Matförråd i BOL

Här avhandlar vi survivalist tillflykten, platsen man drar till när kollapsen är ett faktum. Vart ligger den? varför där? hur är den förberedd? hur mycket underhåll kräver den innan sammanbrottet?

Matförråd i BOL

Inläggav Arnulv » tis 21 jul 2015, 18:01

Ni som inte bor i er "BOL". Hur stort matförråd har ni i BOLen? Hur förvarar ni den?
Användarvisningsbild
Arnulv
Konservöppnaren är min käraste ägodel.
 
Inlägg: 211
Blev medlem: tor 20 mar 2014, 23:01

Re: Matförråd i BOL

Inläggav Jaakko » tis 21 jul 2015, 20:31

Jag komer att tänka på min farfars stuga som ligger isolerad på en ö.
I den fanns det
- ett kar grovsalt
- en rökugn
- kallförråd i form av en grop i marken med sidorna och locket isolerat med frigolit
- ved, såg och yxa
- fiskenät
- metspön
- isborr
- pilkar
- .22 miniatyrgevär
- tändstickor
- gaskök
- oljelampa
- filtar
- bränsle i kanistrar
- oljerockar, sydvästar och stickade tröjor
- diskmedel och tvål

Matförråd bestod på sin höjd av ett paket knäckebröd. Man skulle ha klarat sej där vilken årstid som helst med att fiska och jaga. (Och det gjorde jag en sommar medan jag var arbetslös).
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan
Användarvisningsbild
Jaakko
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
 
Inlägg: 1734
Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13

Re: Matförråd i BOL

Inläggav Arnulv » mån 27 jul 2015, 23:33

inga som kan tipsa om hur ni löst det? Jag funderar på att bygga ett förråd, men det kan bli lite fuktigt där ibland.
Användarvisningsbild
Arnulv
Konservöppnaren är min käraste ägodel.
 
Inlägg: 211
Blev medlem: tor 20 mar 2014, 23:01

Re: Matförråd i BOL

Inläggav MulenDag » mån 27 jul 2015, 23:57

Kan man inte ta samma principer som i icke-BOL?

Jag har det mesta i en förrådsbod där det i och för sig är uppvärmt... Men jag förstår inte riktigt problemet. Ris, pasta och liknande i dunkar med skruvförslutning. Konserver är konserver... Eller tänker du att de ska rosta sönder? Vacuumpacka? Smartstore dry http://www.orthexgroup.se/sv/products/s ... ore-dry-31 eller hinkar med lock som du tejpar?

/MD
MulenDag
 

Re: Matförråd i BOL

Inläggav grym » tis 28 jul 2015, 07:38

ser det som ett problem som anpassas efter bol

ex, har man en skitliten bol som man vet blir -40 vintertid så kanske man endast har en stor ammocan medextremtorr förvaring och lite småsaker som verkligen tål att fysas, ex militära mre och ris

har man en jordkällare så kan man ha konserver utan större problem

man få välja mera efter sina egna förutsättningar
grym
 

Re: Matförråd i BOL

Inläggav Arnulv » tis 28 jul 2015, 14:38

Ja exakt, ville bara veta lite hur folk har gjort. Som jag ser det så är det några saker jag tänker på.

Det ena är ju att ha ett förråd som inte upptäcks lätt, så att det inte blir plundrat vid shtf. Jordkällare och skafferi är ju rätt lätt att det kollas först.
Det skall inte vara för fuktigt, det skall helst inte gå under frysgränsen, det skall helst inte kräva el :) Jo, och sen att vänner/släkt inte ser att jag har värsta matförrådet. Har inte "kommit ut" med att vara prepper, och vill nog inte göra det heller.

Svårt att få alla dom delarna checkade tillsammans ^^ Har funderat på att dela upp matförrådet. Men det är väl så att jag får börja någonstans helt enkelt.
Användarvisningsbild
Arnulv
Konservöppnaren är min käraste ägodel.
 
Inlägg: 211
Blev medlem: tor 20 mar 2014, 23:01

Re: Matförråd i BOL

Inläggav Självhushållerskan » fre 31 jul 2015, 00:59

Arnulv skrev:Det ena är ju att ha ett förråd som inte upptäcks lätt, så att det inte blir plundrat vid shtf. Jordkällare och skafferi är ju rätt lätt att det kollas först.

Anlägg en stuka, det är det inte många som vet vad det är, utan de flesta kommer avfärda det som en hög med halm/löv/ris.
Självhushållerskan
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 38
Blev medlem: lör 18 jul 2015, 04:58

Re: Matförråd i BOL

Inläggav grym » lör 01 aug 2015, 07:46

funkar inte där det finns vildsvin, det fick bönnerna lära sig i skåne nr grisarna började sprida sig där
grym
 

Re: Matförråd i BOL

Inläggav Ongrid » lör 01 aug 2015, 09:43

Min BOL är kall om vintern, så jag är tvungen att ha saker som klarar frystemperaturer. Pasta, ris, och salt... Fisk finns i sjön, och vilt i skogen...
Användarvisningsbild
Ongrid
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 4170
Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22

Re: Matförråd i BOL

Inläggav Självhushållerskan » lör 01 aug 2015, 13:49

grym skrev:funkar inte där det finns vildsvin, det fick bönnerna lära sig i skåne nr grisarna började sprida sig där


Om det var ett svar till mig, så beror det ju på hur man utformar sin stuka. Finns det vildsvin, så är det ju inte smart med en stuka direkt på marken med maten löst och oskyddat, då är det bättre med en nedgrävd stuka där man förvarar maten i en låsbar tunna istället och sedan täcker den. Visst kan svinen försöka första året/åren, men de lär sig de också att de inte kommer åt det.
Självhushållerskan
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 38
Blev medlem: lör 18 jul 2015, 04:58

Re: Matförråd i BOL

Inläggav grym » lör 01 aug 2015, 16:04

nix, bara i allmänhet, stukor är normalt sätt bara jordhål med halm i och sedna potatis och liknande och skydd ovanpå

vildsvin har gjort en hel del skada , och även lyft bort saker som väg upp mot tonnet, så det krävs ordentliga saker för att hålla dom ute
grym
 


Återvänd till Tillflykten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst