Fotogenmannen hann före medan jag skrev...
Kul idé, jag ser två problem:
1) Det blir så varmt att packningen i locket förstörs.
2) När frityroljan kokar och vattnet i burken förångas och börjar pysa ut genom det halvpåsatta locket finns det risk att det kommer med vattendroppar som i så fall kommer att koka och förångas explosivt så att det skvätter kokande olja omkring. Som när man kastar vattendroppar i en het stekpanna med fett.
Men det borde kunna funka.
Men förresten. Om oljan kokar så börjar vattnet i burken koka. Eftersom det inte är övertryck så kommer vattnet i burken att koka vid 100 C och för att få upp temperaturen över 100 C måste du koka bort i princip allt vatten först. Det som åstadkoms med oljemetoden är alltså ungefär samma sak som att lägga sakerna på en plåt i ugnen och värma till oljas koktemperatur och sen låta det stå tills det är knastertorrt.
Grejen är ju att du vill ha
det du konserverar att nå 121 C * med vätskan kvar och för det krävs övertryck.
Så efter att ha tänkt en stund till tror jag
inte det funkar, ens i teorin.
/MD
* En del källor hävdar 112/113 C.