Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Här avhandlar vi survivalist tillflykten, platsen man drar till när kollapsen är ett faktum. Vart ligger den? varför där? hur är den förberedd? hur mycket underhåll kräver den innan sammanbrottet?

Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav Smaland » tor 22 okt 2015, 22:25

Hej!

Jag har en BOL som är ett gammalt 1800-tals torp. Skorstenen är utdömd, är dock sugen på att kanske fixa den och sätta in en värmekassett i den öppna spisen och även fixa till vedspisen.

Jag pratade med en firma, de ville sätta in flex-slang. Men skorstenen hade även lösa stenar så totalt skulle det bli rätt dyrt verkar det som, har dock inte fått någon offert ännu (ca 50 k ?).

Vad säger ni? Är flexslangarna bra lösning? Kan man sätta dit själv? Eller ska man glidgjuta o fixa skorstenen?

Alternativt: kan man göra någon eldstad utomhus som man eldar i och som värmer ett rör som man kör luft igenom som sedan åker in i stugan? Typ en rocket stove som värmer ett metallrör med en fläkt i som drivs av bilbatteri??
Bättre att vara förberedd på det som inte händer, än oförberedd på det som sker
Användarvisningsbild
Smaland
I vilken hand håller man sporken?
 
Inlägg: 187
Blev medlem: fre 14 dec 2012, 21:54
Ort: Det ljusa Småland

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav hellbender1 » tor 22 okt 2015, 23:02

Har tuber i mina rök kanaler tror det är samma sak....de kostade ca 1000kr m + moms sen tillkommer ju arbete. Jag gjorde fyra kanaler och har för mig det kostade ca 35-40000kr. Det var då även sten i vägen så de fick ta upp ett hål i murstocken för att ta bort den.

Fungerar bra med bra drag. Kan dock uppleva att värmespridningen till murstocke dämpas något....men det kan vara inbillning
Användarvisningsbild
hellbender1
Konservprovsmakare
 
Inlägg: 60
Blev medlem: mån 18 aug 2014, 12:46

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav MulenDag » tor 22 okt 2015, 23:58

Med hänsyn till att jag inte vet vad jag snackar om nu så... :mrgreen:

Min farfar murade skorsten på torpet själv. Det gjordes när jag var en liten fis bara. Jag minns bara att han höll på i flera dagar och att det var rätt pyssligt. Men det gick att göra. Jag menar att det kan vara värt, kanske, att fundera över om det går att mura en ny skorsten själv. (Att köpa den tjänsten blir dyrt.) Det går också att bygga av segment av typ lecablock, kommer inte ihåg vad det heter men det är lite som att stapla legobitar, man bara sätter en ovanpå föregående, sen en till, en till, osv... Varje block har två till fyra kanaler i sig. Det blir lättare men materialet blir förstås dyrare. Här är en variant: http://www.isokern.se/pdf/Schiedel%20Is ... -04-21.pdf

Men det är väl bäst att snacka med sotarn först så du får besked om ifall det är ok.

/MD
MulenDag
 

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav Weihrauch » fre 23 okt 2015, 00:53

Jag hade liknande problem med min skorsten, anlitade en firma som förde ner ett rör (helsvetsade längder) inne i stocken och fyllde upp mellanrummet med något "cornflakes"liknande värmeisolerande medel och sedan göt en ny krona på plats.
Numera spelar det ingen roll att stocken är lite dålig på loftet och ute-delen, allt enl sotaren. +att en ev skorstenbrand inte längre är något att vara speciellt orolig för. (:)
Nackdelen är att all spridningsvärme från stocken försvunnit pga isoleringen, dock så var min stock så beskaffad att den var smalare invändigt på bottendelen, så där gjordes en nerförd "stos-anslutning" som röret monterades på. Dvs nedersta 2 metrarna är den gamla/felfria original-stocken, med go' värmespridning :mrgreen:
Detta gjordes för snart 20 år sen, och vill minnas det gick loss på ca 15kkr.

Var lite hälsosamt skeptisk till det hela i början så jag frågade "firman" om garantier mm, han sa att om det skulle va nått så hör av dig så fixar vi det, vi monterade det första röret på 60-talet - och det är lika fint än i dag.
En sak som sotaren bekräftade året efter, när det var sotningsdax. :up:

(en annan "mer lokal" fördel är att jag inte längre behöver inleda varje eldnings-säsong med att vingla upp på taket för att stöta ner årets kaje-bo innan jag kan börja elda. :sneaky: Mindre diameter och en sk kina-hatt på röret, så nu ser inte flygfäna hotell-möjligheterna hos mig längre..... ) :mrgreen:
Weihrauch
 

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav SkogsLasse » tor 29 okt 2015, 15:39

Sätt på en skorstenshuv om du inte eldar regelbundet. Den förhindrar att det kommer in vatten som sedan frostspränger i skorstenen.
SkogsLasse
Var i hela friden är stormköket?
 
Inlägg: 47
Blev medlem: mån 20 jul 2015, 07:01

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav scorpio_xri » tor 29 okt 2015, 17:39

Weihrauch skrev:Numera spelar det ingen roll att stocken är lite dålig på loftet och ute-delen, allt enl sotaren. +att en ev skorstenbrand inte längre är något att vara speciellt orolig för. (:)det där låter som en sotare som kanske skulle gå en kurs extra.. läcker de ut sot i springor eller liknande så kommer det att ta sig lätt om du/ni eldar i eldstaden för annat en nån enstaka mysbrasa. eldar man för värme kommer rökgaserna i skorstenen att bli väldigt varma och dessa kommer till slut att vara så varma att de antändes sotet. en vanlig soteld uppstår och är skorstenen tät och riktig så kommer man bara behöva kontrollera att den inte spruckit utav värmen. en soteld gör ju att de blir som en blåslampa av skorstenen. inte kul att se hur de står som en stor eldkvast ur röret.. dånet som blir är inte heller särskilt trevligt. att då ha sprickor i skorstenen som dessa lågor kan slå ut ur ut i ev bjälklag eller ut på vinden kan väl knappast vara något att inte oroa sig för om man nu vill sova lugnt? :) vet om folk som fått soteld i juli när de skulle elda lite kartong i kaminen..
Semper in primis
Användarvisningsbild
scorpio_xri
Praeparatio est superesse
 
Inlägg: 720
Blev medlem: fre 26 dec 2014, 01:19

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav Weihrauch » tor 29 okt 2015, 18:38

Weihrauch skrev: anlitade en firma som förde ner ett rör (helsvetsade längder) inne i stocken och fyllde upp mellanrummet med något "cornflakes"liknande värmeisolerande medel och sedan göt en ny krona på plats.


Hoppade du i texten när du läste? :smack:
Jag för egen del litar betydligt mycket mer på en skorstensspecialistfirma och sotare, än random forums-specialist. :lol:
Weihrauch
 

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav Phiphler » tor 29 okt 2015, 19:49

Har själv drömmen om att bygga en Rocket Mass Heater (googla det) med inbyggd ugn osv. Ifall man har tillräckligt med massa i den så blir utluften bara 100-200 grader och består mest av varm luft med extra koldioxid, då röken förbrännts.

Tror inte du får godkännande av någon svensk myndighet för en sådan konstruktion dock, fråga din entreprenör vad den förväntade bränsleffektiviteten blir på den slutliga lösningen iaf.
Phiphler
Inte utan mina marshmallows!
 
Inlägg: 166
Blev medlem: mån 20 jul 2015, 17:47

Re: Eldning - fixa skorsten eller annan kreativ lösning?

Inläggav Wall_Enberg » tor 29 okt 2015, 20:21

Glidgjuta är ganska enkelt och billigt om du är lagom händig. Material och verktyg kostar som en skaplig krogrunda.
https://mobil.byggahus.se/forum/varme-a ... dkand.html
Ci vis pacem, para bellum.
Putin, befriare och död!
Användarvisningsbild
Wall_Enberg
Är det röda det som pekar mot norr?
 
Inlägg: 30
Blev medlem: fre 21 aug 2015, 23:00


Återvänd till Tillflykten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster