Permakultur och hårdrock...

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Permakultur och hårdrock...

Inläggav Mizzarrogh » lör 03 mar 2018, 22:31

Jag tänker inte länka videos denna gång, men för att göra en kort sammanställning om vad det hela handlar om så Nämnde jag vid något tillfälle en serie kortfilmer gjorda av en Norsk rockmusiker, där han beskriver någonting han benämner "permakultur" Tankegångarna han beskriver går ut på att man i ställetför att jobba mot naturen i stället strävar mot att jobba med naturen, gränsen mellan skog och odlad mark blir här inte lika tydlig utan tanken är att man ser skogen som en tillgång och en resurs som kan producera föda i kombination med olika vårdande åtgärder för att vid behov kompensera för uttagen av resurser man gör.

Några tankar är tex att återgång av multnande trä dels blir en naturlig jordförbättring men också under resans gång genomgår olika faser av nedbryting som gynnar olika typer av organismer, tex svampar som kan användas.

Andra exempel är vilka egenskaper har en hög med stora stenblock över tid?
Tex blir de fuktbindare, åter andra typer av organismer gynnas av stenröset, osv.

Kort sagt så kan vi med naturens egna metoder sluta cirkeln och även kunna göra mindre uttag av resurser under längre tidsperioder utan att utarma jorden.

Vad som främst intresserade mig är att hans metoder faktiskt är utprovade i realiteten för kallt nordiskt klimat med stränga vintrar.

Tanken är alltså att göra sig och sin eventuella familj självförsörjande oberode av omvärldens utveckling, tillgång på externa råvaror, kraftnär, vatten/avlopp utifrån osv om någonting där skulle ske som får mer vittgående konsekvenser så skall det inte nämnvärt kunna påverka dig eller din familjs väl eller dagliga liv, du kommer ända att kunna ställa fram mat på bordet, vatten att dricka, toan fungerar alltid, det är varmt inne även om strömmen helt försvinner, du har ett fordon som är lätt att underhålla och klarar de flesta vägar, utan att du är beroende av komplicerad och dyrbar utrustning som du inte kan serva själv osv.

Jag hoppas förstås vad jag vill komma åt och vad diskussionen är tänkt att röra sig kring. :)
Let's find out! SWEXIT!
Användarvisningsbild
Mizzarrogh
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
 
Inlägg: 2936
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Ort: Somewhere over the rainbow...

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Mizzarrogh » lör 03 mar 2018, 22:51

Det första steget är (tror jag) tex att lära sig egenskaperna hos djur och växer, mm. Samt deras plats och sammanhang i naturen, kort sagt olika pusselbitar i vårt "bygge".
Ingen kan lära sig allt detta i ett svep, men när man väl har kommit in i det tankemönstret så går det lättare att addera saker till listan man har i skallen.

Ett annat är att försöka ringa in sina faktiska behov och önskemål. Att tex offra all bekvämlighet är knappast rimligt, speciellt inte under lång tid om man har barn och liknande.
Då kommer saker in i bilden som tex ordna innetoa, varmt vatten, kanske tillgång till el i någon form, osv.
HUR löser jag då detta? Här får du delvis använda din egen fantasi, samt titta på liknande lösningar som provats ut, finns inga sådana får du helt enkelt experimentera tills du lyckas lösa problemet på ett välfungerande sätt. (Hur gör jag tex om det inte gå att med rimliga medel skicka barnen till skolan, då får man tex som i videon jag försökte att länka till, ordna motsvarande undervisning hemma tills de är färdiga med grundskolan och kan tex börja på yrkesutbildning eller vad man nu planerat, vad jag vill ha sagt med detta är att saker man kanske låser upp sig vid inte nödvändigtvis behöver vara så allvarliga att de måste kontrollera ditt liv och de val du anser dig tvingad att göra (tex i fråga om val av boplats i detta fall, i det fallet tycker han tex att det är viktigare att de får växa upp på gården där de faktiskt trivs än att hans familj skall bli iväg tvingade av praktiska orsaker som andra ofta hakar upp sig på, när man egentligen inte alls behöver kompromissa utan kan ordna så att de få samma undervisning ändå, osv).)

Kan du odla mat till din familj utan att behöva tillföra saker utifrån, svar, ja det går bra, men det kan kräver en viss tid att lära, osv.
Vilka mediciner kan jag själv framställa? Ganska många för vardagliga åkommor.

Osv...
Let's find out! SWEXIT!
Användarvisningsbild
Mizzarrogh
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
 
Inlägg: 2936
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Ort: Somewhere over the rainbow...

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Palle500 » lör 03 mar 2018, 23:42

Klart intressant tänk och livsstil. Googlade lite och problemet för permakulturen kanske kan vara att den anammas/kidnappas av i mitt tycke lite för mycket flummare och grönavågare. Ger en lätt avskräckande effekt av själva filosofin som du Mizzarrogh skriver så klockrent om, är ju "endast" sunt förnuft och inget hokus pokus.
Hittar ingen länk till Norsk rock med permakultur som tema, men annars är ju permakulturen störst i Norge jämfört ned övriga norden.
https://punkrockpermaculture.wordpress.com/
Palle500
Finns staden kvar?
 
Inlägg: 981
Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Klaas » lör 03 mar 2018, 23:48

Var på föreläsning mitt i skogen angående permakultur för ett tag sedan. Handlade mycket om att leva i samklang med naturen, och allvarligt talat var det synnerligen flummigt. Odlandet i sig nämndes mest i förbifarten, men däremot handlade det mycket om djuren i naturen, att man skulle härma olika djurs sätt att röra sig, smyga, speja och så vidare. Leta reda på magiska objekt i naturen som man kände hade stor personlig betydelse. Var ett exempel hur en lärare lärde ut ett rovdjurs beteende till en pojke utan att egentligen prata om djuret i sig utan i liknelser och miljöer runt omkring istället. Kändes som man vart förflyttad till en indianstam och deras tänk, new age. Annorlunda, verkligen, tiden saknade betydelse, allt var ett flöde...
:alien:
World order is one of those things people don’t think about until it is gone.
Klaas
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fre 24 dec 2010, 13:34
Ort: Primary target area judgement day.

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Mizzarrogh » sön 04 mar 2018, 00:23

Vet inte riktigt om det är samma sak, eller om ordet syftar på någonting annat än det jag tänkte på, men
Det som intresserade mig var tanken på ett hållbart system där du inte för ut resurser som måste ersättas externt, tex om vi säger att vi vill baka bröd, hur odlar vi utan att jorden utarmas och vi måste börja använda konstgödning och kanske till och med insektsgifter och liknande,

Om vi gör en kort analys här så kommer vi fram till att om vi växelodlar på en fjärdedel av vår totala åkerareal med spannmål så kommer kvävebalansen att hållas ganska konstant, samt att vi kommer att få en treårs intervall där vi sannolikt slipper sjukdomar som är kopplade till enskilda kategorier arter. (tes spannmål eller olika typer av rotfrukter (tex potatis, dvs har vi odlat potatis på en yta bör det dröja minst tre år innan vi odlar exakt samma gröda där igen för att minska risken att vår gröda försvagas av sjukdom som ligger latent kvar i jorden)).
För att fylla på kväve odlar vi nu tex ärtväxter som kan binda kväve från luften där vi tidigare odlat eller nästa säsong planerar att odla spannmål till vårt brödbak.

Multnande trä tillför mull till jorden.

På trädstubbarna kan vi i första stadiet av nedbrytningen tex finna olika typer av svampar som vi kan använda, tex fnöskticka, korkticka, eldticka, mm.
Fnösktickan kan vi då tex förutom att göra upp eld med samt bevara glöd även göra ett slags tyg av. Korktickans fruktkropp kan vi använda till att bereda putsmedel för skor och glas, mm.

Vid stenpartiet kan vi förbereda odling av ett flertal ätliga växter, tex kryddor, vissa typer av matsvampar, osv.
Detta är några av tankarna kring det jag syftade på och som intresserade mig.

(Visst kan man ju för visso omge sig med gudagestalter och annat man nu känner för det, men det har ju inte särskilt mycket med odlandet eller försörjning att göra tycker jag.)
Let's find out! SWEXIT!
Användarvisningsbild
Mizzarrogh
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
 
Inlägg: 2936
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Ort: Somewhere over the rainbow...

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Palle500 » sön 04 mar 2018, 02:20

Lite länkar som ger bra beskrivning av permakultur.
Planerat 8 avsnitt. Men blev bara 6 avsnitt.
Lite sega i formen men informativa och inget flum.
https://youtu.be/73vR_s7LbFQ
https://youtu.be/6vqCbHYmfYU
https://youtu.be/bU-U34zJ-es
https://youtu.be/nwAhcGNttQg
https://youtu.be/khv3CJfV8OM
https://youtu.be/geirrRM3NDI
Palle500
Finns staden kvar?
 
Inlägg: 981
Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav grym » sön 04 mar 2018, 09:09

jag gillar konceptet att kunna jobba med naturen så gott det går
tar man bort flummigheten i det och går krasst på hur man gör så är det riktigt intressant

hardcore om man säger så
grym
 

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav EssBe » sön 04 mar 2018, 09:10

Jag ryser lite av obehag av ordet "permakultur." Jag gillar det inte alls.

Fast jag har en stor köksträdgård skyddad av en stenmur runt om. Och jag har satt syren, fläder, svarta vinbär och andra bärande och blommande buskar runt om utanför stenmuren som extra vindskydd. Och jag odlar jordgubbar med hügelkultur. Täckodlar sparris, hallon, "blåbär" och rabarber och annat gott. Har intensivodling av örter i bänkar nära uteplatsen, uteköket och köksingången, där jag passerar flera gånger varje dag. Har en liten hydroponisk odling med ett 60-tal plantor med mer jordgubbar och örter vid uteplatsen, mot en södervägg. Har anlagt en fruktträdgård i en gammal stenig betesvall bakom ladugården. Planterade fruktträden i små grupper runt de största stenarna som sticker upp. Ser ibland ödlor och snokar sola sig på stenarna. Låter det växa vilt närmast stenarna. Tog sticklingar från svartavinbär, egna och bekantas, för några år sedan, de har tagit sig och jag har nu en massa små buskar att sätta ut. Gröngödslar och "ogräsrensar" med blommor och växlar med potatis, lök, palsternacka och morot. Har en rejäl kompost på en gammal gödselplatta där jag samlar löv, gräsklipp och annat trädgårdsavfall tillsammans med köksavfall i en mjölkkruka utan botten. Mjölkkrukan fungerar utmärkt som maskkompost. Odlar pumpa i komposten. Lägger biokol i komposten för att ladda den. Jag använder utspädd urin och tar varje vår halva komposten som gödsel. Främst där jag skall odla kål, squash eller tomat. Och mer gröngödsling. Inga bekämpningsmedel.

Men permakultur gillar jag inte... Märkligt nytt påfund. :notme:

Jag har dragit ner på mitt odlande en hel del de senaste åren. Men jag har inte låtit marken växa igen. Istället odlar jag mycket blommor som gröngödsling. Och jag har gått över till att intensivodla mer i lådor och hydroponiskt nära köksingången. Eftersom jorden i lådorna är ogräsfri och på bekväm arbetshöjd nära köket (i uteköket!) blir det väldigt smidigt.

Försöker hålla odlandet på en nivå som gör att det är ett nöje, inte en belastning. Men vid behov kan jag skala upp snabbt. Det är flera hektar åker runt om som jag arrenderar ut till ekologisk vallodling med mycket klöver idag. Jag funderar på att sätta bärande träd och buskar i kantzonerna. Jag sår redan i lite blommor där.
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1080
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav pre » sön 04 mar 2018, 14:05

EssBe skrev:Jag ryser lite av obehag av ordet "permakultur." Jag gillar det inte alls.

Fast jag har en stor köksträdgård skyddad av en stenmur runt om. Och jag har satt syren, fläder, svarta vinbär och andra bärande och blommande buskar runt om utanför stenmuren som extra vindskydd. Och jag odlar jordgubbar med hügelkultur. Täckodlar sparris, hallon, "blåbär" och rabarber och annat gott. Har intensivodling av örter i bänkar nära uteplatsen, uteköket och köksingången, där jag passerar flera gånger varje dag. Har en liten hydroponisk odling med ett 60-tal plantor med mer jordgubbar och örter vid uteplatsen, mot en södervägg. Har anlagt en fruktträdgård i en gammal stenig betesvall bakom ladugården. Planterade fruktträden i små grupper runt de största stenarna som sticker upp. Ser ibland ödlor och snokar sola sig på stenarna. Låter det växa vilt närmast stenarna. Tog sticklingar från svartavinbär, egna och bekantas, för några år sedan, de har tagit sig och jag har nu en massa små buskar att sätta ut. Gröngödslar och "ogräsrensar" med blommor och växlar med potatis, lök, palsternacka och morot. Har en rejäl kompost på en gammal gödselplatta där jag samlar löv, gräsklipp och annat trädgårdsavfall tillsammans med köksavfall i en mjölkkruka utan botten. Mjölkkrukan fungerar utmärkt som maskkompost. Odlar pumpa i komposten. Lägger biokol i komposten för att ladda den. Jag använder utspädd urin och tar varje vår halva komposten som gödsel. Främst där jag skall odla kål, squash eller tomat. Och mer gröngödsling. Inga bekämpningsmedel.

Men permakultur gillar jag inte... Märkligt nytt påfund. :notme:

Jag har dragit ner på mitt odlande en hel del de senaste åren. Men jag har inte låtit marken växa igen. Istället odlar jag mycket blommor som gröngödsling. Och jag har gått över till att intensivodla mer i lådor och hydroponiskt nära köksingången. Eftersom jorden i lådorna är ogräsfri och på bekväm arbetshöjd nära köket (i uteköket!) blir det väldigt smidigt.

Försöker hålla odlandet på en nivå som gör att det är ett nöje, inte en belastning. Men vid behov kan jag skala upp snabbt. Det är flera hektar åker runt om som jag arrenderar ut till ekologisk vallodling med mycket klöver idag. Jag funderar på att sätta bärande träd och buskar i kantzonerna. Jag sår redan i lite blommor där.

Låter som en ganska imponerande odling oavsett
pre
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 874
Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Palle500 » mån 05 mar 2018, 01:54

EsseBe vad ryser du åt? Att new age m.m ingår i permakulturen, vilket inte jag heller uppskattar. Vill du kalla det självhushållning som kanske är det rätta Svenska namnet?
Palle500
Finns staden kvar?
 
Inlägg: 981
Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav EssBe » mån 05 mar 2018, 11:25

Jag vill kalla det "odla".

Varför krångla till det? Om någon undrar eller man vill berätta mer kan man lägga till ord som "hållbart", "uthålligt", "giftfritt", "för husbehov", "ekologiskt" och/eller "smart".

Vill du absolut "syssla" med "permakultur" är det OK. Men vet att jag ömkar dig.

Jag ODLAR istället. :lol:

Ordet "permakultur" har ett stort obehagligt bagage som inte har det minsta med "odla" att göra. Flummet är bara en del. Grundarna försökte varumärkesskydda begreppet och har skapat ett nästan kedjebrevsliknande system av certifieringar. Det marknadsförs massor med kurser under certifierade permakulturister i Sverige. Tjosan!
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1080
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Palle500 » mån 05 mar 2018, 11:52

Ok tackar EsseBe. Då förbereder jag mig på att permafrosten skall slå till i Norden.
Palle500
Finns staden kvar?
 
Inlägg: 981
Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Herman30 » mån 05 mar 2018, 12:02

Finns ett ordspråk som direkt översatt lyder:

"När jag hör ordet kultur osäkrar jag pistolen."
Herman30
Kan man äta myror?
 
Inlägg: 289
Blev medlem: tor 17 apr 2014, 08:58
Ort: Finland

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav Mizzarrogh » mån 05 mar 2018, 13:53

Ekologisk kretslopps odling kanske är ett bättre ord?

Nå, för mig har det i allafall fungerat väl under min livstid såhär långt så jag tror att oavsett vad man kallar det så bör det gå att vara självförsörjande på basråvaror under obegränsad tid även på en mindre enhet.

Förra året gjorde jag tex några experiment med värmealstring och trädgårdsavfall som resulterade i mer än tio kilo väldigt fin potatis som bonus utöver den riktigt odlingen utan att det kostade mig någonting, även utsädet var "skräp".
Let's find out! SWEXIT!
Användarvisningsbild
Mizzarrogh
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
 
Inlägg: 2936
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Ort: Somewhere over the rainbow...

Re: Permakultur och hårdrock...

Inläggav EssBe » mån 05 mar 2018, 14:37

Nej. Jag odlar bara... :lol:

Det de gör som inte använder ekologiska kretsloppsmetoder kallas på Essbe-mål att ful-odla.

Jag ful-odlar lite jag också. Jag använder konstgödning till min hydroponiska odling. Och fosforsyra för att reglera pH. Men jag ser detta mest som experimenterande i liten skala.

Något som har förvånat mig är hur lätt det gick att ta fram nya svartavinbärs-buskar. Allt jag gjorde var att ta gröna nya skott på våren och sätta dem i vanligt vatten, i halvskugga, tills de bildade rötter. Tog en vecka eller så. Då satte jag dem i små krukor. Först i drivbänk, sedan öppet i söderläge över sommaren, där de fick växa sig större. Jag var noga med att vattna dagligen vid solsken! Och jag gödslade med kompost-thé.

Jag var noga med att ta sticklingar från många olika vuxna buskar. Dels gamla beprövade, dels nya mer förädlade. På så sätt kan jag hoppas få bättre pollinering, sprider skörden lite och undviker att alla dör knall fall av samma sjuka.

Till hösten planterade jag de små plantorna på friland, i ett rutmönster med 2 meters lucka. Och markerade var plantorna stod med käppar. Till vintern satte jag även vitlök mellan plantorna. Nästa vår satte jag en rad med sättlök mellan raderna med svartavinbärsplantor och vitlöken. Detta upprepade jag tre år. Förra sommaren satte jag gröngödsling mellan de små buskarna. Ringblommor, honungsört, lin och hög vitklöver. Och slog av med gräsklippare på hösten och vände ner med jordfräs.

Nu är plantorna små/halvstora buskar, och jag kommer att gräva upp och plantera ut dem nu i vår. Hux flux har jag ett 50-tal fina svartavinbärsbuskar. Jösses! Jag kommer att ge bort några och sätta några i skogsbryn eller i söderläge vid stenmurar där jag troligen inte kommer att skörda så mycket. Idag.

Jag började med kanske 150 sticklingar, så egentligen misslyckades jag nästan helt... ;)

(Och jag är inte riktigt klar ännu...)

Rårörda svarta vinbär: (Gott till morgongröten!)

2 delar färska svartavinbär.
1 delar strösocker.

Bäst är nog att frysa in svarta vinbär lätt sockrade färska. Och röra samman i mindre satser efter behov när man tinat dem. Eller äta som de är med lite mjölk. Men man kan också råröra i lite större satser för att frysa in eller burka.

Om du inte tänker frysa in: Dubbla mängden socker och tillsätt natriumbensoat (ATAMON) och/eller ersätt en del av bären med lingon.

Varva socker och bär i stor gryta.
Låt stå en eller två timmar svalt under lock.
Rör ihop med elvisp med degkrokar tills allt socker är löst.

Frys in eller burka.

Sedan kan man tydligen även brygga gott vin på svarta vinbär, eller krydda brännvin...
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1080
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Nästa

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron