Hållbarhet på frystorkad mat

Vad har vi för sorts och för mängd mat i våra förråd? Vad för slags och för mängd mat i vår Bug Out bag?
Hur omsätter vi våra förråd?

Hållbarhet på frystorkad mat

Inläggav lonedog » tis 04 feb 2014, 09:03

Har en hel påse med "blåband expedition meal" hemma.
Tyvärr så gick den ju ut förra året.
Är det någon som vet hur länge efter frystorkad mat har gått ut som man vågar äta den.
Amerikansk frystorkad mat verkar ju ha en betydligt längre hållbarhet än "svensk". Ibland 25 år mot 5 år för den "svenska".

Är det någon som har lite kunskap i detta som kan förklara för mig vad skillnaden är mellan "svensk" och "amerikansk".
Blessed is he who expects something, since he will be prepared.
Användarvisningsbild
lonedog
Jaharru, du köper 6 burkar vita bönor?. Höhöhö
 
Inlägg: 126
Blev medlem: lör 23 apr 2011, 23:28
Ort: södra Sverige

Re: Hållbarhet på frystorkad mat

Inläggav swehank » tis 04 feb 2014, 09:35

Jag vet inte men misstänker att livsmedelsreglerna i Sverige är hårdare och att tillverkarna måste sätta ett lägre datum. Känns som alla svenska produkter har det men jag tror inte det är nån fara alls att käka frystorkat efter BF-datum. Har provat 2-3 år "gamla" och inte känt nåt speciellt med dom.
Har inte uppdaterat på länge men...
http://swehanks.wordpress.com/
Användarvisningsbild
swehank
Mina ficklampor lyser starkare än dina!
 
Inlägg: 1321
Blev medlem: sön 25 jan 2009, 00:15
Ort: Vänersborg

Re: Hållbarhet på frystorkad mat

Inläggav Fri_man » tis 04 feb 2014, 11:21

Om man t.ex tar Mountain House frystorkade mat så håller deras påsar med 1-2 portioner också 5 år. Deras större burkar "tins" håller i 25 år. Samma mat och båda är förpackade med syreätare, så då antar jag att det är själva förpackningen som är avgörande för den slutliga livslängden. Möjligt att påsarna släpper igenom lite syre som med tiden gör maten sämre.

Har du förvarat maten rätt, dvs torrt och svalt så är den säkert fullt ätbar. Öppna, lukta och smaka. Verkar det okej så är det säkert det också!
Fri_man
Jamen ett par stearinljus är ju alltid trevligt att ha!
 
Inlägg: 144
Blev medlem: mån 02 dec 2013, 23:03

Re: Hållbarhet på frystorkad mat

Inläggav DirtyPrepper » tis 04 feb 2014, 11:55

Ja det är förpackningen som avgör. Blå band, Real och övriga är ju en slags papperspåsar som är gjord för att laga maten och inte långtidsförvaring. Därför håller de bara några år. Syrehalten blir för hög och sakerna och fukt och annat tränger in. Dessutom tror jag kvaliten är sämre överlag hos många sportmärken. De är helt enkelt designade för att konsumeras tämligen omgående.

Blå band då de gjorde mat till försvaret då hade man någon slag hinkar i stål(?) samt en mycket mer gedigen förpackning om jag inte minns helt fel.

Mountain house har flera produkter.

Deras små påsar har 5 år, deras Pro-Pak påsar har 7 år.
Mindre hinkarna har 10 år och de stora ligger på 25 år.

Nu verkar de emellertid som att de kan höja påsarna till tio år enligt deras hemsida: http://www.mountainhouse.com/M/shelf_lif.html

Sen går det såklart att äta produkter som gått ut för flera år sedan och det är sällan några problem såtillvida förpackningen inte är skadad och de lagrats på ett bra sätt.

Det gäller således att planera efter behov. Tänk även på att vatten kan vara en bristvara även i Sverige. Dock troligtvis bara under en kortare period och lokalt i landet. Själv gillar jag survival bars och mat som inte kräver vatten i BOB medan jag kan tänka mig längre storage time för saker i en BOL.
/DP
Användarvisningsbild
DirtyPrepper
Skärmskyddsmäklare
 
Inlägg: 303
Blev medlem: tis 04 feb 2014, 11:28

Re: Hållbarhet på frystorkad mat

Inläggav TheRoad » tis 04 feb 2014, 12:13

swehank skrev:Jag vet inte men misstänker att livsmedelsreglerna i Sverige är hårdare och att tillverkarna måste sätta ett lägre datum. Känns som alla svenska produkter har det men jag tror inte det är nån fara alls att käka frystorkat efter BF-datum. Har provat 2-3 år "gamla" och inte känt nåt speciellt med dom.


Jag har samma erfarenhet från egna försök, men det var ju lite dyrare rätter som kosta ca 80-90 kr/pot. Smakade bra flera år efter bästföre. Jag antar dock att näringsvärdet för all lagrad mat avtar över tiden.
Om du kan odla mat - odla mat.
TheRoad
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 866
Blev medlem: fre 27 maj 2011, 22:13
Ort: Någonstans i Sverige

Re: Hållbarhet på frystorkad mat

Inläggav beardman » tis 04 feb 2014, 12:14

Jag har några av försvarets tidigaste frystorkad MRE. Sista förbrukningdag är slutet av 80 talet.
De har aldrig varit goda :) men är påsen hel så går det att äta. Finns säkert väldigt lite näring i maten men jag har kvar dem för skoj.
beardman
 




Återvänd till På lager

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster