar, renovera en traktor och laga lantbruksmaskiner, laga övriga fordon, koppla el på säkert sätt, laga elektronik och även konstruera det som inte finns, dra vatten, värme och avlopp, hantera många sorters entreprenadmaskiner mm. mm. så mitt liv har varit "ganska" omväxlande. Glömde jag säga att jag kan göra dykjobb också och köra båt?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: tis 14 apr 2020, 22:50 
Offline
Strömavbrott? Hjälp!
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 09 mar 2020, 01:04
Inlägg: 5
Ort: Värmland
Grundskola
Gymnasium - naturvetenskap
Universitet - miljövetenskap (skrev aldrig C-uppsatsen så ingen examen)
Övrigt - Taxileg, körkort B och D (inkl YKB), truckkort, HLR-instruktör (sedan jag var 16), överlevnadsläger (i ungdomen), grundläggande första hjälpen, mm.
Nuvarande studier - CNC-operatör

Jobbat med: lokalvård, vaktmästeri, färdtjänst-/sjukresor, butik. (Högsta lön 20500 före skatt).

CSN är dyrt. Passar inte in bland kommunfolk och liknande, får krypande ångest bara jag närmar mig kontor. Skulle inte pluggat varken natur eller miljö med facit i hand, utan kört estet och sedan tagit mig mot industrin direkt efter. Bättre lön, bättre villkor och betydligt roligare och trevligare arbetsmiljö. Skulle jag kalla mina utbildningar meningslösa? Ur ett rent ekonomiskt perspektiv, ja. Ur ett socialt och kunskapsmässigt perspektiv, nej. Hade jag inte gjort de val jag gjort, hade jag aldrig mött många av de människor som betyder mest för mig idag. Hade jag inte pluggat, hade jag förmodligen varit utled vid det här laget, då jag behöver utmaning och problem att lösa. Nu har jag provat mina vingar inom ett teoretiskt fält och insett att jag aldrig mentalt skulle orka med myndighetsutövning och "kommunkärringar" dagarna i ända. Dessa "fina" kontorsjobb är inget för mig. Behöver inte fundera mer på det liksom. Jag är glad för att jag haft jobb på "botten", känt på hur dessa jobb fungerar och hur man blir behandlad (samt vad man är värd i lön för slitet). Har sysslat med politik (främst i ungdomen) och diskuterat politik, livets filosofiska frågor och mycket annat med de "högt uppsatta männen" över ett (okej, många) glas vin. Har varit sambo några år med en officer. Jag har rört mig i många kretsar i många olika samhällsskikt. Jag har lärt mig mycket, upplevt en hel del och insett att i en värld som ser ut som den gör i vår samtid, så är ett hederligt kneg (helst industri) det som passar mig bäst. Jag har gett upp att förändra världen, att bidra till något stort och försöka påverka människor. Jag gick in i väggen. Nu vill jag gå till ett jobb, göra det jag ska (och vara bra på det), gå hem och ha nog med (mental) energi att orka syssla med sådant jag finner givande. Vistas i naturen, fiska, gaming med boysen, försöka odla basic grönsaker, hantverka i olika material och så vidare.

Alla val jag gjort, även de mindre givande, har gjort att jag vandrat den stig jag gjort. De människor jag träffat, de erfarenheter jag gjort mig, de kunskaper jag har, de upplevelserna jag varit med om osv skulle jag inte vilja vara utan. Livet är för kort för ånger. Jag kanske lever som en fattig kyrkråtta nu, med 9k ut från FK i månaden under studietiden. Jag kanske aldrig har fått en vettig lön. Jag kanske växte upp i ett fattigt hem. Men! Jag har det jag behöver. Villa, bil, hund, katt, är gift med min andra halva (vi har aldrig haft ett bråk, så bra passar vi ihop), husvagn, båt, en bra dator och fler tekniska grejer än jag hinner använda. Inte det senaste. Inte det lyxigaste. Sällan något sprillans nytt. Men det jag har är jag tacksam för. Jag har kunskaper och beredskap, jag klarar mig (bättre än många andra) om samhället kollapsar. Och jag har sett på samhället från många vinklar, så respekten och ödmjukheten inför alla kuggars insats har jag. Kommer aldrig se ner på någon som jobbar med städ. Kommer aldrig beundra någon bara för en fin titel (tex VD). Vi är bara människor, kött, blod och ben, allihopa. :)

Sammanfattning: Ja, jag har utbildningar jag inte använder och som kan anses vara meningslösa. Nej, skulle inte ha det ogjort, för livet har gett mig så mycket annat även om ekonomin är instabil.

_________________
Katten är alltid redo


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Meningslösa utbildningar
InläggPostat: tor 16 apr 2020, 20:32 
Offline
I vilken hand håller man sporken?
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 14 dec 2012, 21:54
Inlägg: 187
Ort: Det ljusa Småland
Jag älskar att lära mig nya saker. Jag hatade många ämnen i skolan, men i gymnasiet (naturlinjen) trivdes jag bra. Sen blev det 5½ år på universitetet och en magisterexamen, och sen 5 år till för att bli teknisk doktor.
Efter det har jag jobbat med forskning och utveckling i snart 15 år på ett företag. För mig har utbildningen delvis gett mig en bra lön, men framförallt ett jobb som jag älskar och där jag kan göra lite vad jag vill och resa dit jag vill.

_________________
Bättre att vara förberedd på det som inte händer, än oförberedd på det som sker


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet