Kan tipsa om en briljant skrift om beredskapstidens mat inkl både tidsskildringar och en mängd recept (både rätter som överlevt såsom Janssons Frestelse och lite mer experimentella Frikassé på grävlig) och surrogat, som går att beställa från Beredskapsmuseet:
http://www.beredskapsmuseet.com/kristidskokbok.htmlBoken ger en bra bild av hur det var att leva under denna tid och ger t ex också exempel på vad som var tillåtet att köpa under de svåraste ransoneringsåren. Nedan exempel på tillåtna inköp per person och vecka under 1942.
Bönor 27 g
Havregryn 112 g
Korngryn 75 g
Risgryn 48 g
Mjöl, bröd och andra grynsorter än ovan: 117 g
Potatismjöl 16 g
Fläsk och köttvaror 238 g
Matfett 250 g
Socker 446 g (Ska även räcka till sommarens sylt och syftning)
Ost 28 g
Ägg 86 g
Kaffe 13 g (Eller 6,3 g te)
Kakao 25 g (bara för barn under 15 år)
Kryddor 2 g
Mandel 4 g
Tvål 30 g (eller tvättpulver)"
Ingen LCHF-diet direkt...