motorsåg

Vi har mer än bara mat på lager, vad, varför, hur mycket och hur länge håller sig prylarna?

Inläggav sprithitler » ons 25 mar 2009, 19:06

Jacob Creutzfeldt skrev:
eskil skrev:Om du har veden inomhus i ett uppvärmt rum, ja. Utomhus i vedbon torkar den inte. Om det är minusgrader så är vätskan bunden i iskristaller.


Men visst torkar det även vid minusgrader? Vatten kan ju avdunsta även i minusgrader om luften är torr.


Rent logiskt så borde veden torka även vid minusgrader, frågan är dock hur snabbt och efektivt den gör det.Det du behöver för att få veden torr på riktigt är torr försommar.
Hoping for the best but expecting the worst.

Den förberedde överlever.
sprithitler
Chefen
 
Inlägg: 2476
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 04:09
Ort: Sveriges Lärosäte

Inläggav Skogsbonde » ons 25 mar 2009, 19:14

Staplar man veden så att regnvatten rinner av och luft kan blåsa igenom så torkar det himla bra på senvintern/tidig vår. Orsaken är de kalla nätterna som kondenserar vatten i luften. Sedan när temperaturen stiger på förmiddagen så sugs vattnet formligen ut ur veden av den extremt torra luften medan temperaturen stiger. Sedan på eftermiddagen och natten när temperaturen faller och relativa luftfuktigheten stiger igen så är den absoluta luftfuktigheten (mängden vatten per m3 luft) i alla fall så extremt låg att veden inte kan bli särskilt mycket fuktigare.
Skogsbonde
 

Inläggav Storm » ons 08 apr 2009, 10:11

En anledning till att det är bättre att avverka på vintern är ju att virket torkar saktare(jämnare), vilket medför mindre sprickbildning. Kanske inte så viktigt när det gäller ved men om vi pratar snickeri- och konstruktionsvirke så spelar det stor roll.

Ang. torkning så är det åter igen bättre att avverka på vintern iom. att virket innehåller mindre vatten då. Det är ju onödigt att släpa hem massa vatten man endå vill göra sig av med.
Om man vill gå steget längre kan man ringbarka träden och avverka när de torkat, då slipper man mycket av vattnet och får enligt vissa källor ett mycket bra sprickfritt virke.

Envisas man med att avverka på sommaren kan man fälla trädet och låta grenarna/löven sitta kvar. Löven kommer då att dra ur endel av vattnet ur splintveden.

Oavsett om man torkar på rot eller fäller/kapar och torkar så är det enklast att låta torkningen ske i skogen. Tak över virket behövs inte, men man bör se till att komma bort från markfuktigheten och få god luftgenomströmning. Vill man påskynda torkningen barkar man virket.
Storm
Undrar vad min nästa titel blir...
 
Inlägg: 174
Blev medlem: tor 18 sep 2008, 10:40

Inläggav Trolle » ons 08 apr 2009, 11:04

Det bästa är att fälla träden på vintern då trädet själv har tömt veden på vatten och pumpat ner det till rötterna för att klara kylan, så runt jultid fäller man trädet, låter det ligga gärna med hela grenverket kvar, sedan innan kärlen släpper ur marken delar man upp trädet i portabla bitar (själv tar jag ut dem i helstock med winch och bilen. men är det för hand så blir det ju mindre bitar.. skulle jag göra det förhand, kan det ju vara en fördel att ta det på släde innan sista snön är borta..

För mig är brännved björk asp al och det är inget jag ringbarkar, för byggvirke är det Tall och gran, och där kan man göra det, med risk för sprickbildning i stället..

Just innan lövsprickningen eller något tidigare hugger man upp och gör högar som är så luftiga som möjligt.. Jag gjorde ett "golv" av 8pallar i en fyrkant där jag staplade väggar och slängde resten av veden i mitten, det var plats/tids/funktions effektivt och väldigt smidigt.

Detta ligger ute fram till oktober då det slängs in i vedboden och efter vintern är det eldningsklart, med god torrhet "by the book"


Sedan kan man även göra en snabbare metod.. och det är att man fäller träden just efter midsommar låter ligga med grenar och blad, gärna soligt, bladen/trädet fortsätter "leva" och förbrukar vattnet i stammen, och när bladen är torra, styckar klyver veden och den är brännbar första vintern.. absolut inte snustorr, men det "funkar"

På en kakelugn vedspis märker man stor skillnad på hur varm den blir beroende på hur torr ved man har.. det innebär att med fuktig ved (ej ABSOLUT torr) så brinner det till synes bra, men behöver kanske två lass i kakelugnen i stället för ett.. och vedspisen kan det vara svårt att få vatten att koka snabbt..

och veden torkar alldeles utmärkt i minusgrader, rätt stor skillnad före och efter en vinter!

Är man effektiv med motorsågen och har en smidig handyxa för grenar och småsaker så tror jag att med så lite som 20l bensin kan man klara ett husbehov ett år..ca 15Kubik kanske 20kubik om det är matlagning sommartid..

Men är det kris, man kommer till sitt tillhåll och veden är slut.. så skulle jag ta en vända med bilen och samla grenar och träd som är färdigtorra i skogen..

Förutom 20l bensin så skaffa olja till bensinen och minst 10l kedjeolja och en extra kedja, 10st filar med filmall (och lär dig fila kedjan innan..) fila ofta, det spar du mycket ansträngning och bensin på, samt att du höjer säkerheten massor!! Vänd svärdet så ofta du orkar, gärna dagligen vid användning. Kan även vara bra med ett extrasvärd om man är ovan. Och när man ändå håller på o rabblar, så sågbyxor, hjälm, hörselskydd, glasögon..

Jag kör med en hydraulisk 3Fas klyv, och den är ju elberoende, men kan konverteras så den får oljetryck av min grävmaskin.. men då går det ju åt rätt mycket bensin, så då är en bra klyvyxa att föredra.
Tänk på att en bra hugg yxa och en klyv yxa är två helt olika yxor.. hugg yxan skär med ett vasst skär in i trädet och klyv yxan splintar veden som en kil, många klyvyxor förlorar helt sin funktion om de är för vassa, medens en huggyxa/handyxa ska gå att raka sig med (funkar om den är bra) så minst tre yxor ingår i standard kittet!!

jo.. tänk på att inte lägga en pressening på veden då den ska torka, inte änns när det regnar! det finns många tester på detta, och alla pekar på att den skall ligga öppet för väder och vind! se bara till att veden kommer upp från marken och lastpallar är ett utmärkt golv att lägga veden på när den ska torka..

o sist men inte minst, låt veden (hur torr den än är) får acklimatisera sig i rumstemperatur någon dag innan den skall eldas, jag har en "karantän" i hallen där veden lagras 1-3dagar innan den flyttas till vedkorgarna vid spisarna, och slarvar man och tar kall ved vintertid, så är det stor skillnad på effektivitet..
Användarvisningsbild
Trolle
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 371
Blev medlem: fre 03 apr 2009, 09:13
Ort: Höglandet

Inläggav Trolle » ons 08 apr 2009, 11:09

Trolle skrev:Förutom 20l bensin så skaffa olja till bensinen och minst 10l kedjeolja
Hmm.. blide lite mycket Kedjeolja.. 3-5dl borde räcka..
Användarvisningsbild
Trolle
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 371
Blev medlem: fre 03 apr 2009, 09:13
Ort: Höglandet

Re:

Inläggav KDA » tor 08 okt 2009, 19:30

Trolle skrev:
Trolle skrev:Förutom 20l bensin så skaffa olja till bensinen och minst 10l kedjeolja
Hmm.. blide lite mycket Kedjeolja.. 3-5dl borde räcka..


3-dl kommer du inte långt på. Jag räknar med ca 0.4l olja per liter bensin.

Ang vedprocessorer till traktorer tror jag de är att föredra om man har tillgång till diesel, den jag äger kan vid effektiv användning och med norlamstora träd komma upp i minst 10m3/timma. Och då går traktorn på 450varv/minut på kraftutaget, vilket innebär låg bränsleförbrukning. I ett STHF scenario lär vedförbrukningen öka drastiskt, så låt oss säga att traktorn behöver 6 timmars drift för att klara en årsförbrukning. Det kommer inte gå mer än 50l diesel, något som jag helt klart ser som värt. Problemet för mig är bensinen till motorsåg, jag lagrar sällan mer än max 40l hemma. Antar att jag måste börja lagra mer.
KDA
Är det röda det som pekar mot norr?
 
Inlägg: 34
Blev medlem: ons 05 aug 2009, 20:09

Re: motorsåg

Inläggav Nordbo » fre 09 okt 2009, 21:15

Som sagt 3-5 dl kedje olja kommer man inte långt på, håll dig till de 10 liter som du pratade om först.
Sedan tyckte jag signaturen "Storm" hade sammanfattat det hela väldigt bra, läs och lär...
Nordbo
Börjar få trångt i skafferiet
 
Inlägg: 106
Blev medlem: lör 29 aug 2009, 20:41

Re: motorsåg

Inläggav Trolle » tis 13 okt 2009, 13:01

jag kan hålla med om att 3-5dl är klart för lågt
kryper till korset och erkänner, 3-5L var det jag ville skriva..

..MEN, visst kan man ställa upp oljesmörjningen.. men till 4dl olja per liter bensin?
visst är det 'bättre' med för mycket än för lite, och man brukar ju "tänka" 50% så det ska räcka.. men i verklig förbrukning undrar jag om du gör av med 4dl olja per liter bensin? men jag tror på att det 'går' att få den så hög om man nu vill..

Jag kör med Huskvarnas 'standardinställning' och jag får en antydan till oljesträng vid frivarvning, mer än så känns inte nödvändigt.
Min dunk rymmer 6liter bensin och 1liter olja (vanlig 'kombidunk') och jag fyller upp oljan ca varannan bensinfyllning..
Så MIN verkliga förbrukning är under 2liter olja på 20liter bensin..

Sedan har jag ioförsig inte koll på hur mycket en 'hobbysåg' vill ha, eller om det är en äldre såg där det behöver smörjas lite extra.. och där kanske man behöver splattapå medlite extra olja ;)
Jag vet bara hur en modern proffsåg med smalkedja vill ha det. o jag sågar nog upp 6liter olja om året ;)

'only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go'
Användarvisningsbild
Trolle
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 371
Blev medlem: fre 03 apr 2009, 09:13
Ort: Höglandet

Re: motorsåg

Inläggav KDA » ons 14 okt 2009, 21:52

Trolle skrev:jag kan hålla med om att 3-5dl är klart för lågt
kryper till korset och erkänner, 3-5L var det jag ville skriva..

..MEN, visst kan man ställa upp oljesmörjningen.. men till 4dl olja per liter bensin?
visst är det 'bättre' med för mycket än för lite, och man brukar ju "tänka" 50% så det ska räcka.. men i verklig förbrukning undrar jag om du gör av med 4dl olja per liter bensin? men jag tror på att det 'går' att få den så hög om man nu vill..

Jag kör med Huskvarnas 'standardinställning' och jag får en antydan till oljesträng vid frivarvning, mer än så känns inte nödvändigt.
Min dunk rymmer 6liter bensin och 1liter olja (vanlig 'kombidunk') och jag fyller upp oljan ca varannan bensinfyllning..
Så MIN verkliga förbrukning är under 2liter olja på 20liter bensin..

Sedan har jag ioförsig inte koll på hur mycket en 'hobbysåg' vill ha, eller om det är en äldre såg där det behöver smörjas lite extra.. och där kanske man behöver splattapå medlite extra olja ;)
Jag vet bara hur en modern proffsåg med smalkedja vill ha det. o jag sågar nog upp 6liter olja om året ;)


Jag har fyra sågar, två äldre Partner och två moderna Jonsered (inga hobbysågar utan proffssågar för tungt arbete i skogen), och 4dl kan vara lite i överkant, men av erfarenhet är det bättre att ställa upp oljeflödet en aning. Anledningen till min något grova höftning är att jag fyller både olja och bensin samtidigt, alltid skönt att veta att man har fullt. Det medför att jag inte har exakt koll på oljeförbrukningen. Dessutom är det alltid bra att ha på lager
KDA
Är det röda det som pekar mot norr?
 
Inlägg: 34
Blev medlem: ons 05 aug 2009, 20:09

Re: motorsåg

Inläggav joens » ons 21 okt 2009, 08:47

Bara ett litet tips för er som inte använder motorsågen så ofta, undvik för allt i världen dendär smäckiga miljövänliga vegetabiliska kedjeoljan, den kladdar ihop något så infernaliskt mellan gångerna man använder sågen och leder till att materialvårdstiden drar iväg ordentligt.

Köp en billig dunk på K-Rauta eller liknande, med "vanlig" kedjeolja.
Användarvisningsbild
joens
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 41
Blev medlem: tis 16 dec 2008, 07:26

Re: motorsåg

Inläggav grym » fre 03 sep 2010, 20:50

går sakta igenom gamla trådar och väcker denna med

för skojs skull så kan man säga att det faktiskt börjar komma elsågar för proffsbruk
med blc motorer, borstlösa trefas med permanentmagneter
mycket bra verkningsgrad och otroligt gulliga motorer, men som kräver en elektronisk motorstyrning
batteripack på ryggen som ryggsäck och den håller en halv dag som proffs

men det gäller nog att vänta några år så det hinner stabilisera sig, men då kanske det kan vara lönt att fundera på en

tills dess så har jag tre vanliga motorsågar, tyvärr tre olika, en halvgammal partner och husqvarna 42 och 55
hadde jag skaffat nytt så hadde jag köpt två eller tre exakt likadanna, så man kan ha med sig två och förhoppningsvis hålla dom i liv lite längre i värsta fall

i källaren har jag en elsåg, husqvarna , för att dela halvmetersveden så den passar spisinsatsen
2.2 kw, så man behöver en hyggligt kraftig växelriktare om man skulle köra en sådan på batteri, men absolut inget omöjligt
grym
 

Re: motorsåg

Inläggav Wolfgang » lör 04 sep 2010, 00:22

Köpte ett nytt elmotorsåg idag då den gamla "tog slut". Det blev en Husqvarna 321 på 2000W, den gamla var en 318 på 1800W.

Och hållbarheten?
Den höll att kapa in all min ved de senaste 7 -8 åren, ca 20 meter per år, totalt 150-160 meter.

Har även en Husqvarna bensinare men vill inte använda den då jag står inne i lagårn och kapar, dessutom så är elsåget tystare och i mitt tycke , lättare och smidigare att kapa med.

Hur mycke olja och bensin man ska ha hemma?
Jag har en 5-liters kedjeolja att ta utav och en 5-liters "i beredskap". Några stycken 1-liters flaskor med 2-Taktsolja och minst en 20-liters dunk färdigblandad bensin, som även kan användas till mitt lilla elverk. Och en 20-liters dunk ren bensin, till bilen och till det stora elverket.
I naturen finns inga straff eller belöningar, bara konsekvenser.
Användarvisningsbild
Wolfgang
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 327
Blev medlem: fre 26 sep 2008, 01:01
Ort: Skogen Västra Götaland

Re: motorsåg

Inläggav grym » lör 04 sep 2010, 08:20

har 20 liters dunk med kedjeolja, men annvänder en sådan dunk på tre fyra år, och låter den gå ner till hälften innan jag köper en ny

har några liter tvåtaktsolja, och 10 jeepdunkar med bensin, men det sista delas till fyrhjulingen , traktorn och elverk
och alla dunkarna är ju inte fulla samtidigt, men försöker att ha det relativt fullt innan vinter drar in på allvar
sedan finns det ju lite diesel och e85 med
grym
 

Re: motorsåg

Inläggav Rafe » sön 29 jan 2012, 20:53

Den här gubben har en intressant lösning.
http://www.youtube.com/watch?v=Bt-hFd3Nj20

Men jag tror på vanlig handkraft, som det gjordes förr i tiden. :-P
En stor bågsåg & 2 personer som sågar. Går rätt snabbt när man får in vanan.
Rafe
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 410
Blev medlem: sön 18 sep 2011, 22:49
Ort: Norrland

Re: motorsåg

Inläggav grym » mån 30 jan 2012, 00:20

finns ju bra elektriska motorsågar, men dom nya borstlösa motorerna och batteripack på ryggen så är det helt klart vettigt
problemet är batterierna som kemiskt sett inte håller mer än 5 år eller så
grym
 



FöregåendeNästa

Återvänd till Förrådsställd utrustning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst