Erfarenheter från Ukraina

Har du varit i en överlevnadssituation? dela med dig av dina erfarenheter.

Erfarenheter från Ukraina

Inläggav Preppspektiv » ons 10 feb 2016, 00:20

Jag som skriver detta var under förra året (2015) nere i Ukraina, och deltog i viss verksamhet där. Tidsomfattningen var mindre än 1 månad, men hann ändock få med mig några erfarenheter som jag har för avsikt att ta till vara på även framöver.

Eftersom att detta är ett icke-politiskt forum, så väljer jag att inte gå ut med vilken sida jag engagerade mig för eller mot.

Någonting som jag snabbt blev varse om, det var vikten av kommunikation, dialog, delgivning, inkludering. Detta slarvades det med konstant, och den information man fick ta del utav delgavs högst sporadiskt och slumpmässigt. Det handlade helt enkelt mest om att gå förbi rätt person vid rätt tillfälle, så kunde man få ta del av väldigt intressanta nyheter. Lika gärna kunde dessa förmedlas bortom hörhåll, och gick därmed om intet för den egna vetskapen.

Insikt? De där vardagliga sakerna. En kopp kaffe om dagen, dels för socialiseringen men även för skenet av "det normala". Underskatta inte värdet av det. Bara den ömsesidiga bekräftelsen av att "Vi ser dig, vi hör dig. Dina tankar, ord och känslor har ett värde för gruppen". Stort litet värde. Passar sannolikt bäst att antingen avsluta eller påbörja dagen med (om omständigheterna inte tillåter både och).

Vikten av en ordentlig BOB, särskilt under spända omständigheter. Jag låg i min säng och slösurfade, plötsligt for dörren upp och en kamrat förklarade att poliser stod beväpnade till tänderna utanför. Och mycket riktigt, det gjorde de...

Vi fick 24 timmar på oss att packa ihop och utrymma hela byggnaden, som hade övertagits då "de andra" hade körts ut. Plötsligt var vi 20-30 pers som for runt som yra höns. Och ja, den som vill kan likna övertagandet vid en "ockupation", men det är inte av relevans för denna helhet.

Vad ska vi ta med? Vad kan lämnas kvar? Vad är klockan, hur mycket tid har vi kvar på oss, och vart har nu han som inte ens är här gjort av sina glasögon? osv. Engelskan var väl "sådär"-användbar. Under en natt då jag gick patrull (vi hade dygnet runt-bevakning där eventuella intrång antogs kunde förekomma) behövde min kollega ta hjälp av google translate för att be om en sådan enkel sak som "Gå och väck XX, han ska avlösa dig".

Långt ifrån alla var inne på "vårt" område för tillfället. En del var ute. Hur får vi nu tag på dem? Mobiltelefon var inte att förlita sig på i området. Har vi vatten, mat, TOARULLAR?!? Oroligheter hade uppstått precis på gatan där vi bodde. Att gå ut kunde lika gärna vara liktydigt med att arresteras som att få behöva uppsöka läkarvård. Polisens närvaro lockade många nyfikna av både anhängare och motståndare, liksom media.

Vart skulle vi sova? Vem skulle sova vart? Det hela fick lösas högst sporadiskt. Under kvällen för utrymningen samlade vi ihop oss på innergården. De som hade någonstans att ta vägen på ena sidan, de som inte hade någonstans att ta vägen på den andra.

I mitt fall så löste det sig med en lokal tillhörande grupperingen jag var där för att stödja. Den högst sporadiska sängen bestod av åtta stolar. Tre på vardera sidan, en för huvudet och en för fötterna.

Det fanns en uppblåsbar madrass dock.... helt värdelös, eftersom att utrymmet inte tillät att den nyttjades. I det fallet så hade fyra stycken liggunderlag varit flerfaldigt mer värt.

Insikt? Ha hellre en liten 190x80x10-30 madrass, liggunderlag, uppblåsbart.... whatever, än ett stort åbäke på 220x180x50 till ingen nytta. Tänk praktiskt, inte komfort. "Bättre med många små än ett fåtal stora", gyllene regel.

Och så det där med hygienen. Visst, vi hade tillgång till både el och rinnande vatten. Ingen "survival situation" på så sätt. Men vad jag lärde mig av denna resa, det är hur otroligt stor inverkan hygienen i sig kan ha på moralen. Högt tempot och sommarvärme, den där nyfräscha känslan hinner knappt infinna sig innan den var borta igen.

På stället som utrymdes hade vi en högst improviserad dusch på, denna nyttjade jag sista gången dagen innan utrymningen. Dag ett (natten till dag 2) infann vi oss på det nya stället (ingen dusch). Trepunktstvätt i handfatet var vad som gällde, helt enkelt. Med samma strumpor och kalsonger (då allt man inte hade på sig låg i väskan som togs separat med alla andras packning vid utrymningen). Dröjde till dag fem, då jag var hemma i Sverige igen, innan möjlighet till en ordentlig dusch fanns igen.

Lärde mig av detta att alltid ha våtservetter nära till hands. Fyrsiffrigt antal hemma nu, på väg mot femsiffrigt. Minst 1-2 dagars ombyte då man är på större avstånd från det egna boendet.

Hoppas något kan vara av värde för någon.
Preppspektiv
Är det röda det som pekar mot norr?
 
Inlägg: 30
Blev medlem: mån 01 feb 2016, 22:45

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav Tank » ons 10 feb 2016, 00:30

Alltid intressant med andras erfarenheter. :up:

Berätta gärna mera om andra liknande saker om du orkar/ vill.

//Tank
Murphy orkar inte bry sig om den som är väl förberedd, det finns lättare offer...
Användarvisningsbild
Tank
-
 
Inlägg: 2012
Blev medlem: tis 03 jun 2014, 21:28
Ort: Skåne

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav Preppspektiv » ons 10 feb 2016, 01:16

Tank skrev:Alltid intressant med andras erfarenheter. :up:

Berätta gärna mera om andra liknande saker om du orkar/ vill.

//Tank


Tack. Kul att det uppskattas.

Har dock inte för avsikt att röja allt för mycket om mig själv här. Vet aldrig vilka ögon som tar del av det som skrivs publikt.
I dag läser jag på ett universitet med statsvetenskaplig inriktning. Vill gärna jobba med samhällets krishantering framöver. Kommun, länsstyrelse, nationellt, privat... många dörrar öppna. Onödigt att sätta något på spel i onödan, om du förstår.

Är ganska ny på sidan här. Inte hittat någon del av forumet där man kan introducera sig?

Hur som helst. Jag tror att saker som materiel, mat, vatten... "prepper stuff", sånt behöver man kanske inte alltid... "tänka på" blir fel att formulera det som. Men jag tror att sådana saker går att få in på rutin. Lite som med träning. Efter ett tag kan du sluta tänka på hur du utför den där bicepscurlen, hållning i ryggen, vinkel på handleden och sådana saker. Sitter naturligt, lättare att fokusera på schemat för hela månaden, även mål på längre sikt.

Alla behov behöver på något sätt tillgodoses, om än i olika behov och omfattning med varierande medel. Folk tar livet av sig i dag, trots en mycket god tillgång på mat, rent vatten, boende (okej, jag känner också till att det är knapert för allt fler. Men jämfört nu med SHTF-villkor alltså). Alla behov går det inte att bygga upp ett fysiskt/materiellt lager för.

Tänk Maslows behovstrappa. Jag tror mycket på den. Inte att den alltid kan ge alla svar på alla frågor under alla omständigheter, men däremot att den modellen kan utgöra en ändamålsenlig värdegrund för en prepper.

Sitter med tentaplugg i skrivande stund, ber om överseende om ovan låter lite flummigt. Hoppas poängen framgår iaf, input välkomnas.
Preppspektiv
Är det röda det som pekar mot norr?
 
Inlägg: 30
Blev medlem: mån 01 feb 2016, 22:45

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav MulenDag » ons 10 feb 2016, 09:01

Preppspektiv skrev:Är ganska ny på sidan här. Inte hittat någon del av forumet där man kan introducera sig?


Här: presentationer-f84.html :)

/MD
MulenDag
 

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav deadrabbit » ons 10 feb 2016, 14:07

spännande läsning. kan du med bild och text beskriva vad du hade i din packning/BOB?
3-3-3 Radio Plan
Användarvisningsbild
deadrabbit
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1089
Blev medlem: tor 31 dec 2015, 19:58
Ort: Västra Götalands län

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav jöns » ons 10 feb 2016, 16:02

:up: för trådstarten/att du delar med dig.
suum cuique
Användarvisningsbild
jöns
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
 
Inlägg: 122
Blev medlem: mån 10 aug 2009, 12:34

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav olan98 » tor 11 feb 2016, 00:28

Intressant läsning, sedan tror jag inte riktigt att vi i forumet kommer att riktigt förstå hur allt känns att vara i en krigssituation.

Du ska vara glad att du ens kom tillbaka med livet i behåll och jag antar att du inte kommer att åka dit igen då du förmodligen sett tillräckligt.

Välkommen tillbaka iallafall och välkommen hit till forumet!
Throw me to the wolves and i will return, leading the pack.
Användarvisningsbild
olan98
Borgmästare i Jericho
 
Inlägg: 241
Blev medlem: tis 17 mar 2015, 10:58
Ort: Uppe i ett träd

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav arctic » tor 11 feb 2016, 01:10

Mycket intressant. Välkommen!
"Jag seglat över haven snart nog i 20år, lärt att dystra dagar kommer och går"
Användarvisningsbild
arctic
The Walrus
 
Inlägg: 237
Blev medlem: ons 12 dec 2012, 11:28
Ort: With the Polar dudes

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav Preppspektiv » tor 11 feb 2016, 02:53

deadrabbit skrev:spännande läsning. kan du med bild och text beskriva vad du hade i din packning/BOB?


Kul att tråden uppskattas.

Min packning bestod av det mest vardagliga. Kläder, hygienartiklar, datorn... Inga märkliga saker. Ett 20-tal lingongrova med ost, skinka och någon skiva tomat eller gurka :P

Två jackor hade jag med mig, och tur var det! Jackorna blev nämligen mitt "täcke" när vi skulle sova. Den ena uppochned över överkroppen, den andra kördes fötterna igenom ärmarna på. Principen "mycket under, lite på, mycket över" som man får lära sig i det militära kom väl till pass.

Utöver de fysiologiska behoven (mat, vatten, värme osv) var det just "kollen på läget" (bristen på) som var det jobbigaste. Frukosten var relativt förutsägbar, den hade vi varje dag.

Visst, i ett SHTF-scenario är det inte mycket man kan påverka. Men sådant som man faktiskt kan påverka, det är sådana saker som de egna rutinerna. Småsaker, frukost, kaffe, något spel innan läggdags.... Småsaker som sagt. Givetvis ingenting som löser saker och ting i det stora hela. Men bara känslan av en relativ förutsägbarhet i all förvirring, det är någonting jag verkligen tog åt mig utav, och som jag nog inte hade haft med mig i dag på samma sätt utan Ukraina-resan.

Det jag hade tagit med mig på en liknande resa i dag däremot, det är bland annat:

- Life straw
- Våtservetter
- Termos
- Frystorkade rätter (t ex mountain house)
- Knä- och armbågsskydd (fråga inte varför, använd fantasin)
- Litet liggunderlag, helst ca 200x90x30.
- Sovsäck
- Svarta sopsäckar.

Utöver rent militär materiel, som skottsäker väst och hjälm o.d.
Preppspektiv
Är det röda det som pekar mot norr?
 
Inlägg: 30
Blev medlem: mån 01 feb 2016, 22:45

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav m/90 » lör 09 apr 2016, 19:28

Tack för att du delar med dig. Upplevde typ motsvarande under mina år på Balkan o Affe. Det är kanske de saker man minst tänker på som msn saknar mest....Typ våtsetvetter o skithuspapper....;). Koll på läget (eller bristen på ) kan göra resp förstöra din dag. Kommunikation. Att få veta vad som händer i grannstaden/samhället/byn. Att hitta någon där man kan göra sig förstådd o pejla läget... Återkommer i ämnet
Mvh..
3766 Mhz
m/90
Konservprovsmakare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: sön 21 sep 2014, 15:35
Ort: Skogen,Norrland

Re: Erfarenheter från Ukraina

Inläggav Solfare » mån 03 okt 2016, 22:48

Preppspektiv skrev:Jag som skriver detta var under förra året (2015) nere i Ukraina, och deltog i viss verksamhet där.


Vad menas med viss verksamhet?
Solfare
Nykomling
 
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 16 jul 2016, 23:54


Återvänd till Erfarenheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron