Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: ons 15 aug 2012, 23:46 
Har läst ett tag, inte så länge men nog för att fatta att här finns folk som kan komma med lite bra input så att jag slipper tänka ut allt själv.

Som många andra tror jag vi står inför tuffa tider, tider där det gäller att klara sig själv och sina närmaste. Jag planerer därför att skaffa mig ett litet ställe någonstans långt från en större stad och där skapa min plats för resten av livet. Inte en BOL utan en plats att flytta till på riktigt när SHTF. Så, jag kanske inte preppar för nedgången men däremot för tiden efter - är det feltänkt?

Vad som kommer att hända... Det har börjat men går ännu så sakta så ingen märker det. Billig energi är slut, den dyra tar över. Efterfrågan går ned, produktionen går ned, folk blir av med jobben - försöker sälja och leva billigare men det finns inga köpare. Bankerna får fullt av pantbrev som inte går att lösa in, penningmarknaden havererar. Ekonomisk depression som gör att efterfrågan på energi sjunker så det inte lönar sig att ta upp den dyra oljan längre. Produktionen avstannar ännu mer, samhällservicen slutar att försämras och övergår till att haverera - bara spillror av det viktigaste blir kvar. Rullande blackouts eller möjligen brownouts genom landet. Importmaten försvinner; först det exklusiva därefter det vardagliga - det som sker sker globalt. Visst finns det områden där man har det bra men inte mycket finns att byta med när efterfrågan på "lyxprylar" och "skräp" försvunnit. Allt går ned i en långsamt malande inbromsning.

Det finns fortfarande olja, el och importprodukter men de flesta har inte råd att köpa. Med ytterligare sänkt efterfrågan minskar produktionen ännu mer när fabriker och processindustri lägger ned eftersom deras idé har varit att sälja mycket men billigt - vi får en överkapacitet. Industrierna stänger inte snyggt och föroreningar sprids kring områdena där de ligger vilket främst drabbar befolkningen i de fattigare delarna av världen.

En liten ekonomisk elit har tillgångar som fortfarande är eftertraktade. De lever ganska gott med den el som ännu produceras, på rester av det som en gång varit och genom att avlöna "anställda" för att producera det de själva behöver.

Övriga trycks ned i en fattigdom som vi måste åka utomlands för att förstå - skillnaden är bara att nu finns ingen välbergad medelklass att stjäla för dem som tänkt sig dryga ut kassan genom kriminalitet.

En märklig blandning av 1800-talsliv med enstaka högteknologiska inslag. I bästa fall någon form av akutsjukvård för dem som verkligen behöver men knappast någon långvård längre. Etiska kommiteer och andra moraliska kompasser har sedan länge försvunnit, om än inte administrativt så åtminstone som vägvisare för dem som måste fatta moraliska beslut - så det blir upp till varje läkare att avgöra vad hin ska göra med sina begränsade resurser: Rädda dem som räddas kan, låt resten vara...

Min fina motorsåg ligger och rostar i ett hörn, även om jag fick tag i bensin till den kunde jag inte använda den. Kedjeoljan är slut och förresten har kolven rostat fast i cylindern. Vindkraftverket dog i en av stormarna några år efter att jag flyttat ut, det som finns kvar är hälften av mina solpaneler och två sunkiga batterier som inte klarar att hålla mer el än för några timmars belysning. Fotogen till lamporna får jag inte tag i, vi kör med hempressad rapsolja i oljelampor några få timmar varje dag - i övrigt mycket mörker.

Så, hur ska min LMLL (Live My Life Location) se ut?

Jag har turen att ha en del besparingar och ett bra jobb så jag kan ta lån för att köpa något. Vad som händer med lånen när bankerna går omkull struntar jag i. De kan ju försöka sälja min fastighet i obygden... ;-) Ingen lär vilja köpa den för de fattar inte vad det är som säljs, eller så har jag hunnit betala av hela lånet när den dagen kommer.

Vem är jag då? En 50-årig nybliven jägare med fru, vaken hund och två utflugna barn som jag vill ha plats för - även deras partners och ev. barnbarn - summa 11 personer. Jag räknar alltså inte med att komma tillbaka till villalivet i förorten och undrar hur jag ska planera.

Mina tankar såhär långt är att jag ska hitta en ensligt belägen stuga med skog, åker och fiskevatten. Där ska finnas någon form av ladugård för att hålla två hästar, några får, lite höns, kanske några getter och möjligen några köttraskaniner. Ett rejält växthus med hårdplastrutor + en bunt i reserv. Brunn som ligger nära huset och fungerar med manuell pumpning. En bastustuga med tvättmöjlighet dubblar också som bykstuga och slaktbod. Jag räknar med att hålla allt i skick - som fritidshus - men inte bruka åkrarna förrän vi flyttar dit.

Huset ska vara så litet som möjligt men ändå funktionellt för 11 pers eftersom uppvärmning och underhåll blir mindre på så vis. Givetvis vedvärmt, jordkällare och redo för "längre strömavbrott" - jag är den enda i familjen som har såhär långtgående tankar men frun låter mig hållas med mina grönavågendrömmar. :-) Hon är med på att ha ett fritidsställe och att vi ska kunna vara där på vintern. Hon är inte så road av att det ska vara ensligt men ger med sig och därmed går hon med på att vi ska vara beredda på att behöva klara oss själva när strömmen går.

I övergångsperioden räknar jag med att det blir brist på mat så jag lägger upp ett rejält matförråd för att komplettera de magra ransoner som vi kommer tvingas köpa eller byta oss till innan vi fått igång egna odlingar.

Massor av frågor:
- Vad missar jag? (Svår fråga men spåna på)
- Ensligt; är det bra eller ska man satsa på ett hus i en klunga för att kunna samverka med andra mer? Det handlar ju om att sitta trygg - dold - när horderna kommer om de gör det. Å andra sidan klarar man sig inte själv, man kan inte göra allt. Självförsörjning tror jag på bara om man lägger det på bynivå. Å andra sidan räknar jag med att man mot mat och ved alltid kommer att kunna byta till sig vissa nödvändigheter.
- Ska man skaffa motorredskap (gammal traktor etc.) och lagra diesel för de första två åren så att man snabbt kommer igång med odling och annat eller är det bara att inse att de två hästarna måste skaffas snart efter att man kommit på plats? Med min vanliga tur rasar väl annars traktorn efter ett halvår, så står man där med diesel men inget att köra annat än bilen - och vart ska jag med den?
[/list]
Jaja, får se hur mitt första inlägg träffar, vet att jag skriver långt ibland men det är så himla mycket tankar som snurrar i skallen. Flera gånger varje vecka tycker jag mig se små tecken på att vi närmar oss nedförsbacken, vi är som sagt inte där än men marken är inte riktigt plan heller, det lutar lite svagt utför...

//MulenDag - en bra dag; inte för varmt, inte för kallt...


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 09:03 
Offline
Mina ficklampor lyser starkare än dina!
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 26 jul 2010, 16:13
Inlägg: 1387
Det finns rätt många byar i norra sveriges inland som består av kanske 3-10 hus max. Och priset brukar ofta ligga kring 200.000 för ett vanligt hus. Du kan säkert köpa 2-3 stycken sådana, så att du har ett och barnen varsitt.
Kommer det några grannar på köpet så gör det ju ingenting.

Eller så ger man sig på att köpa en gård direkt:

http://www.hemnet.se/bostad/gard-3rum-v ... sel-700250

Holmsel finns inte ens med på wikipedia, men det ligger några kilometer utanför vidsel som är en by på ungefär 500 invånare.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 09:21 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4170
Och om du bor nära Vidsel så kan du ju ta upp hobbyn Missiltest också eftersom anläggningarna kommer att finnas nära och bra tillhands :D

Skämt åsido så låter det som en rätt stor omställning du satsar på. Att göra hemmet så omvärldsoberoende är inte nåt man gör i en handvändning, men som jag ser det så är det viss teknologi som man bör satsa på. Det ena är ju energianvändningen, hur skapar man ett långsiktigt värme och ljus i huset. Batterier och generatorer nöts ut, det enda som funkar riktigt bra är ju olika oljelampor med växtolja. Ved lär ju vara den naturliga källan till värme.
Sen har du ju det där med spannmål, kött och annan föda...
Jäklar vilket jobb!! :shock:


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 09:27 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Vattenkraft ?
Det som finns här har gått utan större haverier sedan 70-talet . Nu först har turbinen plockats ner för renovering .
Annars så var det en brand i generatorn och lite byten av kol så vaxa remmarna då och då .
Åskan har slagit ut nån liten del , men inga problem att byta ut .
Så lite saker i lager så kan man klara sig många år .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 09:29 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4170
Det svåra lär vara att motivera vissa av inköpen inför frun :notme:


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 21:00 
Tack för länken till gården i Holmsel. Ligger för långt norrut, blir för svårodlat. Annars helrätt.

Att ställa om till att bli ovärldsoberoende är förstås svårt. Jag tror inte att det går. Måste samarbeta med andra. Men säg att jag kan se till att klara 2/3 av basbehoven på egen hand och byta lite överskott av potatis, äpplen, lök, kyckling och ved mot saker jag inte klarar själv så är jag på god väg.

Räknar med att behöva vara nära helt självförsörjande under ett par år, medan saker stabiliserar sig. Under den tiden måste den sista tredjedelen komma från lager. Solceller och solfångare är givna att ha. De kommer att fungera under omställningsperioden. Egen liten sädkvarn och egen oljepress räknar jag med att ha tillgång till.

Spannmål har jag odlat förr, värre är det med grönsaker och kött. Jag tror det enklaste är höns, kaniner och kanske får. Fisk från sjön och lite vilt kan man ju alltid hoppas på. En sak som bekymrar mig är att viltet gissningsvis ganska snart blir slutjagat. Varenda jägare lär ju tänka sig att jaga sin mat.

Som jag ser det är den allra svåraste perioden den då sönderfallet sker. När folk vägrar acceptera tuffare omständigheter och är beredda att göra konstiga saker för att behålla det mesta av sin livsstil och senare när svälten kommer. Klarar man sig förbi den tiden och hinner komma igång med utvecklade odlingar under tiden går det nog att klara sig - tillsammans med att byta grejer.

Vattenkraft kräver minst en å, en bäck räcker inte långt. Massor av rörliga delar också, sånt som - ifall man har otur - pajar snabbt. Solceller och batterier för belysning, radio och kanske en vattenpump. Resten måste gå med hand- och djurkraft tror jag.

Frun är som sagt med på att ha ett ensligt fritidsställe. Jag tror även att hon ställer upp på att ha det utan el, kanske. Annars tror jag hon låter mig hållas ganska länge. Hon sa stopp när jag ville köpa ett begagnat växthus på 900 m2 och det var kanske tur för jag vet inte var jag skulle ha det tills jag hittat min "LMLL".

Men vad tror ni om valet mellan verkligt ensligt och försöka skaffa kontakter efter raset jämfört med att slå sig ned där det finns andra hus inom synhåll, köra sitt race, ses som en kuf med "mycket grejer" och försöka få kontakter och samarbete redan före SHTF?

/MulenDag


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 21:14 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Vattenkraft , få rörliga delar och väldigt okänsliga för störningar utifrån i skillnad från tex vindkraft och håller många gånger längre än en generator med motordrift , som kräver både känslig motor och bränsle .

Inte funderat på getter istället för får ? Angora getter ger fin mjuk ull och förhållandevis mycket mjölk för att inte vara ren mjölkras . Kräver lite annat foder men ger mycket igen i utbyte så blir billigare i längden . Även andra getraser kan lämna fin ull om man kammar dem under tiden de släpper underullen . Blir kashmirull . Men mycket små mängder .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 21:27 
Jo, det ligger mycket i det du säger om vattenkraft. Men jag ser ändå två nackdelar: Man måste få till en damm med fallhöjd + turbin och den har rörliga delar trots allt. Jag håller just på att omvärdera mina tankar på vindkraft + solkraft till förmån för enbart solkraft - just p.g.a. delarna.

Getter är en bra idé, har dock för tillfället avfärdat den tanken. Det är lättare att göra något varmt av fårull - i värsta fall kan man tova den vilket är enkelt. Getter - i alla fall bockarna - kan bli rejält besvärliga och sist men viktigast så äter getter allt och gnager bark. Får kan man alltså släppa i en skogsdunge som man vill ha upprensad men getter kommer att ta död även på träden.

/MulenDag


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 21:43 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Vattenkraftverket här har gått i ca 30 år utan större haverier .

Angoragetens ull går att tova , den ullen heter ju mohair . Angoraull kommer från angorakaniner .
Och ullmängden från en get är ganska stor , de klipps precis som får . Och de är lite snällare på det mesta gentemot sina övriga släktingar .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 21:49 
:D Jaja, jag får väl ha en liten angoraget också då... :)

Men tankar kring isolering ställt mot gemenskap före SHTF som behålls genom det?

Eller tankar om något av det andra jag skrev om?

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 22:14 
djävligt bra förstainlägg

småsaker som jag funderat på

om det finns mark, bruka den så fort som möjligt
om den inte är det nu så krävs det mycket energi att ex köra över allt med jordfräs, billigt nu, omöjligt sedan

plantera frukträn och bärbuskar, tar tid att få dom i storlek

bunkra en del om du kan, ex salt är billigt nu

annars Bild


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: tor 16 aug 2012, 22:55 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
MulenDag skrev:
Men tankar kring isolering ställt mot gemenskap före SHTF som behålls genom det?
Eller tankar om något av det andra jag skrev om?
/MD


Du tänker sunt .
Ensam är stark sägs det men i en utsatt situation så kan det vara bra att vara fler som kan hoppa in för varandra när det behövs . Ev. sjukdommar och skador kan ju bli snäppet värre då inte sjukvård fungerar som nu .
Hur ser det ut med kunskaper bland de du tänker dig i din "grupp" , har ni alla kunskaper som hjälper er eller är det du ensam som ska kunna allt och övriga bli bortskämda ?

Kunskaper av alla sorter och att hitta alternativ till allt så man inte kör fast då något tar slut .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: fre 17 aug 2012, 00:08 
Marken i min blivande BOL kommer att skötas som åkermark i träda. Dvs den kommer att slås/betas minst två ggr/år för att säkerställa att den kan plöjas enkelt vid behov. Jag planerar min BOL för att kunna leva resten av livet där med en hög grad av självförsörjning (50%-80%). Jag kommer att använda min BOL som fritidsställe fram tills SHTF.

Plöja räknar jag med att leja för första gången eller göra själv när insikten kommer om att SHTF är på väg. I värsta fall får jag plöja den med hästar.

Fruktträd och bärbuskar kan bli svårt om BOLen ligger i Norrland - vilket är min plan. Men visst ska jag försöka.

Jag räknar med att vara rätt tidigt ute att dra till BOLen så jag kommer att ha mina lager hemma i förortsvillans källare och ta med mig dem.

Bra tips om saltet - har inte tänkt på det. För smakens skull kan man använda små mängder aska har jag hört, nån som kan bekräfta? Hur mycket salt ska man lägga upp?

Tack för uppskattningen! Har tänkt en hel del för mig själv - och läst här! :-)

Min "grupp" räknar jag med består av mig, frun, två vuxna barn, deras eventuella partners och deras eventuella barn. Så det kan bli vad som helst mellan 4 och kanske 12 pers att ta hand om. Barnen är inte preppers men frun är med på att det är bra att ha lite i reserv och dessutom en energisk typ. Barnen är inte så himla händiga (inte jag heller) men lär sig snabbt.

Min fundering är väl främst om jag ska leta efter en riktigt ödslig boning och hålla mig dold när jag har den som fritidsställe eller om jag ska försöka hitta en som ligger bland några få andra - främlingars - boningar och försöka bli bekant med dem.

Jag är bekymrad över plundrare på kort sikt, under tiden SHTF sker, men mer bekymrad över hur man klarar sig resten av livet om man inte har någorlunda pålitliga bekanta omkring sig. Det förra talar för att dölja sig, det andra för att landa i nån slags by och försöka vara social - något jag inte har helt lätt för alla gånger.

Kunskaper ja... Det har jag för lite. Tänker också på hur man ska föra vidare de kunskaper vi har. Hoppas kunna ta med bra lexikon och lite andra faktaböcker till BOLen den dag det beger sig.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: fre 17 aug 2012, 00:34 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Varför ska frukt och bär vara svårt i norrland ? Päron kanske inte går men äpplen och vinbär trivs bra i norrland . Hallon finns ju vildväxande och många odlade sorter trivs även de .

Saltet behövs till mer än att salta på maten , du behöver mycket salt för att konservera maten . Kött ruttnar snabbt utan frys om man inte kan salta det . Saltgurkor . Eller för att syra grönsaker , även där behövs salt .
Vill du ta reda på skinnen för att sälja så behövs det salt så de håller sig .
Salt behövs vid ost och smörtillverkning eller för att göra egen tvål .

Djuren kommer att behöva salt .

Men det finns många andra kryddor eller kemikalier som kommer att vara bra att ha på lager med .

Salt kan användas för att tvätta rent sår eller framkalla kräkning om någon ätit i sig något mindre bra osv osv

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En mulen dag flyttar jag - blir det bra tro?
InläggPostat: fre 17 aug 2012, 00:36 
salt är ett litet elände, ska man berda skinn, laga mat och konservera kött behövs mycket salt
räkna med ton per person


Top
  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet