Vilka PMR på ständig laddning?

Hur kommunicera i en evakueringssituation när man vill samla sin grupp?
Hur kommunicera med andra survivalists eller självförsörjare när den moderna infrastrukturen lagt ned?

Re: Vilka PMR på ständig laddning?

Inläggav Norrorten » ons 08 jun 2016, 20:02

Finns batterier som laddar både till 8,2 och 8,4. En för 8,2 ska inte laddas till 8,4. Vanligen är Li jon 8,2 och Lipo 8,4.
Billiga laddare är inte så precisa. Normalfördelningskurva finns även där så de kan ge lite olika spänning över tid. De kan vara fegiskalibrerade då konstruktören ville vara säker på att den framöver inte kryper över 8,4 (8,2).
Det finns ofta en smältlimsfixerad potentiometer i laddaren. Har man fler kan man ev kalibrera ner en laddare till 8volt som underhållsladdare.
Extrabatterier är inte så dyra. Ska du långtidslagra i vakuum påsar med aluminium i mellanskiktet så låt laddningsgraden vara 40-60% så kan de ligga där några år mellan motioneringarna.

Är man modig och laddar i en kruka och förvarar dem brandsäkert så kanske man kan skruva upp laddaren lite, men jag skulle inte göra det.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Norrorten
Jag har en ficklampa. Tror jag ...
 
Inlägg: 13
Blev medlem: ons 16 mar 2016, 17:20

Re: Vilka PMR på ständig laddning?

Inläggav mrlowrisk » ons 08 jun 2016, 21:34

Satt tyvärr ingen potentiometer i mina. Verkar vara någon zenerdiod, en resistor, konding och en laddregulatorkrets (hxn-ws e1118).
mrlowrisk
Om jag kan bugga? Ut eller in?
 
Inlägg: 502
Blev medlem: tor 26 mar 2015, 12:10

Re: Vilka PMR på ständig laddning?

Inläggav MulenDag » ons 08 jun 2016, 23:03

Nu blev det ett fyrpack Baofeng UV-82, ca 250 kr/st. Det är den äldre modellen som har effektlägena 1 W och 5 W. Passar mig utmärkt som slaskradio att ha hemmavid på 1 W och kommer då att få längre räckvidd än mina PMR och med gryms tankar om spänningssänkta laddare kan de stå på laddning för jämnan, bara jag tar tag i det. Tar jag inte tag i det, vilket är fullt möjligt, finns reservbatterier för ca 85 kr/st inkl. frakt.

Tack för all återkoppling, speciellt tack till grym för idéerna med spänningssänkta laddare som löser problemet med att ha dem ständigt standby och till Derzu för tipset om modellen som är snygg och enkel och har såna kontakter till batteriet som det ska vara.

:D

/MD
MulenDag
 



Föregående

Återvänd till Kommunikation

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster