en är ingen, två är en tre är

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav Kalorispelet » lör 27 maj 2017, 17:06

James Bonde skrev:Kalorispelet: Jag håller med dig i stort i ditt resonemang och det finns en fara med att samla för samlandets skull. Men att ha t.ex. en uppsättning verktyg, redskap m.m. på ett ställe är inget jag skulle föreslå. Jag säger inte att du gör det, men jag tolkar det så. Att skaffa x antal av ungefär samma grej och sedan sprida ut det tycker jag är målet. Det bästa och mest kompletta finns antagligen hemma men en BOL av något slag är väl ett måste och väl en BOL, någon B-plan (jaktstuga m.m). Vänners/ släktingars hus, catchar är andra möjligheter för att i vart fall ett "start kit". Det viktiga är att utgå ifrån att hemmet/ BOL faktiskt kan ryka av x anledningar, hur perfekt det än kan vara.

För vissa saker tänker jag en spade, en yxa osv för varje familjemedlem. Där kommer vi upp sex av varje grej här hemma.


Som jag nämnde i en tidigare tråd: jag har redundans geografiskt och funktionsmässigt för varje familjemedlem, de kan i en krissituation komma till mig, eller så kan jag åka till någon av dem. Det betyder inte att alla har yxan "bengt" från jula som det råkade vara rea på, utan det är anpassat per individ och för familjens överlevnad, men jag har sett till att utrustningen uppfyller minimikravet för saker som måste kunna göras av någon, sen vem som gör det är ointressant.

Har delat ut massor med prylar den senaste tiden och kommer fortsätta med det på grund av läget i omvärlden. Ingen har hittills klagat på att få gratisprylar.
Preparation is the difference between survival and statistics.
Användarvisningsbild
Kalorispelet
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 423
Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav grym » lör 27 maj 2017, 17:58

finns hur många plan som helst i detta, men för ett exempel, jag har olika motorsågar, inte en endaste är lika, inte bra
om jag tar sönder en på grund av klantighet, ex under ett träd och tar sönder plastkåporna så är resten inte så annvändbart för mig

hadde jag haft två som var lika så är chansen för att kunna återannvända delar mycket större, för nu är det bara några få standardsaker man kan nyttja
men att ha 10 exakt likadanna kan vara helfel med, om det är något som är generalfel på dom

jag funderar mer på att ha det så här
helst saker som är väl funktionstestade, att inte köpa det nyaste av dom lite dyrare sakerna

att variera lite, ska man ha flera av en funktion säg för dumhetens skull 10 motorsågar
så hadde jag valt 5 + 5 av något som är praktiskt utprovat
grym
 

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav joclei » lör 27 maj 2017, 18:28

Det är klart att det finns poänger i att ha extra av sådant som man vet kommer att någon gång behöva ersättas eller har en så pass viktig roll att det kommer att få stora konsekvenser att stå utan. Men ... jag vet inte hur det är med er, men jag har inte oändligt med pengar :) Varje sak jag prioriterar innebär ju också att jag prioriterar bort något annat. Så även om jag ser poängen i att ha extra av saker som är kritiska, så känns det viktigt att se över möjligheterna först. Vilka situationer är det egentligen vi föreställer oss att vi kommer att behöva de här prylarna i och finns det redan något annat som kommer att kunna ersätta den specifika prylen. Och vara lite kreativ. Och erkänna (åtminstone för sig själv) när något mer handlar om ett intresse än om ett rationellt val.
joclei
1998 var en fin årgång för vita bönor!
 
Inlägg: 151
Blev medlem: tis 08 nov 2016, 20:07

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav oldie » lör 27 maj 2017, 22:00

En sak som man också kan fundera över är vad som finns att ta hand om från sådana som inte var tillräckligt väl förberedda?
Det kanske i vissa lägen kommer att finnas massor med prylar att återvinna, i andra inga alls. Då kanske man måste fundera på vad som kan tänkas bli svårt att hitta efter andra som inte längre behöver sina grejor och i första hand se till att man har möjlighet att laga eller förändra återvunna prylar.
oldie
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.
 
Inlägg: 270
Blev medlem: mån 31 dec 2012, 18:24

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav pre » lör 27 maj 2017, 22:05

Kalorispelet skrev:
Exodus skrev:Tre bilar blir ju däremot mycket pengar..


Tänk annorlunda - vad är en bil? Fortskaffningsmedel!

4 fortskaffningsmedel:
1. Din bil.
2. En cykel
3. Kom överens med någon så att de kan komma och hämta dig
4. Kontanter att köpa buss/tågbiljett

Inte nödvändigtvis. Ha avställd. Frågan är då kanske vad du ska med dem till, om det bara är i reserv då är ju inte avställd något problem. Ska inte vara något dyrt då kanske. Sen ska man ha plats att ha dem också, gärna garage
pre
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 874
Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav Kalorispelet » sön 28 maj 2017, 10:32

oldie skrev:En sak som man också kan fundera över är vad som finns att ta hand om från sådana som inte var tillräckligt väl förberedda?


Jag tänker så här: Har vatten till en del av grannarna (minus ett rövhål) som jag tänker dela ut innan bugout, stannar de kvar ett tag så är chansen mindre att någon opportunist tar chansen att göra inbrott i trapphuset. Deras säkerhet blir min. Win-win.
Preparation is the difference between survival and statistics.
Användarvisningsbild
Kalorispelet
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 423
Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav Kalorispelet » sön 28 maj 2017, 10:40

Några tankar på ämnet Prepping vs Hoarding från Prepper Logic:
Preparation is the difference between survival and statistics.
Användarvisningsbild
Kalorispelet
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 423
Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav deadrabbit » sön 28 maj 2017, 11:04

ni skriver som vanligt mycket kloka ord och tipsar om vad som är go eller no go. själv har jag knappt en av allt och står därmed utan backuper.
3-3-3 Radio Plan
Användarvisningsbild
deadrabbit
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1089
Blev medlem: tor 31 dec 2015, 19:58
Ort: Västra Götalands län

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav Skogsbonde » sön 28 maj 2017, 13:40

Det klassiska när det gäller "one is none, two is one..." är nog sådant som bössor, knivar och första förband. Och det handlar då om att se till att ha redundans när det gäller viktiga grejer. Att undvika "single points of failure", eller att en enda trasig pryl orsakar stora problem.

Sedan kan detta tillämpas på det mesta. Vattenfilter, yxor, motorsågar, kängor, regnkläder, hus och så vidare.

Jag tar med det i ordlistan...

Normalt skriver man "two are ..." men eftersom i detta fall "two = one" så kan "two is one" ses som lite lätt underfundigt grammatiskt korrekt eftersom two i just detta specifika fall inte är plural...
Skogsbonde
 

en är ingen, två är en tre är

Inläggav Palle500 » ons 31 maj 2017, 07:37

Historiskt så köpte jag en grej som jag behöll om den var bra och pålitlig och användes, senare efter några år köptes en likadan pryl som backup
Men nu förtiden så snurrar hjulen fortare i världen och man behöver köpa minst två på direkten, för sen har dom utgått ur sortimentet. Problemet är att dessa kanske inte var så bra och att det snabbt finns nyare modeller/förbättrad varianter. Då köper man dessa och vad gör man med det första paret? Blir lätt för många prylar med "samma" användningsområden som ligger och skräpar.
Är det sen prylar som behöver ställas in via olika interface typ radios, gps, mobiler, ficklampor, läsplattor, routers, WiFi-acesspunkter m.m. Så blir man lätt galen när man får tag i en "udda" pryl som inte använts på ett tag, hur var det man ställde in detta missfoster nu igen. Mitt fel eller trasig pryl blir frågan och var är bruksanvisningen?
Palle500
Finns staden kvar?
 
Inlägg: 981
Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav Tank » ons 31 maj 2017, 10:41

Palle500 skrev:....Är det sen prylar som behöver ställas in via olika interface typ radios, gps, mobiler, ficklampor, läsplattor, routers, WiFi-acesspunkter m.m. Så blir man lätt galen när man får tag i en "udda" pryl som inte använts på ett tag, hur var det man ställde in detta missfoster nu igen. Mitt fel eller trasig pryl blir frågan och var är bruksanvisningen?


Hahaha! :D Helt rätt! Har samma problem...
Nåja, I-landsproblem...

//Tank
Murphy orkar inte bry sig om den som är väl förberedd, det finns lättare offer...
Användarvisningsbild
Tank
-
 
Inlägg: 2012
Blev medlem: tis 03 jun 2014, 21:28
Ort: Skåne

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav somvanligt » mån 25 dec 2017, 18:07

Självklart är det bra att bygga bort single point of failure och att ha redundans. Men någonstans på vägen så övergår det i stollig paranoia eftersom det allra mest försvarbara trots allt är att leva i nuet. Hur mycket grejer ska var människa lagerhålla om alla ska ha fyra backups på allt?
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.
Användarvisningsbild
somvanligt
There's no fate but what we make for ourselves
 
Inlägg: 626
Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06

Re: en är ingen, två är en tre är

Inläggav VinterNoll » mån 25 dec 2017, 21:07

somvanligt skrev:Självklart är det bra att bygga bort single point of failure och att ha redundans. Men någonstans på vägen så övergår det i stollig paranoia eftersom det allra mest försvarbara trots allt är att leva i nuet. Hur mycket grejer ska var människa lagerhålla om alla ska ha fyra backups på allt?


Det handlar inte om att alla ska ha utrustning för att klara nordpolen/sahara öknen, utan om att komplettera varandra. Alla kanske inte behöver ett dyrt MSR vattenfilter, det räcker om en har bär på den, men de kanske alla kan ha vattenreningstabletter eller var sin mini i EDC. Kan vara bra att ha tillräckligt med resurser för att kunna dela en grupp i två.

Sedan kan saker även elimineras: Om någon inte kan läsa karta och ta ut riktning med kompass så är det onödigt att den personen bär omkring på dem och kan bära något annat, t.ex. första hjälpen.

Självklart vill du att dina familjemedlemmar ska ha det bästa, men det kostar och de kanske leker sönder dem eller slarvar bort dem. Sånt som är billigt, inte väger nåt, inte tar utrymme och är enkelt att använda (t.ex. plåster) kan med fördel läggas i varje persons EDC.
VinterNoll
 

Föregående

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron