Ångkoka med dåligt vatten

Om tillagning och beredning (konservering, torkning, rökning, etc) av mat ur ett överlevnadsperspektiv.

Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav Phiphler » mån 17 aug 2015, 23:29

Letat runt på nätet men har haft svårt att hitta någon källa som berör vilken kvalité vattnet behöver ha för ångkokning.

Rent logiskt så borde sand och andra partiklar inte bäras med i ångan, och de flesta gifter och mikroorganismer dör av temperaturen som ångan har, så även om de skulle bäras med är de neutraliserade. Dock så bärs inte ens salt med vid förångningen så det känns inte sannolikt att några mängder skulle kunna hänga med.

En ångkokningsinsats för Trangia-kastrullen kanske skulle kunna spara en från att skaffa fram bra vatten för matlagning. Eller kanske bara bra att ha i åtanke vid SHTF?
Phiphler
Inte utan mina marshmallows!
 
Inlägg: 166
Blev medlem: mån 20 jul 2015, 17:47

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav mrlowrisk » tis 18 aug 2015, 07:54

Om man verkligen måste så är min bedömning att det skulle gå. Destillerat vatten är ju bland det renaste vatten man kan få. Det saknar t.om. mineraler.

Men jag skulle satsa på ett portabelt vattenfilter. I ett sådant läge där man är ute i terrängen och allt är smutsigt kommer det vara jätteviktigt att hålla sig frisk så då skulle jag filtrera allt vatten som hade med mat att göra.
mrlowrisk
Om jag kan bugga? Ut eller in?
 
Inlägg: 502
Blev medlem: tor 26 mar 2015, 12:10

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav Björngrillarn » tis 18 aug 2015, 15:54

Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...
Björngrillarn
 

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav Phiphler » tis 18 aug 2015, 19:07

Björngrillarn skrev:Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...


Bra poäng, jag tänkte mig naturliga gifter när jag skrev mitt inlägg, men gifter från kemisk industri eller radioaktivtet är definitivt möjliga scenarion...

Filter känns nog säkrast, tanken var att man kunde komplementera för att göra det effektivare.
Phiphler
Inte utan mina marshmallows!
 
Inlägg: 166
Blev medlem: mån 20 jul 2015, 17:47

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav drbengt » ons 19 aug 2015, 23:13

Björngrillarn skrev:Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...


Fast misstänker man gifter och kemikalier i vattnet så finns där ju inget filter i världen som hjälper tillfredsställande. Jag skulle säga att där finns inget bättre filter än att destillera vatten eller som i detta fallet använda ångan innan kondensering.
drbengt
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 430
Blev medlem: mån 17 mar 2014, 15:31

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav Björngrillarn » tor 20 aug 2015, 06:09

drbengt skrev:
Björngrillarn skrev:Beror som sagt helt på vad som faktiskt är i vattnet.

Är det "naturliga" ämnen som gör vattnet obra (bakterier osv) lär nog ångkokning gå galant, men jag är inte så säker på att jag litar på att gifter och kemikalier neutraliseras, om dessa har kokpunkter under vatten...


Fast misstänker man gifter och kemikalier i vattnet så finns där ju inget filter i världen som hjälper tillfredsställande. Jag skulle säga att där finns inget bättre filter än att destillera vatten eller som i detta fallet använda ångan innan kondensering.


Nej precis, jag skulle inte förlita mig på ett filter i en sådan situation. Däremot må ju inte vatten vara det enda som förångas om vattnet är kontaminerat vid destillation/ångkokning (om man inte har en riktigt raffinerad destillator som kan uppnå exakta temperaturer), och jag tror inte att jag skulle vilja ångkoka något i ånga som potentiellt har andra otäcka ämnen än vatten i sig.

Har försökt Googla lite kring ämnet kontaminerat vatten och ångkokning, men hittills inte hittat något vettigt...
Björngrillarn
 

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav somvanligt » ons 24 jan 2018, 15:56

Björngrillarn skrev:Har försökt Googla lite kring ämnet kontaminerat vatten och ångkokning, men hittills inte hittat något vettigt...

Jag undrar också över detta. Om inte andra medel står till buds, fungerar det att ställa en gammal kaffekanna med exempelvis havsvatten i på elden och koppla en slang med ångan till en vattenflaska?
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.
Användarvisningsbild
somvanligt
There's no fate but what we make for ourselves
 
Inlägg: 624
Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav pre » ons 24 jan 2018, 17:35

somvanligt skrev:
Björngrillarn skrev:Har försökt Googla lite kring ämnet kontaminerat vatten och ångkokning, men hittills inte hittat något vettigt...

Jag undrar också över detta. Om inte andra medel står till buds, fungerar det att ställa en gammal kaffekanna med exempelvis havsvatten i på elden och koppla en slang med ångan till en vattenflaska?

Javisst. Så länge det inte är kemiskt kontaminerat.
pre
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 874
Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav Klaas » ons 24 jan 2018, 17:58

pre skrev:Javisst. Så länge det inte är kemiskt kontaminerat.


Nja kanske, har provat att destillera fram sprit från mäsk (länge sedan preskiberat) och dom problemen jag upplevde vara att om det stormkokade så kunde vätska och inte bara ånga komma med vilket gör att renheten minskar. Vidare så har ånga väldigt mycket energi vilket kräver effektiv kylning för att kondensera. Att stoppa en slang i en flaska funkar bara en kort stund sedan har slangen och flaskan värmts upp så mycket att kyleffekten upphört. Det fungerar om flaskan är av metall, aluminium förslagsvis, hyfsat stor (över en liter), och nedsänkt i antingen kallt vatten som omsätts från en kran eller kanske en stor vattentunna. Slangen jag använde var drygt en meter.
Kannan såg ut så här.
Bild
World order is one of those things people don’t think about until it is gone.
Klaas
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fre 24 dec 2010, 13:34
Ort: Primary target area judgement day.

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav pre » ons 24 jan 2018, 19:11

Klaas skrev:
pre skrev:Javisst. Så länge det inte är kemiskt kontaminerat.


Nja kanske, har provat att destillera fram sprit från mäsk (länge sedan preskiberat) och dom problemen jag upplevde vara att om det stormkokade så kunde vätska och inte bara ånga komma med vilket gör att renheten minskar. Vidare så har ånga väldigt mycket energi vilket kräver effektiv kylning för att kondensera. Att stoppa en slang i en flaska funkar bara en kort stund sedan har slangen och flaskan värmts upp så mycket att kyleffekten upphört. Det fungerar om flaskan är av metall, aluminium förslagsvis, hyfsat stor (över en liter), och nedsänkt i antingen kallt vatten som omsätts från en kran eller kanske en stor vattentunna. Slangen jag använde var drygt en meter.
Kannan såg ut så här.
Bild

Javisst, det ska inte stormkoka utan att du har ett vertikalt rör som tar hand om stänk. Kylning går att lösa med tillräckligt lång slang, eller så får man aktivt kyla med vetten, om man inte har tillgång till bättre utrustning.
pre
Bor numera i en bunker
 
Inlägg: 874
Blev medlem: ons 18 maj 2016, 21:15

Re: Ångkoka med dåligt vatten

Inläggav LottaK » ons 24 jan 2018, 20:50

Destilering kan göra mycket vatten drickbart, en hel del kemiska föroreningar övergår inte i ångfas och kan enkelt sållas bort genom destilering. Däremot finns det kemikalier som följer med i ångan, vilket gör att det är svårt att få garanterat rent vatten.

Tvärt emot vad man ofta hör är det inte något problem att dricka kemiskt "rent" vatten(utan salter, mineraler och sådant), de enda riskerna som finns är en ihållande stor konsumption tillsammans med en i övrigt väldigt bristfällig kost. Detta kan leda till brister på en del ämnen som kroppen behöver.

https://www.thoughtco.com/can-you-drink-distilled-water-609403
Användarvisningsbild
LottaK
Jag har en ficklampa. Tror jag ...
 
Inlägg: 13
Blev medlem: ons 24 jan 2018, 17:22




Återvänd till Matlagning/matberedning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron