Hur resonerar ni?

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Hur resonerar ni?

Inläggav behbleh » tis 10 dec 2013, 02:42

Hittade forumet för ett tag sedan, jag har kollat runt och läst en hel del av det folk skriver. Jag håller med om att vår samhällsstruktur inte är huggen i sten och att det inte alls är omöjligt att vi i framtiden kommer vara med om en del drastiska förändringar. Däremot dyker det upp en hel del frågor och jag tänkte se om man kan få några bra svar här.

1. Varför preppar man? En anledning och även den jag tycker är sundast är att man ser det som sin hobby. Man planerar, kanske köper på sig en del vettiga prylar för överlevnad som man samtidigt kan ha nytta för i sitt vanliga liv. En anledning som verkar vara ganska vanlig här är att man faktiskt tror att inom en snar framtid så kommer vårt samhälle vara vänt upp och ner och det kommer mer eller mindre vara var man för sig och det kommer se ut som i typ Walking Dead minus zombies.

2. Vad förväntar man sig uppnå? Jag som på sin höjd kvalar in bland hobbyprepparna då jag tänkt igenom en del om vad jag skulle göra i vissa scenarion tycker att det är vettigt att ha funderat i dessa banor innan det hänt något, det är rimligt och kostar mig ingenting, det kan tom vara kul. Till er som ser det som er livboj, med ett fåtal undantag verkar den rimliga tiden för överlevnad på egen hand vara någon eller några månader på sin höjd (lite beroende på årstid), vad gör ni sen? Om samhället krashar kan ni väl inte tro att det kommer lösa sig och magiskt återgå till vad det var? Är det inte en piss i vinden att få 3 månader i misär? Till er som har någon form av självförsörjning, tror ni verkligen att det är rimligt att ni får vara i fred?

Slutsats, finns det verkligen scenarion då prepping lönar sig (om vi räknar med att 3 månader längre liv inte spelar någon roll). Då ska nackdelarna i form av förlorad livskvalitet i nuet/verkligheten vägas mot att KANSKE ha en chans till överlevnad i någon form av post apocalyptiskt samhälle. Jag känner iaf själv att jag hellre satsar max på att leva mitt liv med min familj och mina vänner och vid ett scenario enligt tidigare beskrivning skulle jag nog ändå känna att mitt liv egentligen inte hade så mycket värde kvar då stora delar av min familj och de personer som faktiskt är vad som gör det till vad det är skulle vara borta. Dessutom skulle levnadsstandarden för de allra flesta som lyckas överleva vara något i paritet med flyktingläger i världen och jag tror att om de människorna inte hade tron om att det bara var kortvarigt i stor utsträckning skulle ta livet av sig.

Det är inte menat som ett påhopp mot er som inte är av samma åsikt utan jag tycker det vore intressant att höra era tankar.
behbleh
Nykomling
 
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 10 dec 2013, 01:41

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Droover » tis 10 dec 2013, 05:20

Du säger leva livet med vänner och familj? Det gör nog det flesta här även fast dom har prepping som en del av livsstilen.
Självförsörjning är ju inte nödvändigtvis för att man vill isolera sig och inte åka till affären utan kan vara ett genuint intresse. Jag själv är långt ifrån självförsörjande men jag finner det som en väldigt roingivande tillvaro när jag tänker på det. Lite som man levde förr i tiden innan all de stress som vi finner i dagens samhälle infann sig i varje hushåll. Och för mig skulle det vara väldigt tillfredsställande att veta att jag skulle kunna OM något hände.
Hade jag haft möjligheten att jag gärna velat testa vara självförsörjande mer för att få komma tillbaka till gamla anor och känna en viss frihet att inte vara beroende av någonting annat än dig själv. Dessutom tror jag det är oerhört hälsosamt, både som levnadssätt och hobby.
Droover
I vilken hand håller man sporken?
 
Inlägg: 182
Blev medlem: sön 25 aug 2013, 16:32

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav lupl » tis 10 dec 2013, 07:15

Mmm... Jag var sjuk en längre tid och kunde inte ta mig till affären, den gången kom matförådet till nytta...
Meet MOST 2F.
lupl
Samlar kokböcker från 1800-talet
 
Inlägg: 721
Blev medlem: lör 03 okt 2009, 11:57
Ort: Vagabond

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Ongrid » tis 10 dec 2013, 08:41

Jag tror du har fel... folk hamnar i ohyggliga livssituationer och kämpar trots detta vidare och vill överleva. Likaså tror jag att folks livsvilja inte påverkas nämnvärt av att man tappar nära och kära, se bara på folk i Afrika som sett hela sin familj slaktas, för att sedan starta en ny familj så snart dom hamnat i säkerhet.

När det gäller fördelar med prepping så är det väl uppenbart. Om man har en beredskap så lider man mindre i händelse av påfrestningar som samhället inte grejar. Den fördelen kan ju appliceras på en mängd plan, oväder, sjukdom/epidemi, krig, ekonomiska bekymmer, IT-kollaps...
Användarvisningsbild
Ongrid
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 4170
Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Dweomer » tis 10 dec 2013, 09:26

Och varför tror du att situationen måste bli typ ett flyktingläger för människorna om nåt händer .
Vägen dit är lång och det gör ju att sverige är invaderat av annan makt som trycker bort svenskarna ?

Tror det var swedish-prepper som skrev i sin presentation att lagret med mat var en trygghet från minsta strömavbrott och uppåt till att bli en extra trygghet om någon i familjen blev allvarligt sjuk eller arbetslös och ev utstämplad osv så pengarna skulle betala räkningar och maten i lagret ge billigare mat så att de kunde leva ett så normalt liv som möjligt genom en sån katastrof .
Alla sjukdomar ger heller inte bara en kostnad av 100 kronor för läkarbesök och sedan remisser , finns mycket som man kan få som man måste betala del av kostnaden för också .

Mitt matförråd ska räcka över vintern och sommaren första året så att odlingarna kan komma igång .
Sedan kan jag odla själv ( vilket inte så många av flyktingarna kan göra pga vart i världen de hamnat i , afrika torrt ökenlikt osv) Sedan har jag gård och djur som kan försörja mig .

Det finns många scenarion som kan göra att det kraschar inte bara ett krig . En bankkris , en kärnkraftsolycka , annan naturkatastrof , transporthinder som gör att våra matlager räcker veckan ut totalt i sverige då det inte finns centrallager/beredskapslager för mat åt alla och jordbruket i sverige ger inte ens en 50% täckning . Skulle vi bli stängda från omvärlden pga pandemier , ekonomikris eller strejk så ligger vi illa till . Läs tex det här http://www.akeri.se/sites/default/files ... t_2011.pdf

Jag tror på en framtid och vill leva den så gott det går men känna mig trygg för allt som kan hända på vägen .
Användarvisningsbild
Dweomer
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 8751
Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav TheRoad » tis 10 dec 2013, 10:00

Jag är nog inte en "prepper" i den bemärkelsen att jag samlar på prylar och lägger upp lager utan jag håller istället på att långsamt försöka ställa om mitt liv till ett enklare men kanske också mera meningsfullt sätt att leva. För mig handlar det nog om en lång process där jag undan för undan ställer om för ett minskat beroende av vad jag uppfattar som en allt mera dysfunktionell samhällsapparat som allt mera håller på att disintegrera och där bl a trygghetssystem som tidigare tagits för givna, så som t ex pensionen, inte längre kan tas för givna.

Jag gillar frihet och oberoende och mitt ideal för livet är kanske något i stil med "lilla huset på prärien" om än möjligen något mera modernt i vissa avseenden. Jag ser det som ett privilegium att få vara oberoende och fri från det mesta av den så kallade "civilsationen" med alla dess avigsidor och begränsningar.

Jag jobbar med teknik och har en relativt lång akademisk utbildning och kanske just därför så ser jag med all önskvärd tydlighet bristerna i den teknikoptimism som många idag uppvisar. Man har idag till stor del ersatt forna tiders tro på övernaturliga väsen och gudar med en modern övertro på vetenskap och teknik och att detta skall rädda oss undan vår egen undergång och skapa något slags teknikens paradis med gränslöst överflöd och lyx.

Men sanning att säga så finns det väldigt lite där som kan rädda oss den dagen som de fossila bränslelager som vi idag förbrukar i en aldrig tidigare skådad omfattning väl börjar att sina. Och den processen fortgår alltjämt. Vi förbrukar enorma mängder lagrad energi varje dag men det skapas i princip ingenting nytt. Och det betyder att det finns ett givet slut på dagens samhällsordning som ju huvudsakligen grundar sig just på detta enorma energiuttag.

Jag är alltså övertygad om att vi får se ett slut på den nuvarande teknikcentrerade civilisation som vi genomlever. Oavsett hur lång tid detta tar och hur mycket tid som dagens samhällssystem har kvar innan allt det som vi idag tar för givet inte längre finns så är det min egen ambition att om möjligt forma mig ett liv som till så stor del som möjligt är baserat på frihet och oberoende. Detta är dock svåra saker att uppnå i dagens moderna värld och varje steg känns som ett litet myrsteg.
Om du kan odla mat - odla mat.
TheRoad
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 866
Blev medlem: fre 27 maj 2011, 22:13
Ort: Någonstans i Sverige

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Tobold » tis 10 dec 2013, 10:00

Ekonomiskt resonerar jag som så att jag skjuter upp viss konsumtion/livsnjutning just nu för att istället investera i en tillgång med väldigt god riskjusterad avkastning, dvs hårdvara för överlevnad. Det hade kunnat var aktier istället, eller en resa eller en nyare bil... men just nu och enligt min alldeles personliga bedömning så satsar jag lagom mycket på var och en av dessa områden. Om jag avsätter 5000 på mat och sedan fortlöpande äter upp dem... har jag då förlorat pengarna? Nej naturligtvis inte, men jag har dock låst dessa pengar i matförrådet (eftersom jag fyller på allteftersom det äts upp) och därmed förlorat möjligheten att konsumera upp pengarna på exempelvis en ny mobiltelefon. Lägg dock märke till att matförådet är inflationssäkrat och det kan jag garantera att inte mobiltelefonen är... Blir jag ändå gladare av att ha mobiltelefonen så bör jag naturligtvis prioritera denna, men i mitt fall är det omvänt och jag blir mycket gladare av en välorganiserad "prepp" där jag tar ett lite bättre grepp om mitt eget liv, ekonomi och åtminstone skapar en känsla av att kontrollera mitt öde.

Jag vill ju också tro att familjen uppskattar det åtminstone i smyg, när pappa envisas med att testa brandvarnarna, sätta upp brandfilt/släckare inför Jul och påminner om hur man ska bete sig vid brand... men det lär nog dröja rätt länge innan något (positivt) erkännande dyker upp :)
Användarvisningsbild
Tobold
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
 
Inlägg: 111
Blev medlem: tis 12 nov 2013, 09:47

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav behbleh » tis 10 dec 2013, 10:22

Tack för svaren, ska jobba lite och sedan läsa igenom mer ordentligt innan jag ger mig på något svar.
behbleh
Nykomling
 
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 10 dec 2013, 01:41

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Skogsbonde » tis 10 dec 2013, 11:40

Jag räknar inte med att få vara ifred med min självförsörjning. Därför ingår det i min plan att snabbt (1 år) och enkelt kunna skala upp det och kunna fixa fram mat åt fler än mig själv. Även kanske att arrendera ut mark mot ersättning i form av del av skörd och dagsverken, eller andra former av samarbeten.

Jag ser ett scenario med omfattande arbetslöshet och där samhället inte har något överskott att omfördela. Höjda transportkostnader, sämre samhällsservice och kraftigt stigande matpriser. Där färsk mat blir hårdvaluta i byteshandel. Och där lönekostnader faller i takt med att folk blir hungriga. Arbete mot mat. Torgförsäljning tar över från stora varuhus.

Ökade oroligheter också, men även hårdare tag mot lösdriveri, särskilt ute på landsbygden. Ingen fri rörlighet ute på småvägar, om man inte är känd och har legitimt ärende, inte utan att riskera att försvinna...

Vårt nuvarande samhälle är rikt nästan enbart för att det har kunnat elda fossila bränslen. I takt med att fossila bränslen blir dyrare så minskar överskottet och saker som mat, vatten, kläder, värme, trygghet och en plats att sova slutar vara billiga självklarheter.

Klimatförändringen innebär ytterligare en omställning. Men det finns chans att vi lokalt i Sverige gynnas av den. Längre odlingssäsong, men också risk för mer sommartorka, kraftigare stormar, skogsbränder och nya skadedjur och sjukdomar.

Mina prepps bygger främst på att kunna ställa om på plats. Göra det som idag är en trevlig hobby och ett nöje till vardag och huvudsaklig syssla. Och skala upp det med hjälp av andra. Jag tror inte på ett snabbt sammanbrott utan på en gradvis övergång. Och jag tycker mig se att övergången redan har börjat. Jag har börjat...

Mina främsta prepp var att bli skuldfri och att skaffa ett boende ute på landet, inom cykelavstånd (med bra cykel och flås) till en stad, där jag kan hugga egen ved för hand med yxa och odla egen mat i trädgården, lagra i jordkällaren och laga till den på vedspisen och pumpa upp vatten ur egen brunn, för hand.

Men normalt använder jag en modern vedpanna och elspisen, eller mikrovågsugnen. Och en tryckreglerad pump så jag kan vrida på kranen. Men jordkällaren kommer till användning redan nu, även om det blir en del köpt mat också. Mat är ju så otroligt billig i affären idag. Enda skälen till att odla idag är att det är roligt, gott och ger motion och frisk luft. Dessutom ger det kunskap, erfarenhet och beredskap...
Skogsbonde
 

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Mizzarrogh » tis 10 dec 2013, 18:50

Min syn på förberedelser går ihop med mitt intresse för natur och fritid och lagra saker samt självförsörjning, etc är saker jag gör ändå även av andra skäl för att jag trivs med det.
Lagra mat och andra förnödenheter är som sagt i vilket fall en del av vardagen häruppe där man måste räkna med att det kan hända att man blir avstängd från en del samhällsfunktioner pga oväder och annat. Så mina förberedelser tycker jag tvärtom ökar min livskvalitet och om jag kan bidra till att den även ökar för någon annan för att man hittat en livsstil man trivs med (tex odla egna grönsaker eller konservera årets svampskörd) är jag mer än nöjd. :)
-
Let's find out! SWEXIT!
Användarvisningsbild
Mizzarrogh
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
 
Inlägg: 2936
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Ort: Somewhere over the rainbow...

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav MulenDag » tis 10 dec 2013, 21:48

För egen del är preppningens syfte flerfaldigt:
1) Klara kriser som varar 1 vecka - 3 månader.
2) Vara en hjälp att klara tiden fram till att egna odlingar kan komma igång.

Min syn på framtiden är att vi går mot en period av allmän nedgång. Under nedgången räknar jag med ett allmänt förfall där el, bränslen och samhällsservice fungerar sporadiskt. I det läget är det ganska smutt att kunna luta sig tillbaka, tända fotogenlampan eller gasollampan och korka upp en av sina smaskiga konserver när behovet uppstår. :)

Under den dåvarande samhällsförändringen växlar vi upp vår självhushållning flera steg och i takt med att det blir sämre i butikerna och min personliga ekonomi rasar bygger familjen upp egna odlingar och djurhållning. Om 50 år har mina ungar en väl fungerande gård.

Så för min del är preppningen på lång sikt ett komplement till självhushållning och omställning till självhushållning. På kort sikt är det en förberedelse för "vanliga" kriser.

/MulenDag
MulenDag
 

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav CastAway » ons 11 dec 2013, 08:07

Mycket intressanta synpunkter i den här tråden. Tål att funderas kring!
Bara en ganska spontan reflektion:

Mitt tänk kring det här med förberedelser är väl ungefär som MulenDags. Gäller att kunna vara så gott som självförsörjande i kortare perioder, kanske ända upp till 3 månader. Då kan man klara sig på enbart lagrad mat mm. Även bränsle kan man ha lagrat till elverket, för körning typ ett par timmar per dag (för att kunna duscha varmt, ladda batterier mm). Ved för uppvärmning är ju en självklarhet! Redan nu har vi alltid vedförråd för minst 6 månader (ja jag vet, inte mycket om man jämför med somliga ;-)).
Scenariot jag tänker mig är relativt kortvariga samhällskriser, med återkommande veckovisa (eller längre) bortfall av elkraft, brist på alla slags varor i affärerna, bränslebrist (bensin, diesel) etc.

Men den stora utmaningen kommer ju vid en eventuellt nästan total, långvarig samhällskollaps! Skall man då vara så gott som självförsörjande som ett hushåll (familj) krävs oerhört mycket! Producera nästan all föda själv, all ved, lin och ull till kläder osv osv kräver en rejäl lantgård med dragdjur och arbetsfolk som i sin tur också skall försörjas. För att inte tala om "specialistkompetenser" som kommer krävas. Om någon i hushållet blir allvarligt sjuk t ex. Eller en komplicerad förlossning. Vi får nog räkna med större förluster vid ett sådant scenario, är jag rädd...
Att överleva på lite längre sikt kommer helt enkelt att kräva interaktion med ett fungerande civilsamhälle, även om nivån på det kommer vara som typ 1850.
(måste sluta nu, återkommer)
"Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö"
CastAway
1998 var en fin årgång för vita bönor!
 
Inlägg: 151
Blev medlem: fre 01 nov 2013, 23:11

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav TheRoad » ons 11 dec 2013, 08:51

Gäller att kunna vara så gott som självförsörjande i kortare perioder, kanske ända upp till 3 månader. Då kan man klara sig på enbart lagrad mat mm.


Självförsörjande är man när man lever av det man själv producerar, inte det som man har på lager. Att lagra mat för tre månader som man köpt i affären är en sak, att klara sig tre månader på det man själv har odlat eller fött upp är förståss en helt annan sak. Att lagra lite mat i konserver är också något som de flesta klarar av, medan att odla/föda upp sin egen mat är någonting helt annat. Jag ser det därför som en tvåstegsraket där i första vändan de flesta överlever en tid på sina burklager, medan det på lite längre sikt bara blir dem med ordentliga kunskaper och erfarenheter som faktiskt har en verklig chans att överleva som självhushållare.

Personligen så tror jag också att alla dem som sitter i sina lägenheter/radhus/villor och funderar på att bli "självförsörjande" efter SHTF kommer att ligga väldigt risigt till eftersom det tar många år att gå från ett läge där man köper all sin mat och alla sina andra saker av någon annan till ett läge där man själv producerar och tar till vara/lagrar det som man konsumerar. Skall man hårdra det så är det nog dessutom näst intill omöjligt att bli helt oberoende och självförsörjande, men i alla fall när det gäller mat så finns vissa förutsättningar för detta om man är en hårt arbetande, disciplinerad och ihärdig person som inte ger upp så lätt och som är beredd på stora uppoffringar. I en ideal situation kan man då efter många års slit eventuellt se fram emot att klara sig på det man själv producerar, men vägen dit är nog mycket längre än de flesta tycks föreställa sig. Den här idén om att man skall bo kvar i stan till SHTF och sedan ha en liten BOL någonstans långt bort dit man bara kan fara iväg och bli "självförsörjande" kan man lika gärna glömma bort helt, för så fungerar det helt enkelt inte...

Men den stora utmaningen kommer ju vid en eventuellt nästan total, långvarig samhällskollaps! Skall man då vara så gott som självförsörjande som ett hushåll (familj) krävs oerhört mycket! Producera nästan all föda själv, all ved, lin och ull till kläder osv osv kräver en rejäl lantgård med dragdjur och arbetsfolk som i sin tur också skall försörjas. För att inte tala om "specialistkompetenser" som kommer krävas. Om någon i hushållet blir allvarligt sjuk t ex. Eller en komplicerad förlossning. Vi får nog räkna med större förluster vid ett sådant scenario, är jag rädd...
Att överleva på lite längre sikt kommer helt enkelt att kräva interaktion med ett fungerande civilsamhälle, även om nivån på det kommer vara som typ 1850.


Du har förståss helt rätt i detta. Kanske framförallt så kommer det att krävas HÅRT KROPPSARBETE - vilket är något som den moderna människan över lag i princip saknar all erfarenhet av idag och inte ens förr i tiden när folk var vana var detta ju något som gick lätt utan enda anledningen att det alls gick var nog att folk var väldigt medvetna om att det alternativ som erbjöds om man gav upp var att dö svältdöden eller frysa ihjäl. Ändå så var det som sagt så här som folk levde för lite drygt 150 år sedan och det är faktiskt inte så länge sedan som man kanske kan tro. Mat och uppvärmning i den ordningen är förståss prio ett och väldigt mycket viktigare än kläder, verktyg etc. Förmodligen så kommer det dessutom efter ett riktigt SHTF att finnas ett otroligt prylberg att hämta ifrån när befolkningen har reducerats...
Om du kan odla mat - odla mat.
TheRoad
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 866
Blev medlem: fre 27 maj 2011, 22:13
Ort: Någonstans i Sverige

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Dweomer » ons 11 dec 2013, 09:53

MulenDag skrev:2) Vara en hjälp att klara tiden fram till att egna odlingar kan komma igång.
/MulenDag


Du klarar dig knappast på 3 månaders matlager tills dina odlingar är igång .
Sker kollapsen under sen sommar eller höst så har du först hela vintern och efter det så mesta av nästkommande sommar innan du kan börja skörda . Visst kan du hitta tex svamp under våren men det är inte så mycket näring . Rötter från olika kaveldun mm . På sån kost så har du knappt ork kvar för att sköta odlingarna eller ev djur som kräver hagar , byte av hagar plus annan skötsel .
Du behöver klara första året som jag ser det för att inte korka och ge upp .

Jag har jordbruket i gång så det blir ingen stor omställning utan vardagen fortsätter mest som vanligt .
Eventuellt för att klara plundring mm så förflyttas det mer känsliga odlingarna och avelsdjur mm till en fäbovall dit det är svårare att hitta .
Användarvisningsbild
Dweomer
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 8751
Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav MulenDag » ons 11 dec 2013, 21:25

:P Nä, det är klart att jag inte kan leva i 3 månader på mina burkar och sen tro att det är dags att skörda. :lol:

Jag tror inte att vi ser en toksmäll som får hela samhället att lägga ned tvärt. Se hur det ser ut i fattiga länder, ofta finns det då och då saker att köpa till rimligt pris och nästan alltid till dyrt pris. Min tanke med lagret är att göra perioderna mellan det rimligt prisade tillfällena enklare.

Självhushållning - produktion av produkter för konsumtion och byte - tar förstås lång tid att bygga upp. Återigen lutar jag mig mot min tro att det inte säger "poff - and it's gone!" utan att det blir en hackande gradvis försämring. Jag har idag en löjligt liten odling av mat, jag har hållit på med djur och börjar det osa illa skaffar jag snabbt höns och ser i den takt jag klarar till att utöka mina odlingar.

Min plan är inte perfekt men det är min plan och den är sjukt mycket bättre än ingen plan. Som jag ser kollapsen komma satsar jag faktiskt mitt liv på att den funkar. :shock: Men visst skulle jag gärna kommit längre med mina odlingar. Jag skulle vilja ha en kompis som var bra på att köra häst eller getter och en djävel på permakultur. Mark har jag förhoppningsvis snart i sådan omfattning att det räcker för ett par familjer, till dess får jag göra vad jag kan med de medel som står till buds.

/MulenDag
MulenDag
 

Nästa

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster