ska köpa en tork, vilken?

Om tillagning och beredning (konservering, torkning, rökning, etc) av mat ur ett överlevnadsperspektiv.

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Rakkuraj » fre 26 aug 2016, 05:47

Jag har en Evermat som jag köpte när värsta prepppanikångesten låg tung över mitt sinne. Den är jättebra och jag har torkat både kött, bär och morötter men de senaste åren har det inte blivit så mycket. Kanske jag ska ta fram den nu till älgjakten och torka lite kött. Jag kommer definitivt att behålla den iaf.
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.
Användarvisningsbild
Rakkuraj
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
 
Inlägg: 1977
Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Skogsbonde » fre 26 aug 2016, 15:54

När det är varmt och hög luftfuktighet, sommar/höst, fungerar en tork mycket sämre än vintertid.

Min Evermat torkar blixtsnabbt vintertid i ouppvärmt utrymme inne.

Med andra ord är den bästa torken den du använder vintertid... Synd att man har skördetiden när det är sämst att torka. Det är ett motiv för att bygga en överdimensionerad soltork med måttlig temperaturökning men mycket högt luftflöde för användning sommar/höst. Rejäl skorsten! Vintertid fungerar en liten elektrisk fint.
Skogsbonde
 

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav grym » fre 26 aug 2016, 16:28

en sak som skulle fungera vore att ha en tork som fungerar med att sänka luftfuktigheten istället för att höja temperaturen


ex det där jag sa om soldriven luftavfuktare :notme: ;)
eller en vanlig avfuktare i litet utrymme

tål att funderas på hur man ska ha det
grym
 

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Nilsanders » lör 27 aug 2016, 08:30

Var förbi Jula och tänkte köpa en Menuett men
blev lite besviken på den lilla storleken. Har en
Ronco sedan tidigare och Julas är nästan bara
halva torkarean mot Roncon så det blev inget
köp för min del.
Nilsanders
Kreditkortsberoende
 
Inlägg: 135
Blev medlem: lör 08 dec 2007, 10:50

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Nilsanders » mån 17 okt 2016, 16:29

Så åkte jag förbi Jula i alla fall och köpte en rosa Menuett för 199:-
Konstigt att den grå säljs för 399:- men grön och rosa reas för
199:-!?

Bruksanvisningen säger att man ska vända på en olla för större
mellanrum men det stämmer inte utan vad man ska göra för att
öka avståndet är att ställa "klackarna" på varandra.

Fläkten låter inte allt för mycket så den kan nog stå på över
natten i köket utan att störa.

Har laddat den och är lite nyfiken på hur snabbt den kommer
att bli färdig i förhållande till min gamla Ronco som bara går
med självkonvektion.
Nilsanders
Kreditkortsberoende
 
Inlägg: 135
Blev medlem: lör 08 dec 2007, 10:50

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Palle500 » tis 18 okt 2016, 11:17

Palle500 skrev:Grym mfl. Köpte en Jula tork för 199kr den saknar ställbar termostat och är specad för 50 grader.
Men den blev het som attan så jag öppnade den och det sitter en ställbar bimetalls termostat som jag drog ned så att den precis slog till i rumstemperaturen, typ 22 grader, och samtidigt så monterade jag en typ 1N4004 diod till värmespiralen (typ hårtork) så det blev halva effekten.
Sen funkade den rätt bra typ 25-35 grader. Men locket måste vara på så att innanmätet värms för att termostaten reagerar som man vill.
Provade med äpplen och flyttade om ollorna efter ca 7 tim för understa blev varmast, klart efter 16 tim.
Satte en vanlig timer i vägguttaget så blev den även tidsstyrd!

Citerar mig själv!
Slutlig modifiering blev. Ingen diod och ställde termostaten lite högre för annars ville den inte starta värmen. Och använder en matlagningstermometer genom ett 3,5mm borrat hål i locket. Så jag kan kolla att det är 30 grader över tiden och den håller tempen utmärkt +/- 2 grader max. Har torkat flera omgångar och den funkar utmärkt.
Palle500
Finns staden kvar?
 
Inlägg: 981
Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Nilsanders » tis 18 okt 2016, 15:51

Var förbi Clasisjön och köpte deras tork idag.

Min gamla Ronco har en märkeffekt på 100-125W,
har ingen termometer så jag kan kolla temp. Men
den är rätt låg.

Menuett har en märkeffekt på 700W och 70 grader fast temp.

Clas har en märkeffekt på 250W och variabel mellan 35-70 grader.

Bägge ska kunna prestera 70 grader men Menuett drar nästa 3
gånger så mycket!?

70 grader må vara OK för typ kött men är annars alldeles för hög.
Roncon är OK för typ spenat, purjolök etc.

Så föreslår Clas i före Menuett. Får om det behövs köra med
Ronco för bladgrönsaker, Menuett för kött och Clas för allt
som hamnar där emellan.

Normalpriset på Menuett är 399:- vilket är samma som Clas.
Även om de har rea Menuett i grönt och rosa för 199:- så är
är det bättre att lägga pengarna på Clas!
Nilsanders
Kreditkortsberoende
 
Inlägg: 135
Blev medlem: lör 08 dec 2007, 10:50

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav grym » fre 28 okt 2016, 21:25

den var även bra att tina bröd i :mrgreen: :lol:
har man bara lite mer tid än micro så brod i plastpåse och 40 grader en stund så :lol:
grym
 

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Crusoe » fre 28 okt 2016, 21:51

Det er vel ot, med tanke på at billig ble nevnt i op, men... Selv har vi en Excalicur 4900 som fungerer klokkerent. Med 9 brett så er det mulig å dehydrere mye om gangen. Prismessig så koster den mer enn 10 X så mye som Claes Ohlson utgaven som er linket til tidligere. Siden dehydrering ikke er mer heksekunst enn relativt grei kontroll på temperatur og god nok utlufting, så kan jeg ikke forsvare det å gå for en så dyr variant, men jeg er svært fornøy med vår. Med 9 fulle brett så gir det nesten 1,5 kvm med tørkeplass.

I år har vi hatt en svært god pumpa sesong og mye er allerede dehydrert. Da skjærer jeg tykke skiver, det blir ikke plass til 9 brett, men 4 brett pakket med pumpa og et brett med frø. Med så tykke skiver så må tørketiden økes deretter. Siden vi dyrker og tørket selv, så ser jeg det som en grei måte å øke matlageret med mat med lang holdbarhet. En slik sesong til og vi har en dunk med det som var 150 kg pumpakjøtt som kan settes bort og lagres lenge.

Når det kommer til å bygge et matlager fra det vi dyrker, fanger, samler og holder av dyr, så ser jeg på vår Excalibur dehydrator og vår All American trykkoker som gode investeringer til tross for pris. I en eventuell strømløs fremtid derimot, så ser jeg ingen nytte av dehydratoren :lol:
Crusoe
Samlar kokböcker från 1800-talet
 
Inlägg: 710
Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav MartinM » fre 28 okt 2016, 23:23

Ser ut som att Jula/Menuett har bytt modell till en som verkar vara sämre på alla sätt. Jag köpte en för bara några år sedan och den är större än modellen som säljs nu samt har ställbar temp. Har för mig att jag betalade 200-300kr vid nån kampanj.
Användarvisningsbild
MartinM
Borgmästare i Jericho
 
Inlägg: 226
Blev medlem: lör 17 okt 2015, 16:45

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav James Bonde » lör 29 okt 2016, 14:03

Crusoe skrev:Det er vel ot, med tanke på at billig ble nevnt i op, men... Selv har vi en Excalicur 4900 som fungerer klokkerent. Med 9 brett så er det mulig å dehydrere mye om gangen. Prismessig så koster den mer enn 10 X så mye som Claes Ohlson utgaven som er linket til tidligere. Siden dehydrering ikke er mer heksekunst enn relativt grei kontroll på temperatur og god nok utlufting, så kan jeg ikke forsvare det å gå for en så dyr variant, men jeg er svært fornøy med vår. Med 9 fulle brett så gir det nesten 1,5 kvm med tørkeplass.

I år har vi hatt en svært god pumpa sesong og mye er allerede dehydrert. Da skjærer jeg tykke skiver, det blir ikke plass til 9 brett, men 4 brett pakket med pumpa og et brett med frø. Med så tykke skiver så må tørketiden økes deretter. Siden vi dyrker og tørket selv, så ser jeg det som en grei måte å øke matlageret med mat med lang holdbarhet. En slik sesong til og vi har en dunk med det som var 150 kg pumpakjøtt som kan settes bort og lagres lenge.

Når det kommer til å bygge et matlager fra det vi dyrker, fanger, samler og holder av dyr, så ser jeg på vår Excalibur dehydrator og vår All American trykkoker som gode investeringer til tross for pris. I en eventuell strømløs fremtid derimot, så ser jeg ingen nytte av dehydratoren :lol:


Just en Excalicur 4900 har vi också och vi är mycket nöjda med den. Den är som sagt inte billig men väl värd sitt pris. Vi köpte vår för ca 6 år sedan. Jag tycker också det är bra med en större variant. Brukar vanligtvis köra ett par vändor åt gången. Vi har den stående nere i matförrådet där den får jobba.
James Bonde
 

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Miss P » sön 29 jan 2017, 00:17

James Bonde skrev:
Crusoe skrev:Det er vel ot, med tanke på at billig ble nevnt i op, men... Selv har vi en Excalicur 4900 som fungerer klokkerent. Med 9 brett så er det mulig å dehydrere mye om gangen. Prismessig så koster den mer enn 10 X så mye som Claes Ohlson utgaven som er linket til tidligere. Siden dehydrering ikke er mer heksekunst enn relativt grei kontroll på temperatur og god nok utlufting, så kan jeg ikke forsvare det å gå for en så dyr variant, men jeg er svært fornøy med vår. Med 9 fulle brett så gir det nesten 1,5 kvm med tørkeplass.

I år har vi hatt en svært god pumpa sesong og mye er allerede dehydrert. Da skjærer jeg tykke skiver, det blir ikke plass til 9 brett, men 4 brett pakket med pumpa og et brett med frø. Med så tykke skiver så må tørketiden økes deretter. Siden vi dyrker og tørket selv, så ser jeg det som en grei måte å øke matlageret med mat med lang holdbarhet. En slik sesong til og vi har en dunk med det som var 150 kg pumpakjøtt som kan settes bort og lagres lenge.

Når det kommer til å bygge et matlager fra det vi dyrker, fanger, samler og holder av dyr, så ser jeg på vår Excalibur dehydrator og vår All American trykkoker som gode investeringer til tross for pris. I en eventuell strømløs fremtid derimot, så ser jeg ingen nytte av dehydratoren :lol:


Just en Excalicur 4900 har vi också och vi är mycket nöjda med den. Den är som sagt inte billig men väl värd sitt pris. Vi köpte vår för ca 6 år sedan. Jag tycker också det är bra med en större variant. Brukar vanligtvis köra ett par vändor åt gången. Vi har den stående nere i matförrådet där den får jobba.


Jag är lite trött på att torka i min högljudda varmluftsugn och har haft funderingar på att köpa en Excalicur. Vad säger ni som har en, är den någorlunda tyst eller brummar den som en skördetröska?
Tänker på att den kanske kommer gå dygnet runt under högsäsong och jag vill kunna sova i rummet intill (litet hus).

Har tittat på hemmabyggda soltorkar på nätet också. Mycket inspirerande och hade varit roligt att bygga. Mer väder känslig men miljövänligare och el-oberoende.
Miss P
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 341
Blev medlem: fre 11 nov 2016, 17:30

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav James Bonde » sön 29 jan 2017, 01:14

Den låter kanske som en köksfläkt, som inte går på max. Jag tycker inte att det är ett störande ljud, men det kan ju skilja från person till person hur man uppfattar det. jag tycker att den är kanon i vart fall. inte billig, men en bra investering.
James Bonde
 

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Kalorispelet » sön 29 jan 2017, 03:45

Kanske utanför ämnet men:

Till er som torkar; hur länge kött torka innan det är säkert att äta? Jag menar, det är ju inte så att ni grillar köttet i flera hundra grader. 70 grader känns lite lågt, men jag fattar att tork måste vara en bit under 100 grader.

Vet också att mänskligheten har rökt och torkat kött länge för att öka hållbarheten så den diskussionen behöver vi inte ta, jag vill veta om det finns några minimum rekommendationer gällande hur länge kött måste torka.
Preparation is the difference between survival and statistics.
Användarvisningsbild
Kalorispelet
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 423
Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15

Re: ska köpa en tork, vilken?

Inläggav Miss P » sön 29 jan 2017, 09:27

James Bonde skrev:Den låter kanske som en köksfläkt, som inte går på max. Jag tycker inte att det är ett störande ljud, men det kan ju skilja från person till person hur man uppfattar det. jag tycker att den är kanon i vart fall. inte billig, men en bra investering.


Ok :) :up: ...får bli en sådan så småningom!
Miss P
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 341
Blev medlem: fre 11 nov 2016, 17:30



FöregåendeNästa

Återvänd till Matlagning/matberedning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron