R_Hatt skrev:
Får man beställa ett experiment?
Skulle vilja veta om det går att göra quinoa och vanligt ris i mat-termos.
Lagade quinoa till lunch idag och fick passa lite på spisen. Så jag testade att kasta lite i en vanlig termos men det blev inte så bra. Al-dente och för mycket soppa. Jag tror inte att vattnet gick in.
Att snabbris går bra har jag förstått, men kan man göra det vanliga riset?
Det går utmärkt att tillaga exempelvis råris i mattermos. Det är mitt normala sätt att tillaga ris, kikärtor, dinkel och annat med lång koktid. I alla fall om jag inte skall tillaga så mycket att det inte får plats i termosen. I så fall efterkokar jag ibland i en stor gryta insvept i filt. Kanske med ett extra uppkok efter halva tiden. Eller låter stå och puttra på spisen som vanligt. Lite olika...
Quinoa har jag inte testat.
Normalt kokar jag som vanligt på spisen en stund, kanske 5 minuter, och häller sedan över det hela i förvämda mattermosen. Jag skakar ett par ggr under koktiden. Låter det stå i termosen ca 10-20% längre än om jag hade kokat på spisen. Eventuellt får man hälla av lite vatten från riset, det ångar ju inte bort så mycket i termosen. Men annars blir det mycket bra.
Om man skall tillaga direkt i mattermos, utan att koka i gryta först, skall man nog förvärma ordentligt ett par ggr med kokande vatten som man sedan häller av. Annars kyls vattnet för mycket.