Hur resonerar ni?

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav CastAway » fre 13 dec 2013, 15:43

Fortsätter på mitt eget inlägg ovan:

Mycket intressanta synpunkter i den här tråden. Tål att funderas kring!
Bara en ganska spontan reflektion:

Mitt tänk kring det här med förberedelser är väl ungefär som MulenDags. Gäller att kunna vara så gott som självförsörjande i kortare perioder, kanske ända upp till 3 månader. Då kan man klara sig på enbart lagrad mat mm. Även bränsle kan man ha lagrat till elverket, för körning typ ett par timmar per dag (för att kunna duscha varmt, ladda batterier mm). Ved för uppvärmning är ju en självklarhet! Redan nu har vi alltid vedförråd för minst 6 månader (ja jag vet, inte mycket om man jämför med somliga ;-)).
Scenariot jag tänker mig är relativt kortvariga samhällskriser, med återkommande veckovisa (eller längre) bortfall av elkraft, brist på alla slags varor i affärerna, bränslebrist (bensin, diesel) etc.

Men den stora utmaningen kommer ju vid en eventuellt nästan total, långvarig samhällskollaps! Skall man då vara så gott som självförsörjande som ett hushåll (familj) krävs oerhört mycket! Producera nästan all föda själv, all ved, lin och ull till kläder osv osv kräver en rejäl lantgård med dragdjur och arbetsfolk som i sin tur också skall försörjas. För att inte tala om "specialistkompetenser" som kommer krävas. Om någon i hushållet blir allvarligt sjuk t ex. Eller en komplicerad förlossning. Vi får nog räkna med större förluster vid ett sådant scenario, är jag rädd...
Att överleva på lite längre sikt kommer helt enkelt att kräva interaktion med ett fungerande civilsamhälle, även om nivån på det kommer vara som typ 1850.
(måste sluta nu, återkommer)

_________________
"Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö"


Om vi inte alls har ett någorlunda fungerande samhälle, så är det nog inte så säkert att man är hjälpt av all sin preppning ändå. Då tror jag situationen kommer likna ett "walking dead-scenario". Fast utan zombies då. Eller förresten, zombierna kan symbolisera kringdrivande flockar av överlevande människor som inte har något att förlora, de plundrar allt de kan komma över.
Det måste du kunna hålla stånd mot, annars är du rökt i alla fall! Dina odlingar till trots!

Fast nu tror jag inte ett sådant scenario är särskilt sannolikt. Mer ett gradvis, utdraget allmännt förfall av samhället, med olika brister. Det är det man skall preppa mot i första hand. Så tänker jag.
"Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö"
CastAway
1998 var en fin årgång för vita bönor!
 
Inlägg: 151
Blev medlem: fre 01 nov 2013, 23:11

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav MulenDag » fre 13 dec 2013, 23:50

Nu är jag ju ingen amerikansk bunkersurvivalist men en viss beredskap mot kringvandrande plundrare ingår förstås i planerna... :notme:

/MD
MulenDag
 

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav CastAway » lör 14 dec 2013, 22:05

Du vill förstås inte utveckla det vidare...?
"Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö"
CastAway
1998 var en fin årgång för vita bönor!
 
Inlägg: 151
Blev medlem: fre 01 nov 2013, 23:11

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav MulenDag » lör 14 dec 2013, 22:34

Nja, jag kan väl uttrycka mig som så att jag är beredd att bruka våld för att skydda mina nära och kära samt avslöja att jag har bättre förmåga till våld än majoriteten av befolkningen har.

/MD
MulenDag
 

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav CastAway » sön 15 dec 2013, 11:19

Givet en sådan extrem situation vi har i åtanke är det nog många som kommer vara beredda, och skaffa sig möjligheter till, att bruka extremt mycket våld (jämfört med idag iaf) för att försöka tillskansa sig det de vill ha. Den allmänna nivån för hur långt man kan tänka sig vilja gå, kommer höjas en del... Jämförelse med hur det ser ut idag (förmåga/vilja att bruka våld) är nog inte så relevant.

Jag tänker lite på The Governor i walking dead. Vem var han innan SHTF? Skulle inte förvåna mig om han var typ mellanstadielärare!
(ok, det är bara film, jag vet ;-))

Men oavsett vad som händer får man försöka förbereda sig så gott det går, för alla möjliga eventualiteter, givet vars och ens specifika förutsättningar. Bästa skyddet torde vara att befinna sig i så avlägsna trakter som möjligt. Får man försöka hantera de utmaningar man ställs inför där istället. Men räkna inte med att få vara ifred med dig och ditt!
"Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö"
CastAway
1998 var en fin årgång för vita bönor!
 
Inlägg: 151
Blev medlem: fre 01 nov 2013, 23:11

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Droover » sön 15 dec 2013, 16:54

Eller så slutar man att foliehattsstämpla de människor som tar sin personliga och sin familjs välmående på största allvar vad som än händer och förbereder sig själva så slipper det bli kaos och våldsamt om vattnet skulle sluta rinna ur kranen. Eller så kan myndigheterna likt kalla kriget ha en krisplan för oväntade vändningar i samhället. Då hade många liv kunnat räddats. Sverige är dock experter på att göra saker retroaktivt istället för proaktivt.
Droover
I vilken hand håller man sporken?
 
Inlägg: 182
Blev medlem: sön 25 aug 2013, 16:32

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav CastAway » sön 15 dec 2013, 19:01

Det är väl lite det som är själva kärnan i problematiken; Inte att du inte skulle vara förbered för diverse eventualiteter, utan att typ 98,5% inte är det!
Om alla dessa icke förberedda människor, desperata av hunger och umbäranden, driver omkring i flockar kan man ju tänka sig vad som händer om de stöter på en ensligt belägen, men tillsynes välmående gård eller liten by...
Eller också blir det väldigt tyst och lugnt efter de inledande månadernas kaos...
"Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö"
CastAway
1998 var en fin årgång för vita bönor!
 
Inlägg: 151
Blev medlem: fre 01 nov 2013, 23:11

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Urd » sön 15 dec 2013, 20:01

IOM att ingen egentligen vet vad som väntar runt hörnet...
Så kan det bli för jäkla illa eller lite mindre illa :hm: . Men troligtvis inget paradis.

Pest eller kolera? Antingen långt upp i landet i byn Långtuppåt helvete! Där inget växer inte ens på sommaren.... Men inga kringstrykande tiggare/ löskefolk!

Eller lite mer väl jungfruliga marker där det växer grödor. Men samtidigt marker som emellanåt besöks av kringstrykande Parasiter på två ben.......

I min värld om jag finge välja så skulle jag nog satsa på alternativ 2 där det iaf finns/fanns en chans att överleva!

Urd
Urd
The grey man
 
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor 15 nov 2012, 23:50

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Mizzarrogh » sön 15 dec 2013, 20:41

Litet halvt off topic, men jag har ibland funderat över följande scenario när man läser framför allt amerikanska skrivelser om ämnet,säg att man konfronteras med människor som med desperata metoder vill försvara sina familjer men i samband med detta hotar de mina, om alla har en spänd mentalitet borde det vara svårt att komma ur ett dylikt scenario utan blodsspillan om inte bägge parter tänker efter först är min spontana tanken (inte riktat till folk här då jag hoppas det är ganska få av den typen av folk här).


.
Let's find out! SWEXIT!
Användarvisningsbild
Mizzarrogh
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
 
Inlägg: 2936
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Ort: Somewhere over the rainbow...

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav MulenDag » sön 15 dec 2013, 22:08

Mizzarrogh skrev:säg att man konfronteras med människor som med desperata metoder vill försvara sina familjer men i samband med detta hotar de mina, om alla har en spänd mentalitet borde det vara svårt att komma ur ett dylikt scenario utan blodsspillan


Mmmm... Klassiskt... Kalle med familj har mat, Olle med familj saknar mat. De stöter på varandra. Problem ur bådas perspektiv.

Om mina barn svälter och Kalle har käk kommer förstås jag (som står närmast mina barn) att försöka få loss käk från Kalle med samma iver som Kalle inte vill ge mig mat då det får hans barn att svälta. Bådas plåga över barnens svält är lika stor men någonstans kan jag nog inse att jag har gjort bort mig som inte förberett mig. Det tråkiga är att det drabbar barn som inte har haft någon egen möjlighet att förbereda sig, de är ju oskyldiga.

Jag hoppas verkligen att jag aldrig någonsin ställs inför en sån situation. Jag önskar att jag har det så pass att jag kan hjälpa åtminstone den andres barn i det läget, om jag är den med maten alltså.

/MD
MulenDag
 

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Ulv i fårakläder » mån 16 dec 2013, 06:29

Har ni sett American Blackout? Den finns ju på tuben och där visas det vikten med opsec för survivalisten och hur jävla illa det kan bli om man tar in någon som inte förstår det.
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.
Användarvisningsbild
Ulv i fårakläder
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
 
Inlägg: 4989
Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Outoftheloop » mån 16 dec 2013, 10:08

American blackout var helt ok. Preppersnubben gjorde dock ett stort misstag i början, ska inte avslöja vad. Men det visar också på vikten att alla är med på tåget om vad som gäller annars kan det bli problem.
People say walking on water is a miracle, but to me walking peacefully on earth is the real miracle. -Thich Nhat Hanh
Användarvisningsbild
Outoftheloop
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 385
Blev medlem: tis 12 jul 2011, 16:57
Ort: dalarna

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Droover » mån 16 dec 2013, 17:21

Outoftheloop skrev:American blackout var helt ok. Preppersnubben gjorde dock ett stort misstag i början, ska inte avslöja vad. Men det visar också på vikten att alla är med på tåget om vad som gäller annars kan det bli problem.Kan inte annat än att hålla med. Vilken blåögd idiot. Kan f.ö rekommendera den filmen för er som vill få eran partner on board vad gällande förberedelser av olika slag. Min fru blev väldigt intresserad efter den filmen då scenariot är väldigt lätt att ta på för "vanligt" folk. Istället för att slänga med termer om ekonomisk kollaps och annat så är just strömavbrott något som varje människa upplevt och nu får man smak på vad som händer när det blir ett lite längre sådant.
Droover
I vilken hand håller man sporken?
 
Inlägg: 182
Blev medlem: sön 25 aug 2013, 16:32

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Skogsmullen » ons 01 jan 2014, 15:24

Kan väl också säga att amerikanarna är vel inte riktigt en sann måtstock

Under min flykt med min familj som var pa 3 månader från min hemby till sverige stötte jag på bara med känsla och vänlighet.
Vi fick lämna våret hem när kriget kom och fick fly i all hast utan mat och dricka.
Vi fick röra oss på natten och sova gömda på dagen under 3 veckor för att komma till grannlandet och tryggheten.
Folk öppnade sina hem för oss och delade med sig av den lille mat dom hade av ren medkänsla.
Amerikanernas taktik om att skydda sin familj och försvara med vål kommer bara att skapa en ond cirkel där våld föder våld jag har sett slutresultatet i mitt hemland hur det blir med rör inte mitt det blir fasansfullt och kommer att trappas upp steg för steg.

Ursäkta min dåliga svenska

Skogsmullens Fru
Skogsmullen
Jag har en ficklampa. Tror jag ...
 
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 07 okt 2013, 13:03
Ort: Skaraborg

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav MulenDag » ons 01 jan 2014, 19:26

Skogsmullen skrev:Under min flykt med min familj som var pa 3 månader från min hemby till sverige stötte jag på bara med känsla och vänlighet.
. . .
Folk öppnade sina hem för oss och delade med sig av den lille mat dom hade av ren medkänsla.


Jag undrar; tror du att ni hade fått samma vänliga bemötande om de som gav er skydd och mat hade svultit själva?

När alla har det illa ställt hjälps de flesta åt, åtminstone verkar det så i fattiga områden men kanske är det jag som inte ser tillräckligt. I rika områden verkar alla bara hålla hårdare i sitt när det kärvar till. Generositet verkar vara omvänd till rikedom, ju mindre man har dess mer delar man med sig - dock till en gräns, när man själv svälter tror jag att man slutar dela.

Är väl rationellt, om alla har det dåligt vet jag ju inte när jag ramlar över kanten så om jag hjälpt andra har jag lite gentjänster att be att få tillbaka. Om alla har det bra så behöver man normalt inte hjälpa varandra och den som får det dåligt kan ju inte återgälda på samma nivå, fallet är mycket längre, därför hjälper man i såna fall inte varandra på samma sätt. Kan det ligga något i det?


/MulenDag
MulenDag
 

FöregåendeNästa

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster