Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Ekonomi, valutor, ädelmetaller, alternativa sparformer etc.
Kategoriregler
Ekonomi, valutor, ädelmetaller, alternativa sparformer etc.

Hittar du trådar i dessa ämnen på andra platser på forumet, anmäl gärna och be mod flytta trådarna till denna avdelning.

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav MulenDag » tis 08 aug 2017, 17:24

öTzi skrev:Dvs vi väljer ut (för att måla ut en så mörk som möjligt bild av framtiden) vad som kommer funka och vilka institutioner som kommer att gå i graven?


Jaaa.... Så är det nog i min skalle. :roll: Jag vet ju inte vad som händer när något händer. SHTF kan ju vara av personlig karaktär så att jag inte klarar att betala. Eller det kan vara en allmän ekonomisk smäll som är stor nog för att många ska få stora problem utan att samhället går under. Hade det varit lätt så skulle tidigare ekonomiska smällar aldrig blivit så stora som de blev.

Gissningsvis ligger det något i att bankerna kanske gör bäst i att sitta still och låta folk bo kvar. För mig är det bara en gissning - jag vet ju inte vad som händer, därför kör jag hårt på att försöka bli av med skulder. Kombinerat med min oförmåga att hantera finansiella papper känns det bra för mig.

I diskussionen uttrycker jag min tro baserat på min allmänna osäkerhet och min egen oförmåga. Jag räknar också med att läsarna inte fäster större avseende vid mina uttalanden än vid kvällstidningarnas uttalanden - i alla fall när det gäller ekonomi.

/MD
MulenDag
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav öTzi » tis 08 aug 2017, 18:11

Jag respekterar din åsikt MD och alla andras inlägg, så klart. Hellre förbereda sig för värsta som kanske inte inträffar än tvärtom.
Det som inte känns logistik och som jag vill förstå är den uppfattningen som verkar vara i majoriteten här på forumet är att sannolikheten att bankerna skulle sälja någons pantbrev till halvkriminella företag eller individer uppfattas vara ganska så stor. Vi har länder och banksystem som har kollapsat i tex Sydamerika; har dessa scenario inträffat där kanske?
öTzi
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav MulenDag » tis 08 aug 2017, 18:21

Ah... Ok, nä, jag tror inte att det kommer att ske, samtidigt utesluter jag inte att mina skulder i någon situation på något sätt hamnar hos hårda indrivare. Detta bara för att ha funderat på worst case.

Att folk blir av med sina bostäder och får restskulder kvar eller får bo kvar och drabbas av ränta-på-ränta är väl det troligaste. Det är inte heller några roliga scenarior men förstås bättre än ett par hårda snubbar med småsläggor.

/MD
MulenDag
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav h_k » tis 08 aug 2017, 20:07

Den dagen deras intention är att ta din egendom och bostad har de helt säkert inte förmågan att realisera det. Jag är rätt säker på att varje prepper skulle kunna förhindra ett sånt återtagande. Och om man inte har den förmågan är det läge att se över och åtgärda det.
h_k
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav öTzi » tis 08 aug 2017, 22:22

Harmklinga skrev:Den dagen deras intention är att ta din egendom och bostad har de helt säkert inte förmågan att realisera det. Jag är rätt säker på att varje prepper skulle kunna förhindra ett sånt återtagande. Och om man inte har den förmågan är det läge att se över och åtgärda det.

:up:
öTzi
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav Rakkuraj » ons 09 aug 2017, 06:50

Det är väl inte skulden som köps och säljs utan fordran. Anta att banken måste få in kapital snabbt för att inte gå i stöpet. In kommer en utländsk "gamfond" och erbjuder sig att köpa hela skiten (lånestocken) för 20% av det bokförda värdet. Den här gamfonden är specialiserade på att stycka ner och i sin sälja ut till olika indrivare, lokala eller andra. När de i sin tur säljer, nu till olika aktörer, så får de ut 25 % av värdet. gamfonden har inga moraliska aspekter på vem dom säljer till så länge dom tjänar pengar. Det är naturligtvis lättast att få ut värden ur företag men det finns många som är specialiserade på privatpersoner.

Vid nästa bankkrasch, som inte är särskilt osannolik, kan något sådant hända om inte staten har råd, kraft och möjlighet att gå in och stötta effektivt. Svenska storbanker kommer att räddas så långt som möjligt eftersom dom är systemviktiga. Småbanker, utländskt ägda banker etc, jo det finns nog risk.

Har detta hänt förr och händer det nu? Ja! Googla på Vulture Funds
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.
Användarvisningsbild
Rakkuraj
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
 
Inlägg: 1977
Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav öTzi » ons 09 aug 2017, 07:35

Rakkuraj skrev:Det är väl inte skulden som köps och säljs utan fordran. Anta att banken måste få in kapital snabbt för att inte gå i stöpet. In kommer en utländsk "gamfond" och erbjuder sig att köpa hela skiten (lånestocken) för 20% av det bokförda värdet. Den här gamfonden är specialiserade på att stycka ner och i sin sälja ut till olika indrivare, lokala eller andra. När de i sin tur säljer, nu till olika aktörer, så får de ut 25 % av värdet. gamfonden har inga moraliska aspekter på vem dom säljer till så länge dom tjänar pengar. Det är naturligtvis lättast att få ut värden ur företag men det finns många som är specialiserade på privatpersoner.

Vid nästa bankkrasch, som inte är särskilt osannolik, kan något sådant hända om inte staten har råd, kraft och möjlighet att gå in och stötta effektivt. Svenska storbanker kommer att räddas så långt som möjligt eftersom dom är systemviktiga. Småbanker, utländskt ägda banker etc, jo det finns nog risk.

Har detta hänt förr och händer det nu? Ja! Googla på Vulture Funds


Ledsen men fortfarande päron och äpplen här. Visserligen intressant med Vulture funds men deras verksamhet grundar sig på fungerande Statt och Rätsväsende. Dvs fonden går in och köper dessa sk SubPrime lån, styckar upp och sen använder sig av lagliga metoder för att kräva in skulden via inkasso, kronofogden, säljer på exekutiv auktion där man förmodligen utövar handräckning med hjälp av Polisen. Är man ideologisk färgad (vilket jag säger inte Rakuraj vara) då kan man kanske likställa dessa fonder med mafian och kriminella. Men allt dem gör är lagligt och har stöd hos systemets väktare. Fortfarande ljusår från tidigare beskrivna scenarion där kriminella köper in sk subprime lånen, styckar upp (ganska avancerat process iom dessa är "packade" av säljaren för att lättare säljas), letar upp enskilda husägare och driver in/ut med hjälp av kriminella element; samtidigt som WROL pågår?
Att människor överbelånar sig, köper McMansions för pengar de inte har, går i konkurs, blir vräkta och hamnar på gatan är något som har hänt och kommer att hända med stöd av systemet. Men att tro att själva systemet kommer att leva vidare vid SHTF där kriminella kommer in och kräver in bankens lån är bara för mycket av Sci-fi, kommer inte att hända och jag ska förklara varför.
Den dagen systemet kollapsar vill jag gärna träffa den indrivaren som lever tillräckligt länge till nästa "månadslön". Gamle Eskil har förmodligen inte läst på att hans gamla 30-06 är väldigt effektiv på indrivarens NIJ3A som är förstärkt med 39B, men det var enda han hade hemma.
Nu loggar jag ut iom diskussionen verkar spåra ur från ekonomi och är mera mot framtidsscenarion/jag älskar Riddick segmentet.
öTzi
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav Aftersearch » ons 09 aug 2017, 08:17

Jag skulle vilja ge en annan aspekt på detta med. Vi tar Venezuelas pågående både politiska och ekonomiska kris som exempel men med kronor som valuta för enkelhetens skull.

Ponera att du innan krisens början har ett huslån på 1 000 000 kr och tillgångar på 200 000 kr (vi specar dem inte mer än så just nu).

Man kan beräkna inflationen i Venezuela under förra året på olika sätt beroende lite på vad man vill visa men jag använder 453% då det var inflationen på en vanlig och behövd matvara.
http://www.reuters.com/article/us-venez ... SKBN17M27K

Oavsett hur hög eller låg inflation vi har så är värdet av skulden och tillgångarna i kronor densamma, skillnaden blir i köpkraften hos dina tillgångar, alltså hur mycket du behöver betala för saker du vill ha. Med ovanstående inflation skulle du alltså behöva betala 553 kr för något som året innan kostade 100 kr.

Däremot ska du fortfarande betala samma procentsats på lånen baserat på samma summa som från början av ditt avtal med banken. Problemet är att din ekonomi äts upp av inflationen på dagligvaror, läkemedel mm som är importerade och handlas i förmodligen dollarns värde.

Ponera nu att du istället för 200 000 kr har motsvarande värde i dollar som tillgångar. Resultatet du får då med inflationen är att om du kan växla dina dollar till kronor får ut motsvarande ökning istället. Dvs när du växlade in motsvarande 100kr i dollar tidigare så får du nu ut 553 kr istället, det ger ett värde på dina tillgångar i dollar på 1 106 000 kr.

Ditt lån har inte "ökat" i värde hos banken utan det är fortfarande 1 000 000 kr och du skulle nu kunna gå in och betala av lånet med ditt sparkapital i annan valuta.

Vad är då min slutsats av detta, att man ska låna på sig en jäkla massa och lägga upp ett dollarlager i trädgården? Njae enda orsaken till att detta teoretiskt hade fungerat i Venezuela är att resten av världen fortfarande kör på som vanligt och att dollarn har behållit sitt värde. Detta finns det ingen garanti för imorgon så allt är ett spel, man skulle också ha kunnat omvandla sitt kapital till basvarorna och sålt dessa till samma förtjänst förutsatt att någon kan betala och att dessa har en hållbarhet som gör dem användbara efter ett år eller mer.

Poängen är att det går faktiskt att vända en hyperinflationstakt till något positivt för en själv.
Hopp är ingen strategi och tur är ingen faktor.

Ibland bloggar jag mer och ibland mindre på http://aftersearch.wordpress.com
Användarvisningsbild
Aftersearch
Fredag
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: mån 29 okt 2012, 22:08
Ort: Söder

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav h_k » ons 09 aug 2017, 09:29

Aftersearch skrev:Poängen är att det går faktiskt att vända en hyperinflationstakt till något positivt för en själv.


En utmärkt investeringsstrategi. I dagsläget ser vi det omvända - valutarisken många fonder tar genom att vara exponderad mot dollarn sänker fondernas värde nu när kronan stärks. Fast detta är inte i någon extrem skala.
h_k
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav Lurker » ons 09 aug 2017, 11:49

Om precis allt totalkollapsar så är både skulder i form av banklån och tillgångar i form av värdepapper och annat ett minne blott. Då äger man det man kan hävda och försvara, varken mer eller mindre.

Sannolikheten för att detta inträffar under min livstid anser jag vara mycket lägre än sannolikheten för att vi drabbas av en svår ekonomisk kris utan att systemet för den sakens skull upphör att existera. Jag resonerar som så att ekonomiska tillgångar kan försvinna, men ett avbetalt lån svårligen återuppstår. Min plan är att bli kvitt bolånen.
I see a bad moon a-rising
I see trouble on the way
I see earthquakes and lightnin'
I see bad times today
Användarvisningsbild
Lurker
Om jag kan bugga? Ut eller in?
 
Inlägg: 539
Blev medlem: tis 26 mar 2013, 17:49

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav Skogsbonde » fre 11 aug 2017, 11:02

En faktor som kan vara värd att fundera på är ekonomisk sårbarhet.

Genom att ha höga huslån, inte amortera utan istället investera, är att maximera sin ekonomiska sårbarhet.
Om man dessutom satsar på ett boende med höga driftkostnader, eftersom kapitalkostnaderna är så låga, så är det ytterligare ett sätt att maximera sin ekonomiska sårbarhet.

Ett sätt att minska sin ekonomiska sårbarhet är naturligtvis att minimera sina skulder.

När räntan är mycket låg kan det vara attraktivt att ha lån, men jag vill påstå att väldigt låga räntor, kanske rent av negativa, tyder på allvarliga strukturella ekonomiska problem i samhället. I en sådan situation kan investeringar vara extra osäkra och jag vill minska, inte öka, min ekonomiska sårbarhet.

Men detta är naturligtvis ett beslut som är upp till individen. Det är fritt fram att spela ett högt spel. Men man skall då inte gnälla om man råkar förlora. Lika lite som man skall gnälla för att man inte vann för att man inte spelade.

Grundregeln kan dock vara att man inte skall investera pengar som man inte är beredd på att förlora...
Skogsbonde
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav Miss P » fre 11 aug 2017, 15:01

Sunt tänk Skogsbonde! :up:
Miss P
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 341
Blev medlem: fre 11 nov 2016, 17:30

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav h_k » fre 11 aug 2017, 16:28

Skogsbonde, det där kan sammanfattas i ett ord: risk. Utan risk, ingen vinst.
h_k
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav grym » fre 11 aug 2017, 18:21

gissar att totalriskerna är än större

om, eller när.... , det blir en ekonomisk ordentlig kris, så återstår det hur saker kommer hanteras
om vi gissar så kommer skatterna höjas rejält, och utgiftern förutom politikernas lönar... , sänkas
så den som har hus eller mark har staten ett verkligen bra beskattingsobjekt,

jag funderar fan på att man slulle skaffa sig en liiiten mark någonstans, och antigen budgethus som inte skattas eller en annan boendeform som inte staten kommer åt, sedan får fårket betala så gott dom kan när skiten börjar lukta i lillfläkten
grym
 

Re: Belånade fastigheter vid ekonomisk kris

Inläggav pre » fre 11 aug 2017, 20:20

grym skrev:gissar att totalriskerna är än större

om, eller när.... , det blir en ekonomisk ordentlig kris, så återstår det hur saker kommer hanteras
om vi gissar så kommer skatterna höjas rejält, och utgiftern förutom politikernas lönar... , sänkas
så den som har hus eller mark har staten ett verkligen bra beskattingsobjekt,

jag funderar fan på att man skulle skaffa sig en liiiten mark någonstans, och antingen budgethus som inte skattas eller en annan boendeform som inte staten kommer åt, sedan får fårket betala så gott dom kan när skiten börjar lukta i lillfläkten

Jag har inga lån att vara orolig för, men jag tänker också lite som du, att det vore rimligt att skaffa en liten mark någonstans, utifall att.
pre
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 874
Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15FöregåendeNästa

Återvänd till Ekonomiavdelningen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron