Mustasch skrev:
Detta är en bra tråd, på flera sätt:
1. Det är lärorikt att ta del av praktisk erfarenhet av hur länge långtidsförvarad 'prepping'-orienterad mat faktiskt kan hålla sig -- ofta många år längre än datummärkningen.
Håller med. Datummärkning har oftast inget alls med verkligheten att göra utan kommer av idiotiska regelverk.
Salt till exempel, varför har den ett bäst före datum? Det höll några miljoner år i marken, sedan grävde vi upp det och paketerade, då plötsligt kan det "bli dåligt".
Det är väl helt enkelt att någon stockholmare eller EU-nisse kom på att allt som är till för att ätas måste märkas med ett bäst före datum.
Samma med läkemedel. Bäst föret betyder oftast inte att den på något sätt blir dåligt efter att datumet passerat, utan bara att det är så länge som företaget ifråga provat lagra och verifierat att medicinen fortfarande är verksam. Men eftersom man vill ut med en produkt på marknaden så fort som möjligt tar man naturligtvis kortaste möjliga testperiod.
Om man dessutom efter 15 år skulle konstatera att det inte är något fel på lagrad medicin, kommer man då att ändra bäst före? Tvivlar, eftersom de har jätteförtjänster på att apotek/sjukhus roterar sina lager. Säger ju sig självt, att om man ändrar från 2 till 10 års hållbarhet på förpackningen riskerar man att sälja 5 gånger mindre.