Jakt med pilbåge .

I en överlevnadssituation alltså.

Re: Jakt med pilbåge .

Inläggav Björngrillarn » ons 15 apr 2015, 17:00

huhu sunka skrev:Det här gör mig lite nyfiken. Tror ni att ni kan tillverka en båge och pilar som håller så hög kvalité att ni kan använda den för att jaga?


Ja, om man avsätter lite tid, gör flera stycken bågar, samt är förberedd på att man kommer att få pröva sig fram! Har gjort en primitiv båge med ett par pilar som tonåring och den var tillräckligt träffsäker för att träffa ett cigarettpaket på tjugo meter efter några veckors konstant övning. Större avstånd än så behövs inte om man är en van jägare och kan locka, man skjuter ju skogsfågel med hagel från bara marginellt längre avstånd. Sedan var den knappast kraftfull nog att ta ned något större vilt än kanske hare, men det är bättre än inget alls, vilket är den viktigaste poängen i denna diskussion.

huhu sunka skrev:Och dessutom hitta djur att skjuta och träffa dem?


Utan tvekan. Det lättaste sättet är som sagt vakjakt med lock vid viltväxlar, vattendrag, eller motsvarande. Sedan är det upp till turen och oturen, ibland får man något och ibland inte, men det är viljan att försöka som skiljer en överlevare från andra. Överlevnadsjakt lär nog mest handla om att ta tillvara tillfällen; exempelvis om djur råkar befinna sig på ens rutt eller och det dyker upp i lägret. Fällfångst är dock alltid att föredra i överlevnadssituationer

huhu sunka skrev:Jag tror det tar år av övning och erfarenhet att lyckas. Speciellt i en överlevnadssituation... Eller har jag fel?


Du har naturligtvis helt rätt, men om man redan har de grundläggande kunskaperna inom jaktteknik, djurs generella beteende och uppehållsplatser, lockrop utan redskap, med mera så är nog själva jaktbiten (relativt) okomplicerad. Att ha byggt ett par bågar innan är en klar fördel, samt det viktigaste: Att vara en någorlunda erfaren bågskytt innan det händer; så att man vet hur pilar beter sig med mera. Det är därför man alltid måste öva, öva, öva med allehanda kunskaper innan något dåligt händer, om man som renodlad stadsbo blir nedsläppt i skogen och bara har läst överlevnadshandboken ett par gånger så lär bågbygge/jakt knappat funka ;)
Björngrillarn
 

Föregående

Återvänd till Jakt och fiske

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster